Sorpasso? ,ni de lluny

by

Quan abans de les 8  TV-1 donava els resultat del sondeig a peu d’urna el sorpasso era una realitat i una realitat contundent.

Baixava el PP

Sorpasso del Podemos

Majoria alternativa d’esquerres

Les primeres valoracions dels experts era que tòpicament la nit seria llarga.

Quan van començar a  aparèixer els primers resultat de vot real escrutat es veia que ni la nit seria llarga i que el sorpasso era més un desig que una realitat.

A mesura que el percentatge escrutat avançava , el sondeig  era encara més fals que un duro sevillano, farien bé les emissores de no tornar a fer enquestes, que donen joc  a una hora de comentaris però que després han de corregir els opinions emeses perquè la realitat no sols les desmenteix sinó que els contradiu. I potser caldria tenir en compte allò que del vot ocult és una realitat. Qui diria que el PP pujaria tant? Qui diria que al suma entre Podemos i IU acabaria diluint-se i perdent més d’un milió de vots…

En fi que d’enquestes no es viu.

Qui marca la pauta de la vida política són els resultat reals i comptats.

I comptats  – i confesso la meva sorpresa- constatem que el PP, ( potser Mariano en estat pur?) ha guanyat , fins aquí res estrany , però ha guanyant pujant 14 escons més.

Com ha estat això?

Segurament caldrà esperar a que passin dies per poder analitzar amb profunditat els resultats, però són significatives les victòries a Andalusia i al País Valencià. A Andalusia perquè és un feu en que s’hi jugava possiblement la majoria i també perquè necessitaven guanyar a Susana Díaz per demostrar la seva possibilitat de guanyar a les eleccions autonòmiques i de passada fa un favor a Pedro Sánchez , ja que la debilita a la mateixa Susana Díaz per poder fer front a Sánchez al PSOE.

El Brexit ha influït?. Possiblement el desconcert que ha produït a nivell popular i per tant segurament determinats votants han optat per donar el vot a Rajoy, mantenir l’estatus que avui tenim.

La campanya de la por respecte a Podemos pot haver jugat un determinat paper en el canvi de vot que de C’s ha tornat al PP .

Però sorprèn que a Catalunya el PP puja en vots i guanya un diputat – recupera el de Lleida que perd el PSC-  sobretot després de l’escàndol de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso. En un país homologable democràticament segurament el ministre i candidat hagués desaparegut del panorama electoral . Aquí no i a més en surt reforçat. País!!

I quan tothom apuntava a que el sorpasso era possible i segur. La realitat ens ha portat també una certa sorpresa. Un cop més s’havia venut la pell de l’ós abans de caçar-lo. Hi ha de fons la possibilitat de que votants del PSOE que s’havien abstingut hagin retornat a votar els socialistes davant al possibilitat de que els avancessin per l’esquerra. I també òbviament la campanya camaleònica i acomodatícia de Podemos, sobretot d’Iglesias, ha portat que finalment la seva  unió entre Podemos i IU que tantes expectatives havia generat s’hagi esfondrat, els mateixos escons que separats ( no hi ha doncs valor afegit) i la pèrdua de més d’un milió de vots.

En política  a vegades dos i dos no sumen cinc sinó paradoxalment tres.

També hauran de fer el seu anàlisi sobretot perquè no han rendabilitzat la suma de les dues forces que a priori semblava que multiplicaria els resultats. Diversos deuen esser els motius de perquè l’enunciat – fins a les sopes-  avançament al PSOE no s’hagi produït i encara hi hagi un marge de seguretat del PSOE respecte a Podemos.

I malgrat tot plegat, però, aquestes eleccions s’han convertit ens una segona volta en una prorroga que acabat vencent el PP , si es vol amb penaltis però, vencedor finalment.

Aquesta ratificació ampliada de la seva victòria els situa millor per arribar a la presidència? Sí pels resultat que ratifiquen a  Rajoy però està per veure serà capaç d’obtenir  la majoria parlamentària.

N’haurem de seguir parlant.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: