Aprofundint en Santiago Rusiñol.

by

Demà divendres l’Aula d’Extensió Universitària  farà un recorregut per la vida i el museu de Santiago Rusiñol de la ma de Vinyet Panyella .

Rusiñol és un dels personatges més peculiars de la història cultural del País.

Aquest viatge el podrem fer   acompanyats per la Vinyet Panyella , que amb al xerrada “El Museu d’en Rusiñol” ens il·lustrarà amb els seus amplis coneixements sobre l’artista i la seva obra.

Sobre la conferenciant ,Vinyet Panyella

És poeta, escriptora i curadora d’exposicions. Llicenciada en Filologia catalana, compta amb una àmplia experiència en gestió cultural i es dedica als estudis i assaigs sobre art, literatura i història dels segles XIX i XX. Dirigeix el projecte de l’edició digital de la Obra Completa de Santiago Rusiñol, de l’Institut d’Estudis Catalans. Des de 2006 manté el bloc literari Quadern de Terramar. Ha estat gerent (1989-2006) i directora (2000-2004) de la Biblioteca de Catalunya. Des de desembre de 2011 dirigeix el Consorci del Patrimoni de Sitges, del qual forma part, entre altres, el Museu Cau Ferrat. Ha publicat una trentena d’obres d’ assaig, art, biografia, estudis literaris i poesia, algunes de les quals han merescut premis i distincions.Els seus poemes han estat traduïts al castellà, anglès, francès, neerlandès, portuguès, letó, croata, maltès i rus, i ha traduït l’obra de René Char, Les voisinages de Vang Gogh/ Els veïnatges de Van Gogh (2003). L’any 2011 ha guanyat el 34è Premi Miquel de Palol de Poesia amb l’obra Sang Presa, el seu tretzè llibre de poesia. El blog de l’autora: http://quaderndeterramar.wordpress.com/ Ha comissariat diverses exposicions i recentment els esdeveniments del l’any Casas

Sobre el Museu.

 Hi ha molta informació sobre el Museu del Cau Ferrat però segurament les informacions més clares i fidedignes són els que es poden trobar a la pàgina Web dels Museus de Sitges:

 El Museu del Cau Ferrat va ser fundat el 1893 per l’artista Santiago Rusiñol (1861-1931) com a casa-taller i convertit en museu públic el 1933, conservant l’esperit artístic que li atorgà el seu fundador. Conté les col·leccions d’art antic aplegades per l’artista (pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari) així com d’art modern (pintura, dibuix, escultura) amb obres de Rusiñol, Casas, Picasso, R. Pichot, Mas i Fondevila, Zuloaga, Regoyos i Degouwe de Nucques, Enric Clarasó, Manolo Hugué i Pau Gargallo, entre d’altres. Les activitats organitzades per Rusiñol amb la participació d’artistes, músics i escriptors van convertir el Cau Ferrat en el Temple del Modernisme.

Pintura, dibuix, escultura, forja, ceràmica, vidre i una bona part de la  pròpia obra plàstica de Rusiñol configuren un conjunt artístic únic que, juntament amb l’edifici que els hostatja exemplifica la veneració modernista vers totes les facetes de la creativitat artística. Per al visitant és la primera i imprescindible visita als museus de Sitges.

La reforma de l’edifici duta a terme entre 2010 i 2014 ha permès la rehabilitació de la seva estructura i la restauració i recuperació dels elements patrimonials originals.

 Sobre l’evolució del Museu.

 Els anys fundacionals (1931-1939)

 El que havia estat la casa-taller de Santiago Rusiñol al llarg dels anys noranta del segle XIX i el taller-museu, és llegat a la vila de Sitges per l’amor professat a aquesta població, segons que es llegeix textualment en la seva disposició testamentària a la mort de l’artista (1931). El 1933 esdevé museu públic gràcies a les gestions del director del Museu d’Art de Catalunya, Joaquim Folch i Torres. Des d’aquella data el Museu del Cau Ferrat és el degà dels museus sitgetans.

Amb la col·lecció de Charles Deering succeeix tot el contrari. El 1921, per desavinences amb Miquel Utrillo, s’emporta les col·leccions d’art de Maricel. Les dependències de les seves residències i del  Palau queden buits mostrant parets, sostres i terrats d’un complexe artístic i sumptuari de gran valor artístic i arquitectònic,  un dels més preclars exponents de l’arquitectura noucentista, tal com havia estat ja reconegut des dels primers anys de la construcció.

El 1932 Joaquim Folch i Torres lloga als descendents de Deering el Palau de Maricel amb la idea d’expandir les col·leccions artístiques del Cau Ferrat, veritable epicentre de la museografia sitgetana. El 1933 instal.la la Col·lecció de forja de la Junta de Museus, com a complement de la gran col·lecció de forja de Santiago Rusiñol ubicada al Cau Ferrat. La Junta aporta també una gran part d’obres del Museu de Reproduccions.

 

De polèmiques…

Mentre s’intenta rebaixar la polèmica de l’IRPF entre els membres del govern que no se sap com pot acabar , ja que alguns analistes ho veuen com un pols entre els partits de Junts pel sí amb un avenç electoral al darrera si aquest debat impedeix un acord. La sang no arribarà al riu,segur… hi ah masses interessos en joc.

Però ara la polèmica l’aixeca la visita d’Arnaldo Otegui al Parlament , alguns grups – PSC, PP i C’s amb més o menys intensitat i arguments diferents rebutgen aquets presència i critiquen que la Presidenta del Parlament el rebi.

No es una figura que ens aixequi  masses simpaties però en tost cas cal reconèixer-li la seva feina en pro de la pacificació del País Basc encara que potser hauria  d‘haver fet un pas més en la reconciliació i de respecte a les víctimes. Però si aquets enyor  – que segurament ja està fent campanya electoral, no ho oblidem- és el secretari general d‘un partit legal , no hi ha d’haver cap problema formal perquè sigui rebut al Parlament . El problema de fons ja és una qüestió de sensibilitats i aquí ja són diferents i diverses.

Polèmica estèril, però una més.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: