Altres fonts (IV)

by

A rel del fracassat pacte d’investidura entre C’s i PP el tema de la llengua va tornar a ser detonant de la ja enèsima polèmica. La proposta trampa del trilingüísme pretenia reduir l’ús del català a l’escola en benefici de les altres llengües.

Tema que necessàriament usen determinats partits per fer forat a la societat catalana  en  el tema de la llengua.

L’article de Puigverd hi aporta un grau de sensatesa prou interessant.

Sobre Antoni Puigverd: Antoni Puigvert i Romaguera és un escriptor i poeta català. Col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació catalans: en premsa, en ràdio i en televisió.  La seva sigantura és habitual  al diari La Vanguardia, però també ah escrit al Punt Diari, a l’Avui i molt altres.És llicenciat en filologia hispànica, i ha exercit com a professor de literatura.  Ha obtingut els premis Gaziel (1986) i Carles Riba (1991

 

El vesper. Antoni Puigverd. La Vanguardia. 30.08

 A Catalunya, la llengua catalana domina a l’escola i al teatre, però és irrellevant als jutjats i al cinema. Podem ser crítics amb la política lingüística catalana. Des de fa anys, jo mateix he defensat en d’aquest diari i des del catalanisme, un protagonisme social a Catalunya del castellà, la llengua familiar majoritària del país. Però malgrat els intents de sectors polítics minoritaris i de tantes campanyes mediàtiques deformadores, el consens democràtic català encara és favorable a la immersió del català a les escoles. Forçar des del poder central, en ple conflicte territorial, un canvi de la política lingüística és un error de proporcions inefables.

Un error reactiu. Un error que complementa, en sentit contrari, un altre error: el del nacionalisme català, que pretén avançar cap a la independència parlant de percentatges en abstracte, quan, observant amb detall el mapa electoral dels catalans, es veu ben bé que l’independentisme i el no independentisme es divideixen homogèniament el territori perquè responen a tradicions culturals i, per tant, lingüístiques diferents. Quan el consens interior català era fort, aquesta divisió territorial es diluïa. Però en afeblir-se el consens, la diferència lingüística apareix amb gran cruesa.

La força de l’independentisme és evident, ara com ara. Però també és evident que, en una qüestió delicada com la de les llengües, no pot aportar un consens semblant al que el cata­lanisme transversal va promoure després del franquisme en pactar la política lingüística. Els que pretenen que una societat tan complexa com la ca­talana pot triar fàcilment entre el blanc i el negre sense viure una escissió interna de caràcter sentimental i cultural, ara constataran el perill que la seva aposta té per al futur de la llengua catalana.

C’s va néixer com a reacció contra el consens catalanista. Ha anat creixent i ha madurat fins a conquerir la clau de la política espanyola. Amb aquesta clau, és a dir, amb una gran força política i governamental es disposa ara a dirigir l’atac a l’independentisme pel flanc més sensible: el de la llengua. Dels que vam viure la transició, es diu que teníem por dels militars (si n’haguéssim tingut, no hauríem militat en la clandestinitat). El que ens feia por era una altra cosa. A nivell espanyol, la reedició de la guerra. I a nivell català: la divisió cultural dels catalans. Un territori amb dues llengües en contacte o funciona amb escrupolós consens intern o es pot convertir en un vesper. Durant anys, hi va haver un gran airbag, un punt de trobada entre els que somiaven una Catalunya espanyola i els que la somiaven exclusivament catalana. Amb el famós procés, l’airbag va explotar. Si ara el conflicte lingüístic esclata, els que hi perdran ja no seran, com ha passat fins ara amb el procés, uns partits o uns líders. No. Si el conflicte esclata, la víctima serà la llengua catalana. Aquesta responsabilitat caurà sobre els frívols, els irreflexius i els ressentits.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: