Un altre onze de setembre.

by

Som-hi altre cop.

Enguany concentracions diferenciades en quatre ciutats i una part dels partits rememorant l’ 11 de setembre de 1976 a Sant Boi, però en una convocatòria incomplerta. A Sant Boi a l’any 1976 hi érem tots

Perquè encara qui hi hagi qui tingui ben emmarcades les fotografies dels darrers quatre onzes de setembre, amb la samarreta inclosa de cada un d’ells , l’onze de setembre ja existia i es celebrava com podia des de fa molts anys.

També durant el franquisme.

Però per recordar-ne alguna  avui , la d’ara fa quaranta anys a l’any 1976.

La primera després de la mort del dictador.

Un seguit d’organitzacions d’arrel democràtica va fer una convocatòria primer al Parc de la Ciutadella que va ser prohibida i com alternativa es va proposar Sant Boi.

Un dels organitzadors Miquel Sellarés descriu així la convocatòria de Sant Boi després d ela prohibició de la del Parc de la Ciutadella: La mobilització fou espectacular. Milers i milers de persones de totes les ideologies polítiques van confluir a Sant Boi i tot i les dificultats de comunicació la gent es va espavilar per ser-hi present. Fins i tot va haver-hi gent que hi va anar a peu. Volíem que l’acte fos reeixit i que aquest es desenvolupés en perfecte ordre democràtic. I així va ser. I tot i algun lleu incident la col·laboració entre els serveis d’ordre de la mateixa organització i, per primera vegada la col·laboració dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, es va aconseguir una total normalitat i l’explosió democràtica i festiva més important fins llavors.

Així va ser.

Una demostració unitària que potser caldria recordar.

Per celebra-ho avui reprodueixo el manifest sobre el refugiats que van fer públics els escriptors durant al setmana del Llibre en Català.

És una bona manera també d’ entendre i  celebrar  la Diada Nacional

 La cultura escrita, amb els refugiats

«No estem gaire convençuts que la paraula salvi, però sí que sabem que el silenci mata.»

Metges sense Fronteres, en rebre el Premi Nobel de la Pau.
El llibre, la literatura i el pensament han estat durant segles una eina útil de coneixement i de transmissió de valors. Els sotasignats, escriptors, editors, llibreters i tots aquells que des de diferents àmbits participem del món de les lletres i la cultura escrita, des de la nostra responsabilitat professional i ciutadana, i considerant que en la qüestió dels refugiats s’han ultrapassat tots els límits ètics i morals dels valors essencials de la declaració universal dels drets humans, volem fer públic:

Denunciem que en la crisi social dels refugiats hem trencat el marc legal ètic i polític que preserva els drets dels civils i que un valor tan essencial com la vida i la dignitat de les persones està essent trepitjat. També convé recordar que segons el dret internacional tothom qui fuig d’una guerra té dret d’asil.

Exigim als governs europeu, espanyol i català que assumeixin la seva responsabilitat legal, política i moral de donar protecció a la gent que fuig de la guerra, que no es desentenguin dels milers de morts que la seva manca d’acció provoca dia rere dia, que no mirin cap a una altra banda ni es comportin de manera arbitrària. En definitiva, exigim als polítics que lideren o formen part dels governs implicats que emprenguin actuacions efectives que facilitin vies legals d’accés als refugiats i, una vegada per totes, entomin el repte de ser realment terra d’acollida.

Així mateix volem alertar els ciutadans que en la qüestió dels refugiats els pilars bàsics ètics i morals de dret internacional sobre els quals hem bastit la nostra societat estan en risc, que per mantenir-los cal defensar-los, i que cal tenir ben present que per més que alguns polítics menteixin, quan hi ha voluntat política i s’hi dediquen recursos és possible acollir refugiats de manera ràpida, organitzada i segura.

Amb els nostres noms i les nostres veus, volem contribuir a fer d’altaveu dels milions de persones que, com també ha passat en la nostra història, a causa de la guerra i les injustícies han hagut de fugir dels seus països i es veuen obligades a desplaçar-se forçosament a altres terres.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: