Acabem el curs.

by

Aquest divendres ( com sempre a les 7 de la tarda i a l’UPC)  acabem el curs 2015- 2016 de l’Aula Universitària de la Gent Gran  i es farà a amb la conferència de la Muntsa Lamúa, , llicenciada en Geografia i història,  professora d’Història de l’art de la UB i presidenta d’AFOPA, ( associació que agrupa a les Aules del país) que tractarà sobre  “Panoràmica de les Aules a Catalunya”. Així doncs per acabar el curs parlarem de “nosaltres” , un nosaltres col·lectiu , de totes les aules que avui a Catalunya fan l‘exercici de difondre la cultura entre les persones grans. La Sra. Lamúa ja ha expressat en algun altra ocasió el paper que tenen avui les Aules, sense anar més lluny amb motiu del XXVè aniversari de l’Aula de Vilanova escrivia :

“La formació permanent, com el seu nom indica, no té data de caducitat i , cada cop més,  endemés d’ atendre al  creixement personal  i dels majors en general, busca la relació entre els estudiants grans i els estudiants joves, amb la qual cosa  s’assegura una transferència de coneixements, de doble sentit –del joves els grans i dels grans els joves- que facilita l’adquisició  una cultura més rica, variada, flexible i humana, amarada de valors   socials, ètics i intel·lectuals.

Un  factor important que vull subratllar i què ens ha d’omplir d’orgull és que en bona mesura, són les pròpies aules, artífexs creadors i gestors dels seus programes, les que han contribuït a l’expansió del moviment formatiu en la societat tant a nivell local com internacional. Han estat i  són part protagonista en la dinamització de la vida cultural de  les comunitats i municipis on s’hi troben implantades.”

És evident que en la àmplia gamma d’oferta que hi ha a les nostres ciutats  d’activitat cultural les Aules hi juguen un paper important  però també cal que es facin les corresponent reflexions per seguir essent instruments vàlid de difusió  cultural i d’ampliació de coneixements.

Serà docs il·lustratiu i interessant  escoltar les paraules de la Sra. Lamúa que des de la seva posició privilegiada de la presidència d’AFOPA i , per tant amb una visió global de la realitat de les aules,  per conèixer quin és el paper  actual  de l’activitat de les Aules i sobretot ens interessa conèixer la seva opinió ens sobre el paper de les Aules  poden jugar en el futur per seguir difonent la cultura i esdevenir entitats que ajudin a  la reflexió sobre els coneixements i els entorns que les envolten.

S’acaba el curs doncs i cal desitjar-nos unes bon estiu i esperonar-nos a seguir mantenint l’escalf de l’Aula i participar activament en els activitats.

Enguany acabem el curs en que l’Aula ha celebrat els 25 primers anys de la seva existència  i en algun moment de la celebració dèiem:Vint-i-cinc anys donen per molta feina feta , però tampoc no ens podem quedar adormits en constatar-ho, cal seguir amb l’esforç , amb el treball, en participar activament en la ciutat aportant-hi coneixement, experiència, difusió cultural, treball de cohesió i també implicar-se en aquells aspectes que poden ser positius per millora dels canals de convivència i participació activa en la ciutat.

I encara més en el marc de la celebració ens platejàvem dos objectius:Un primer, mirar enrere i veure la feina que s’ha  fet , recordar a les persones que amb el seu esforç ho han fet possible. És una mirada potser , i no passa res,  amb el punt just de nostàlgia però també de satisfacció de veure que s’ha recorregut un bon trajecte i crec que amb molta i bona feina feta.

I un segon ,en els aniversaris cal també i es fonamental  pensar en el futur.

I en aquest futur  l’Aula volen refermar els compromisos que fa vint-i-cinc   anys van servir entre molts altres objectius donar vida a l’Aula.

 L’Aula és avui  una entitat  dinàmica que vol, des de l’aportació a la difusió cultural i des de la modesta presència en el món associatiu, treballar per la cohesió social de la nostra ciutat, que és fonamental en moments d’una certa dificultat econòmica i de convulsió política. La difusió de la cultura i la formació permanent són instruments cabdals pet mantenir una societat cohesionada i en disposició d’avançar en els valors comunitaris i del civisme.

Es tracta de ser útils i  seguir mantenint un nivell de formació. La cultura és la divisa de l’Aula, perquè és a través de la cultura que podem desenvolupar la  nostra tasca i sentir-nos més realitzats com a persones.

I, tot plegat, fer-ho amb les possibilitats de què es disposa, però amb la responsabilitat a què els vint-i-cinc anys d’història obliguen.

Així després de les celebracions dels vint-i-cinc anys ens cal fer una profunda reflexió sobre el nostre futur per garantir no sols al continuïtat sinó també els nivells de qualitat assolits i el de la presència ciutadana.

Acaba un curs i en l’horitzó ja s’albira el proper…

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: