De lectures

by

El último dia de  Terranova.

Manuel Rivas

Editorial Alfaguara.

Barcelona,2015
Aquesta nova novel·la de Rivas ens porta als darrers dies  de la llibreria Terranova ja que l’especulació urbana vol desnonar la llibreria .Terranova és  lloc de confluència ,no sols per venda de llibres, sinó de sentiments, amors, temors de bon part del protagonistes. A través de la vida de la llibreria es fa un repàs a la situació història de diversos indrets, la mateixa Galicia, l’Argentina del cop d’estat dels militars, la repressió del franquisme. Els dubtes dels primers moments de la transició. Entre llibres prohibits i personatges que sembla que naufraguin a la seva vida es basteixi una història magnífica.

Nascut a la Corunya Rivas ha exercit i exerceix encara de periodista ha publicat obres de ficció, així com poesia i assaig. Periodísticament ha estat sempre preocupat per la temàtica social i també en denunciar la degradació ecològica del seu país, els seus escrits sobre el desastre del Prestige son recordats com a peces claus per comprendre la magnitud de la tragèdia i la situació de desolació que va comportar. Va ser membre actiu i fundador de Greenpace. Ha treballat en els principal diaris gallecs com són El Ideal Gallego, La Voz de Galicia i Diario de Galicia i a nivell d’estat col·labora habitualment amb el diari El País.

Està considerat com una de els plomes més rellevants de la literatura gallega contemporània. Maneja el llenguatge de manera notable dotant-la d’una autenticitat i d’una sensibilitat extraordinàries i amb una capacitat per crear unes històries a on la tendresa i la capacitat descriptiva conformen un imaginari narratiu molt valorat pels seus lectors. La seva obra està escrita originalment en gallec però ha estat traduït a la majoria d’idiomes europeus. Algunes de les seves narracions han estat adaptades al cinema destacant d’entre elles el magnífic relat “La lengua de las mariposas” o el “Lápiz del carpintero” seleccionada pels premis Goya de la cinematografia espanyola.

Alguna de les seves principals obres són: “Un millón de vacas”, premi de la Crítica Española a l’any 1990, a l’any 1994 obté el premi de la Crítica Gallega per la novel·la “En salvaje compañia”, a l’any 1996 publica el llibre de narracions “¿Que me quieres, amor?” A on hi ha el conegut relat “La lengua de las mariposas”, a l’any 1998 obté, altre vegada, el premi de la Crítica Espanyola i el premi de la secció d’Amnistia Internacional de Bèlgica per “El lápiz del carpintero” i al 2006 rep altre vegada també el premi de la Crítica Gallega i el guardó al millor llibre de l’any per la novel·la “Los libros arden mal” considerada una de les millors novel·les contemporànies de la literatura gallega, a l’any 2020 es va editar “Las llamadas perdidas” i amb “Todo es silencio”.2010, va ser finalista al premi Hammett com a novel·la negra policíaca i ha estat adaptada al cinema. En 2012 ha publicat personal As veus baixas on es capbussa en la seva infància (i en la de la seva germana María), com a testimonis de la supervivència familiar durant el franquisme i del que ell anomena  “veus de la intrahistoria”.

En El último dia de  Terranova coneixem a Vincenzo Fontana l’actual propietari que malda per sobreviure intentar aturar el desnonament de la llibreria que cau sota l’ambició dels especuladors que no respecten cap mena d’història ni la volen respectar . Vincenzo és un personatge peculiar afectat per la pòlio de nen va passar part de la seva infància dins d’un pulmó d’acer i va tenir seqüeles quedant  coix i té una actitud gairebé de resistent permanent. Una mostra d’aquesta actitud  és un  seguit de denuncies que ha fet davant la policia i que es coneixen al començament del llibre i ens mostren el tarannà del protagonista, denúncies  que són realment  exemplars: “La desaparición de la playa del Parrote, la expulsión de les estorninos del cielo de la ciudad, el desalojo de las embarcaciones tradicionales de la Dársena, el abandono de las casas de art nouveau, el estado ruinosos de la antigua prisión….”

L’acció es situa a l’any 2014 quan la llibreria, que és un espai pels llibres prohibits i de contrabandistes de la cultura. Després de seixanta anys de funcionament , fundada pel seu avi i regentada pels seus pares està a punt de desaparèixer, tots els intents de mantenir-la oberta i viva estan  gairebé esgotades, a partir de les històries dels llibre es fa també un recorregut per a vida de Vincenzo, com coneix a Madrid a  Garua una noia argentina a qui la policia segueix per les seves activitats clandestines contra els militars argentins , en el moment de  la mort de  dictador, amb les incerteses de futur.  Manté amb ella i amb l’amic Dombodán , un altre personatge entranyable de la història, una tendra història que acabarà quan ella marxi de nou a l’Argentina a lluitar contra al dictadura , i perseguida també allà pels militars acabarà desapareixent.

També hi té un paper important en tots el retaule de personatges l’oncle Eliseo perseguit i amb una imaginació desbordada que fa que sigui el que ha explicar més contes a Vincenzo quan estava a l’hospital de petit. La inventiva de Eliseo no té límits i també conviu amb les represaliat del franquisme per la seva condició d’homosexual.

Tot plegat constitueix un relat magnífic i com la llibreria esdevé un territori on tots els exilis es fan presents i a més es recupera la memòria de tants i tants fets que han ocorregut al llarg dels anys, des del maquis a Galícia fins les corrupcions del franquisme.

Vincenzo amb el seva batalla contra l’enderroc de Terranova és també el símil de batalla contra les especulacions i les barbaritats.

I tot explicat amb la mestria de Rivas , amb un llenguatge gairebé poètic en alguns moments va desentrellant una història de personatges valerosos però molt vulnerables que afronten les reptes que al vida i les circumstàncies de l’actitud humana els porten.

Un llibre magnífic, on l’autor ofereix un ampli i divers ventall dels seus coneixements de la literatura, i una història carregada de sensibilitat però amb també de denúncia de fets que han canviat masses vegades la vida dels més agosarats i dissidents

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: