Estiu. Ja és aquí i al carrer

by

Ja hem superat el final de la campanya electoral amb l’esclat final dels resultats. També hem superat la nit de Sant Joan a on indefectiblement el soroll és cultura  i que duri per molts anys , malgrat les pancartes diguin el contrari. Hi ha quatre nits  – com allò dels jueves que relucen más que el sol– en que el soroll esdevé producte de la cultura, cultura  en el sentit mes ampli conceptualment parlant i cap jutge ho qüestionarà, segur, si és que encara es vol que mantinguem una certa credibilitat en la dama de la balança i els ulls embenats . La de Cap d’any, la de Carnaval i la de Festa Major, després cadascú hi pot afegir les seves particulars. Enguany ja n’hem superades tres i encara ens queda la de la Festa Major.  L’estiu ja és aquí i el cicle festiu més de carrer, de disbauxa pública, de presència col·lectiva , de recuperació d’espais comuns, comença. S’ha obert la porta a les festes que cada un dels barris- algunes una mica de cartró-pedra- segueixen sense solució de continuïtat comencen, i això vol dir soroll i alhora cultura. La cultura també pot arribar a  fer soroll i caldria evitar noves situacions com els que  van produint amb la Nowa Reagge. Transcric un paràgraf del llibre del mestre Bienve Moya sobre el sentit i significat de la festa : “ La festa es pot entendre com un pacte de no agressió, com un espai mental i físic sense conflicte que en una comunitat.. una societat local, un sector social,  o un grup amb interessos  afins utilitza per retrobar-se , reconèixer-se i que fa servir com a eina de socialització”.

La definició es clara , la festa com a pacte com la recerca de l’acord entre els sectors implicats, entres els festers i la ciutadania en general . Tot ha de ser possible en el marc del pacte, de l’acord per retrobar-se com a col·lectivitat  i sobretot per superar el  permanent i creixent enfrontament entre temps d’oci-cultura-temps i temps de lleure i descans personal i el fet . Hi ha  aspectes de la festa i de l‘oci que  estaven arrelats a la nostra societat des d’una perspectiva d’oci, de lleure i de cultura popular que avui han  esdevinguin font de conflicte sense que existeixen solucions màgiques. Arribats a l’estiu és el moment de veure si les mesures que ha pres i prendrà l’administració i els organitzadors de les festes es capaç de superar el marc de l’enfrontament i al rebuig, estès cada cop més ,a  la disposició tolerant d’interpretar la ciutat com espai de bé comú, d’activitat  diversificada, d’utilitats diferents  i d’escenari de les activitats culturals i populars arrelades i canviants amb el pas del temps. Es pot optar per  la queixa  continuada però el que cal i interessa a tothom és trobar solucions, pactes, transaccions que facin possible la compatibilitat de la cultura al carrer i el descans dels veïns sobretot en aquest temps d’estiu en que la vida al carrer és més habitual. I aquí és clau trobar  acords i pactes que s’han de complir lleialment però que permetien els usos diversos de la ciutat. L‘ajuntament representa tant als ciutadans promotors dels actes culturals al carrer com representa també els presumptament afectats, per tant ha de jugar un paper d’àrbitre. Buscant i   trobant l’equilibri que possibiliti que Vilanova acabi essent una ciutat inclusiva

Nou pacte cívic  per gaudir de tot  a la ciutat . Cultura  i oci , descans i repòs com elements d’aquest pacte possible i necessari i obligatòriament. El Pacte de la festa, la cultura i també del soroll.

 

Publicat el Diari de Vilanova el dia 1 de juliol del 2016

 

Escola d’Estiu de Saifores.

El Lledoner Nº 5

Fins aquí, bon estiu i bon curs vinent.

Tot té un  final. I si es bo, millor.

Avui acabem l’ Escola d’Estiu i si en sortim tots i totes  satisfets, moderadament satisfets ja ens donem per pagats.

L’Escola d’Estiu  aquesta mena d’oasi en mig d’un final de curs que ha estat mogut degut incomprensiblement a una nova voluntat de malmetre l’escola, i a unes vacances que és temps de gaudir d’una tranquil·litat però també un nou curs que ja s’albira en una setembre que està  ja a la cantonada.

 

Un nou curs és sempre un repte, noves il·lusions forces renovades i ganes de seguir treballant perquè l’escola segueixi essent un  dels referents importants, imprescindible,  de la nostra societat de valors, coneixements, continguts i formació i transmissió de cultura,

I això depèn part dels i els mestre que malden cada dia per superar-se, per millorar la seva formació i també per trobar sistemes, mètodes i continguts que ajudi a l’alumnat a millorar no només en els seus coneixements sinó també al seva manera d’estar en la societat. Diu la Marina Subirats sobre els paper dels mestres i la formació : “el professorat ha de ser molt més que un transmissor de coneixements: ha de ser algú capaç de guiar les persones joves perquè aconsegueixin ser el que volen i poden ser, en una societat en què, més que mai, és caminant com es fa el camí”

 Sembla que no hi haurà retallada a les plantilles però si a la formació el professorat. Si això és dissortadament és així , el nostre paper els dels MRP pren una nova significació, com sempre haurem d’estar al servir dels mestres i l’escola i intentar suplir els mancances volgudes de l’administració educativa.

 Us esperonem no sols a participar en les activitats que farem al llarg de l‘any, sinó també a participar activament en el nostre moviment, com sempre com més siguem més forts serem. I en els temps que corren la fortalesa dels mestres és una garantia de que l’escola seguirà funcionat  bé i amb la voluntat transformadora dels darrers temps.

 L’Escola d’Estiu tanca els portes, però queda encara molta feina pe seguir fent i estem convidants a ser protagonistes d’aquets feina

Bon estiu. Bon curs 1016- 2017.

Ens retrobem l’any vinent

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: