Tingladus ,saraus, boicots i que visqui  la festa Major.(2)

by

Ahir vaig penjar l’article que havia publicat el Diari d e Vilanova, aquesta és al versió completa. Al Diari per una qüestió d’espai i d’acord amb el director es va publicar amb algunes escapçades. Simplement per deixar-ne constància de la totalitat de la reflexió.

 

En un ,suposo, volgut atac de sinceritat que l’honora i li dóna credibilitat  el representant de  l’entitat que organitza el Tingladu  en un debat sobre al situació de les entitat a la Unió  En quina barca vas? Una mirada la teixit associatiu de la ciutat. afirmava que era ben conscient que  a la Plaça de les Neus el Tingladu molestava ( crec que va dir emprenyava) i fins i tot que entenia al veïns i reblava que mentre podessin farien el Tingladu allà mateix.

Lloable la sinceritat del dirigent i lloable al voluntat de mantenir-se.

Coincidirem  crec que majoritàriament que a la ciutat  s’ hi ha de poder fer tot ( i per tot  ja ens entenem i poso exemples: tot és  aguantar la Núria Feliu cantant allò del Pasqual dels co….. per Sant Antoni,  la batucada de rigor convençuts de que la moviment cultural que representen és el millor que s’endisa en els arrels de la civilització , les nadales de l’altaveu de sota el teu balcó que t’ensucra falsament  la vida nadalenca, els trabucaires,  les mil colles de diables i no parlem ja  de les de bastons…, les màquines de netejar a  la matinada  amb un soroll pertinaç, la matxucada de disco ratllat del turuta ( no la moneda ,clar) per Carnaval i naturalment el Tingaldu) que cal enquibir-hi qualsevol activitat i a més s’ha de poder fer a tot arreu.

I volem que la ciutat sigui inclusiva  i no segregui i expulsi  a les afores  les manifestacions de caire cultural encara que generin algues molèsties – que les generen- lògiques que han de ser necessariament i pràcticament suportables.

Que hi ha un problema de soroll malgrat sigui cultura, sí .Que hi ha un problema posterior als actes, no imputable als organitzadors  que prou feina fan , també,  que malgrat el nostre Parlament estigui treballant en una ponència de racionalització  horària intentant avançar els horaris d’activitat,  sembla avui impensable que es pacti un horari que , per exemple, a les dues de la matinada el personal pugui “descansar” . En fi  hi ha un  seguit de qüestions  pendents a  resoldre que són susceptibles de negociar, raonar i pactar. I en el pacte la lleialtat.

I ens podem entestar en un debat de decibels – que també- i d’ordenances i al·legacions i trobem informes a favor i en contra , els tècnics fan el que correspongui  i les interpretacions jurídiques de gabinets diran, amb tota lògica,  el que el contractant vol o si assemblarà molt, i altres juristes en  discreparan i segurament totes les versions  carregades de pros i contres són fiables. I sense tenir tota la informació veraç i contrastada es fa difícil posicionar-se,  però després de tot hi ha la voluntat política enfrontada a un tossuderia mal·leable  i muntant segons a qui convingui acomodar o incomodar . En fi que ja no ens mamen el dit i per tant darrera el conflicte hi ha legítimes posicions que van més enllà del detonant del conflicte, el decibels i la interpretació de les ordenances .

Ras i curt . Hi ha un conflicte  com hi ha hagut altres vegades  i com n’ hi seguirà havent, la ciutat avança amb el conflicte la seva gestió i el pacte ,  a tall de mostra algunes situacions viscudes a la ciutat semblants a l’actual. L’any del dos envelats a la plaça de  les Casernes les pressions van ser brutals, les queixes d’hotelers de “rancio abolengo” i de futures vicepresidentes anant contar el FIMPTE, o també vilanovins de tota la vida carregant contra l’Estiu Mogut en el marc del Molí de Mar, queixes perquè les matinades de la Festa Major surten massa d’hora… en fi exemples a dojo. I del conflicte a judicialitzar-lo, si la mediació no ha funcionat, hi ha un pas molt curt. Es va començar prohibint que les pobres vaques fessin soroll amb els esquelles  i es condemnar  a que els campanars emmudissin i, per tant,  el Nova Reagge, el Tingladu i el sursumcorda estaven clarament en el punt de mira i entrar en si la llicència que es donava o no donava estava cantat. I amb tot això arriba en un  WhatsApp una nota signada per l’advocat que va guanyar el cas contra la llicència de l’Ajuntament del Nova Reggae, en ella  es llença la campanya “ Volem dormir a casa”. Amb la voluntat implícita de que els festivals de la ciutat siguin aïllats en l’espai. Genial. Ja se sap els catalans de les pedres en fem pans.

I davant l’enrenou i els estires i arronses surt un document dels organitzadors del Tingladu. Contundent :“Davant d’aquesta situació, a dia d’avui no tenim les garanties suficients per mantenir El Tingladu. Però no ens rendirem com no ens hem rendit mai davant de tots els obstacles que ens heu posat. Seguirem lluitant perquè El Tingladu d’aquest any es pugui fer en les millors condicions possibles i per demostrar que la gent no es mereix la vostra gestió.

CULTURA O MORT!”

Arribats aquí i intentant escoltar a uns i a altres  tothom i  cada part posa arguments. Criteris i informacions i uns i altres volen fer veure que els altre amaguen cartes  o juguen amb cartes marcades i per tant es fa difícil no ja saber la veritat – no existeix absolutament-,  sinó intentar que les posicions s’acostin. I no vull dubtar , perquè no tinc motius per fer-ho,de les raons d’uns i altres

Crec que l’ajuntament va actuat tard – i ja admeto que veure els toros des de la barrera i més ara que els han prohibit és molt còmode i fàcil-  que s’ha adormit sabent que aquets era un possible conflicte latent però no crec que hi hagi una sistemàtica voluntat d’anorrear la nostra cultura popular ni que actuï  covardament davant sentències  judicials com diu el document sobre el boicot al vot del poble com a conseqüència de tot passat. I crec que també és va equivocar  el mateix ajuntament aguantant la pancarta del “ no fem soroll , fem cultura” perquè saben perfetament que les institucions , malgrat els dolgui,  en alguns moments  hauran de regular algunes activitats culturals que sí que fan soroll. Es podia discrepar de les sentències  i fer el possible que allò que no s’ha fet prou be  es faci millor , però posar-se darrera unes pancartes aixeca unes expectatives a moltes persones que després es queden ofeses quan no es  compleix o no es pot complir les expectatives . Abans un no clar i raonat que un sí , sabent que l’hauràs de rectificar

Al final el Nowa Reaggae es va fer i el Tingladu  també. Així  doncs  no ha calgut morir i la cultura ha reeixit. No caldrà aplicar aquest lema èpic amb ressonàncies cheguevaristiques i fins tots unamunianes… de “Cultura o mort”

Hi ha hagut  Tingladu. Bona notícia per la cultura i també per la ciutat perquè qualsevol acció cultural de qualitat que es faci a al ciutat beneficia a Vilanova.

No a  la plaça de les Neus i sí al parc de Baix a Mar.

Per tant s’han superat les posicions més dures i antagòniques , la de no voler fer el festival si no era a la Plaça de les Neus i per altra banda s’han augmentat les dotacions  per facilitar la seva realització per part de l’ajuntament . A l’espera de les valoracions que en facin el seus organitzadors la impressió és bona , valoracions que segur que seran ponderades i sense mira gaire pel retrovisor, sabrem si el Festival ha anat bé  i fins a quin punt el canvi de lloc ha condicionat algun aspectes. Tot fa pensar però que sí, que  ha anat bé i vet aquí quina paradoxa del destí la única tempesta forta  amb llamps i trons de aquets estiu cau precisament un dia de Tingladu.  Crec que l’Ajuntament no hi ha tingut cap responsabilitat. I quedà un any per evitar un nou conflicte, i cal que la negociació crec, amb tota la modèstia, que cal començar-la de zero i sense apriorismes , buscant el millor lloc – que  penso que  podria ser la plaça de les Neus-  pels organitzadors i per la ciutat.

Hi ha una certa obligació de fer-ho sobretot perquè sempre hi haurà qui de la discrepància en vulgui treure un rèdit populista  o comercial-jurídic

Discrepàncies moltes segur però no tancament en banda sinó jugant a trobar solucions.

Tot plegat però ha deixat ferides.

Entre elles l’anunci de boicot per part d’algues entitats al Vot del Poble ( ben pensat podrien ja de passada boicotejar l’exhibició de balls populars).

Llibertat per fer-lo , naturalment, i també´ hi ha la llibertat per discrepar de l‘acció. Respecte  uns i altres. I no cal assenyalar a ningú amb el dit.

Quan es va parlar del boicot inicialment em vaig oferir a portar el drac  – perquè ja l’havia portat- i vaig ser increpat. Esquirol! . Ah quin estigma! Marcat de per vida!. I ja sabem  que a l’àgora l‘escarni públic, la desqualificació fàcil i banal ven molt  i agrada.

Sóc contrari al boicot i  soci d’algunes entitats que el promouen i la veritat és que no m’han consultat res . Em sembla que la transcendència del fet mereixia una consulta .. o no?. I segur que ens haguéssim posat d’acord.

Ara el boicot convocat ja va més enllà del Tingladu,  ja comença a aparèixer el tema de fons que no és altre que una discrepància amb determinades polítiques de l‘ajuntament.  El ventall de discrepàncies ja ha augmentat confirmant el que intuíem i apuntàvem no és només un tema de decibels.

I no ens enganyem, no sé si es parlen llenguatges diferents, no sé  si hom  se sent representat per l’ajuntament o no, o per les entitats o no, cadascú té la seva legitimitat.

Aquí som amb un boicot programat i amb un manifest que amb tots els respectes crec carregat d’ambigüitats

Es diu que la  sentència del TSJC no ha rebut resposta adequada. Si es nega això valdria la pena que es digués quina és la resposta adequada. Anar al tribunal de Drets Humans , doncs anem-hi. Respondre personalment al desacatament?

Han tramès aquetes entitats aquets neguits legítims i raonables  en el Consell Municipal de Cultura Hi ha dues comissions adequades per plantejar el neguits : Patrimoni material i inmaterial que parla també de la festa  i  una altra :  Xarxa de col·laboració entre entitats. Ha demanat que es reunís per tractar la problemàtica. Se’ls ha negat la possibilitat? Caldria aclarir-ho per sospesar quina ha esta realment la voluntat o la possibilitat  de confegir un treball real. Han fet aquets entitats alguna aportació clara, contundent en les seves tesis  respecte  la cultura en el PAM? Si és així que se’ls ha contestat?

Al cap de deu anys diuen en el manifest “VOLEM UNA CIUTAT PER VIURE” que s’ha  d’anar perdent progressivament espais i activitats i quan hem necessitat el suport de l’administració, no sempre l’hem trobat. I ara deu anys més tard   cal fer un boicot al Vot de Poble, no es podia haver anar progressivament buscar elements d’incidència, debat, reflexió i discussió de les situacions per evitar aquesta situació. Si tant lúcid som no hem sabut plasmar en accions concretes.

Simplement preguntes

En fi hem de trobat l’aspecte positiu  a part del mateix conflicte com a font de reflexió és ,creiem,  el moment d’aprofitar-ho i canviar de dalt a baix això del Vot del Poble i fer-ho més àgil, més desimbolt,  més visible i més col·laboratiu . La Comissió de Protocol podria fer un nou disseny .Ah! i de passada llegim-nos l’ampul·lós i reiteratiu  Protocol i veiem que hi diu de tot això.

I algú que no vulgui una ciutat per viure? La ciutats com deia el radiofonista Luis Arribas Castro conegut com “Don Pollo” . “ La ciudad són un millón de cosas”  i moltes contradictòries entre sí i el bo de la  ciutat és acollir-les i fer-les possible,de l’ajuntament, de les entitats de cadascú  és la responsabilitat  de posar les condicions per compartir l’espai per totes les activitats  amb el màxim de respecte a tothom.

Això sí. Hi hagi o hi hagi Vot del Poble  Visca la Festa Major. Visca Vilanova i la Geltrú. Visca!!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: