Passejada de tarda. Flors de nit,mores, vinyes i figues…

by

Xafogor intensa.

Un cel ple de núvols que ens fa pensar que potser ens remullarem abans no tornem.

Enfilem el camí de la Masia Cabanyes, costa caminar  sembla que falti l’aire però al cap de poc ja agafes el ritme.

La tanca del bosc de la Masia està arranjada tot i que hi ha algun forat que sembla que estigui fet per alguns que volien colar-se al festival Vida que si va celebrar ja fa un parell de mesos.

Enfilem el camí del Pi Gros. Arbre catalogat de monumental. Certament és un arbre extraordinari. Ens hi apropem a contemplar-lo, és realment majestuós. I a  més a sota mateix s’ hi ha estesa com una catifa de flors de nit ( popularment i en castellà Don Diegodenoche) de color lila. Realment és una visió magnífica la magnificència del tronc de l’arbre i la coloració de les flors, fan un conjunt interessant.

Seguim el camí cap l’antiga Maisa del Padruell, avui la seu de les caves Jaume Serra, un camí que s’ha anat fent malbé, moviments de terra , escorrenties  de l’autopista, algun que altre vessament de les mateixes caves,  i la pròpia vegetació fa que en alguns moments costi passar-hi.

Les mores estan a punt, els esbarzers dels marges ja es veuen carregats del fruits entre vermells i morats. Fins i tot trobem una persona que n’està collint amb una palangana. És el moment de fer la melmelada o bé manejar-les ja que diuen que tenen excel·lents propietats podem llegir en el Rebost : Com la majoria de les fruites, les móres són una bona font de fibra i milloren el trànsit intestinal. També contenen força ferro i potassi, que és necessari per a la transmissió i generació dels impulsos nerviosos i per a l’activitat muscular normal; també intervé en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula.

Però el més important de les móres és la seva abundància de pigments naturals, especialment antocians i carotenoides, que són uns antioxidants excel·lents.

En collim algunes i ens les mengem. Prou dolces , encara que petites, potser la manca d’aigua ha fet que no puguin créixer massa.

El camí voreja l‘antic abocador , algunes xemeneies ens recorden que per sota la terra hi deu haver una combustió de la tones de merda que al llarg d’uns quants anys s’hi va llençar. Al damunt pràcticament no hi ha crescut res.

El camí ens porta al moll de càrrega de les bodegues.

Seguim el camí cap la masia segona al informació que trobem de l’ajuntament :El Padruell Vella masia geltrunenca assentada entre el fondo d’en Guardiola o torrent de les Oliveres i el torrent de la Pastera, més amunt de la masia d’en Cabanyes. L’elevada situació de la masia del Padruell fa que sigui una senya de terra o enfilall dels nostres pescadors.

En la pàgina Web de les caves en dóna una detallada informació:

El celler Jaume Serra està situat al capdamunt d’un turó que descendeix suaument cap al mar Mediterrani a la població de Vilanova i la Geltrú (El Garraf). Els seus orígens es remunten al 1647, l’any en què es va construir El Padruell, una finca emmurallada que servia de protecció a una antiga masia i fortalesa alhora. L’any 1984, la família Rato, propietària de la finca, adquireix el celler de Jaume Serra Güell, situat aleshores al municipi d’Alella. Durant els anys vuitanta van traslladar la bodega a El Padruell i van començar a plantar-hi vinyes.

Actualment, el celler pertany a la família García Carrión i està rodejat d’una finca de 125 hectàrees de vinyes amb varietats cabernet sauvignon, merlot, ull de llebre i chardonay.

Compten amb unes caves subterrànies amb capacitat per acollir fins a seixanta milions d’ampolles. Les instal·lacions de vinificació estan preparades per elaborar dotze milions de quilos de raïm.

Pel que fa a l’emmagatzematge, disposa de 3.500 bótes de roure americà i francès per tal d’obtenir uns vins de criança, reserva i gran reserva de gran qualitat. Es coneixen sota les marques comercials Cristalino Jaume Serra, Heredad de Padruell, Opera Prima, Jaume Serra i Viña del Mar, aquestes dues últimes pertanyen a la DO Penedès i Catalunya.

Passada l’entrada de les caves seguim el camí anem seguint envoltat per vinyes i l’autopista. Les vinyes estan ja a punt de collir. Tal i com havíem comentat en alguna altra caminada , raïm petit i segurament de grau alt. Recurrent, la manca de pluges dels darrers mesos ha fet que no poguessin acabar de desenvolupar-se.

Hem pogut llegir els comentaris que feia en Jaume Gramona sobre la situació de la vinya enguany : En tota la primavera només han caigut 200 litres per metre quadrat, i la planta, per protegir-se, ha produït uns raïms molt petits que ja han perdut tota la humitat i que hem de collir ja si volem un equilibri”. Per la seva banda  Francesc Olivella, director del Consell Regulador, assegura que   “La sortida de raïms al cep ha estat superior a d’altres anys, però el pes del raïm és molt menor”,. Ambdós però coincideixen que la qualitat pot ser molt bona.

Aquí encara no han començat acollir però no poden trigar gaire.

Arribats a la cruïlla amb el camí dels Mas de l’Artís el seguim pel fondo, un camí que transcórrer entre el sotabosc i prop de vinyes, passem ben bé per sota d’una barraca de pedra molt ben construïda i restaurada  i just enfilem de nou per trobar el camí que seguirem fins el maset Safont i mitja volta i tornada cap a Vilanova pel camí que passa pel costat de l’antena de l’antiga emissora EA-J 35, d ela família Rato.

Bona visió de la ciutat des d’aquesta alçada, el núvols s’han nat obrint, no ha fet  net del tot, però ara ha baixat la xafogor i la marinada refresca una mica l’ambient. Ja veiem clar que no ens  mullarem, almenys per pluja.

Passem per camps ja collits – hi havia una bona collita de carbassons- però que esperen de nou començar el cicle.

En els diverses construccions que anem passant inevitablement hi ha alguna figuera. I encara no les figues no estan madures  si el refrany ens diu Sant Joan, carbassetes tendres i figues a l’agost  enguany anem retardats , queden encara uns dies d’agost però ja veurem si acabaran madurant, les que veiem verdes i  molt petites. Poca aigua potser.

Que plogui, que cal 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s


%d bloggers like this: