Contra els peatges.

by

 

Unes 200 persones tallen simultàniament la C-31 a Cubelles i Segur de Calafell per exigir la gratuïtat de l’autopista. ( de la premsa)

A l’octubre de l’any 2013 i a rel d’una recollida de signatures que organitzava el Consell Comarcal per presentar a la Generalitat amb la demanda de rebaixar el preu del peatge de l’autopista Pau Casals.

Vaig signar però tenia els meus tubets de l’efectivitat de la mesura. Lloable l’ interès però semblava fet , tot plegat, una mica per tranquil·litzar la consciència política dels nostres dirigents polítics.

Deia llavors:

Vaig signar, junt amb altres aproximadament 5999 ciutadans i ciutadanes, la revindicació que fa uns mesos feia el Consell Comarcal del Garraf  -i per enèsima vegada- demandant  la rebaixa dels peatges de la l’autopista dels Túnels del Garraf, la més cara d’aquelles que conflueixen a Barcelona. Ho vaig fer i vaig dir que ho feia carregat d’escepticisme sobre la possible consecució de la demanda, que seria del tot justa i del tot necessària. Ja coneixíem el pecat original, una concessió sense cap mena de concurs, feta a dit i per tant sense possible competència. Fet irregular reconegut judicialment. I deixem-ho aquí.

Un cop més el “territori” o una bona part es posicionava contra el pagament de l’autopista per considerar-ho un greuge respecte a altres territoris que, si bé també tenen vies de pagament, tenen, així mateix, una alternativa més o menys ràpida i més o menys segura. Aquí, a la Carretera de les Costes, llevat d’un maquillatge fet fa uns set o vuit anys, la inversió ha estat nul·la i per tant gairebé és obligat per una conducció ràpida i segura agafar l’autopista privada i de pagament.

Vaig signar, ja ho he dit, amb escepticisme reclamant més contundència en les accions després de que la concessionària i el mateix govern ens fes passar amb cançons i romanços durant molts anys per mantenir un peatge que, ara, en temps de crisi, és gairebé prohibitiu. El meu escepticisme desprès de llegir els anuncis a tota plana de que Aucat rebaixarà els peatges no sols segueix sinó que ha augmentat, sobretot en llegir alguns dels detalls que comporten aquesta rebaixa……….

 Malgrat em sembli que ens segueixen prenent el pèl  – poc me’n queda- si em tornen a demanar la signatura l’estamparé, però em sembla que vist el final de tot plegat l’acció contundent que demanava a qui organitzava la recollida tindria més sentit que mai, ni que fos només per dignitat que no es pensin els directius de la concessionària que encara ens mamen el dit – potser sí que ens el mamem- i que poden seguir tenint folgats beneficis a costa nostra.

 Ara s’ha produït l’acció diguem-ne contundent.

Més de dues-centes persones han tallat fa un dies la C-31 l’alçada de Cubelles i a Segur de Calafell.

La tallada de la carretera tenia la intenció no només de protestar pel preu del peatge sinó per alliberar-los de  l’autopista en aquest tram  ja que la C-31 s’ha convertit a la pràctica en una via urbana però carregada de cotxes que volen evitar el pagament de l’autopista.

Els organitzadors han manifestat el desacord amb:l’altíssim cost de desplaçament que pateixen els veïns d’aquestes comarques, ja que, segons ella, tenen un dels peatges més cars d’Europa. Això no ho pot sostenir cap econòmica domèstica avui en dia”,

El greuge comparatiu amb altres zones és evident.

Com és evident que la manca de competència per l’estat de les altres carreteres afavoreix el concessionari de l’autopista.

I la minsa política de bonificacions a base d’allargar al concessió tampoc és una solució. Possiblement la concessió ja ha pagat amb escreix la construcció de l’autopista, ara caldria un planteig de noves polítiques.

L’acció ja comença a superar a les iniciatives polítiques que sempre han anat amb gestualitat però amb poca eficàcia l’hora de comptar resultat.

Potser per posar un però potser hagués estat més contundent aturar l’autopista i no la C-31, perquè llavors el prejudici hagués estat més diguem-ne “dolorós” per l’autopista i no pas pels que circulaven per la C-31.

Picar a on fa mal és el que convé.

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: