Obrint les aules.

by

Entre el debat de les xifres i les significacions  de les manifestacions d’ahir recordar que avui obren els portes les escoles de Catalunya.

Ja fa estona que a les cases es viu un ambient diferent.

Després de la vacances d’estiu sant tornem-hi.

El neguit propi del primer dia. Nous companys. Nou curs, nous mestres. Noves normes.  Nous llibre ….

Els nens i nenes o nois o noies tenen el neguit propi de quan estrena alguna cosa. M’agradarà? Serà com sempre? Hi haurà novetats?

Olor de colònia, de roba neta i planxada.

Aventura del 2016-2017…..

Però també el neguit de les famílies sobretot aquelles que tot just comencen  una nova escola o per aquells que deixaren per primer cop la criatura a llar d’infants.

El cor s’encongeix..

I neguit d’aquells pares que encara estan pendents de l’escola on hauran d’anar…

I naturalment a l’escola abans d’obrir les portes avui ja fa alguns dies que s¡hi treballa

Quadrar horaris

Distribuir grups

Claustres inacabables aper desvetllar tota al burrucràcia..

El interins que no arriben i per tant desquadren allò ja fet i previst i ells mateixos no poden copsar el tarannà de l’escola. .Enguany els han permès arribar dos dies abans. Gràcies!!, però la consellera ja sap que amb això no n’hi ha prou.

Però en el punt màgic de les 9 en punt tot serà diferent entre les batalles amb l’administració, el centre d’atenció i interès serà l’alumnat , els nenes i les nenes que un any més ompliran les aules amb els seus crits , el seu bullici…

Il·lusió segur.

Però la il·lusió contrasta amb la fredor de les dades que hores abans de començar el curs ha posat damunt la taula els indicat CCOO : entre el pressupost executat de 2010 i el de 2015, el pressupost del departament ha baixat un 16,8% -dels 5.539,23 milions als 4.607,8-, mentre que el general de la Generalitat ha augmentat en el mateix període un 5,3%.

O: la despesa per alumne també ha baixat durant el mateix període, ha passat de 4.460 euros, amb el pressupost executat de 2010, a 2.935 euros el 2015, fet que suposa un 34,2% i un descens de 1.525 euros.

I pel que fa referència  l’alumnat les xifres també són clares: el nombre d’alumnes en centres públics en el curs 2010-2011 era de 755.150, quan en el curs 2016-2017 és de 843.430, mentre que el de professors ha baixat dels 67.054 als 66.461, un 0, el 88% menys.

I han reblat : que si es mantingués la proporció entre docents i alumnes, hauria d’haver “7.266 professors més” i un total de 73.687, i ha considerat que la reducció de plantilla i de pressupost s’ha traduït en pèrdua de condicions laborals.

L’educació és potser la principal estructura d’estat si ens fixem en el futur i potser l’atenció hauria de ser prioritària.

Comencem un nou curs , i com tants cursos i  des de fa tants anys la contradicció entre el que aporta el govern i al disposició notablement destacada dels mestres per pal·liar el dèficit de recursos amb voluntat, imaginació, disposició, professionalitat  i tantes altres virtuts, i naturalment també el defectes i vicis que cal anar millorant i modificant per posar l’escola en la millor situació possible.

Avui obren els aules i un nou curs carregats d’oportunitats i possibilitats comença el camí, camí que transcorrerà amb alts i baixos, amb moments dolços per tothom i altres amb una certa agror, com al mateix avida.

Comencem, ànim i a fer feina!!

No estaria de més que tot el patriotisme que ahir va desbordar els carrers l’apliquéssim en part a l’escola. El País s’ho mereix si volem treballar de veritat pel futur del país.

Bon curs i no deixem de reclamar recuperar recursos i mitjans que el govern ha anat retallant i encara avui retalla.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: