Refundar o reconstruir?

by

 

Doncs sembla que sí. Que finalment hi haurà primàries al PSC.

Tot i que s’escoltaven veus amb força pes al sí de l’organització que cridaven a evitar unes primàries per l’enfrontament que això podria suposar al sí del PSC.

L’experiència d’altres moments de primàries amb enfrontament i desercions posteriors semblava espantar a alguns dirigents que no creuen que ara fos el moment d’un altre sotrac pel PSC. Difícilment es resistiria en la ja delicada situació que es troba el partit.

Però sembla que res de tot això ha servit i ni Iceta ni Parlón estan disposat a cedir i es confrontaran en les eleccions que estan previstes pel 15 d’octubre coma preàmbul del Congrés en ela primera setmana de Novembre.

Costa a hores d’ara però veure masses diferències entre els candidats.

Es fa difícil situar a l’una com alternativa de l’altre

Fins avui Iecta ha esta el primer secretari i Parlón La vicesecretària i no consta a la militància que entre ells dos hi hagi hagut masses diferències de criteri i si hi ha sigut no han transcendit a la militància. Per tant ara sobta que pugui haver-hi dos projectes tant diferenciats que no es puguin complementar i encaixar perfectament per seguir endavant.

Però sembla que no que hi ha model igual de fer i pensar el partir, Parlón parla de refundar i Iceta de reconstruir. Però en el fons el que hi ha segurament és una diferència de ritme en  els canvis que li calen al PSC. Iceta reclam que no ha tingut prou temps i segurament té tota ala raó. Quan ell es va posar al capdavant ningú volia assumir la responsabilitat d’agafar les regnes d’un PSC en franca decadència, avui ha estabilitzat aquesta decadència i ara reclama temps per anar remuntant. Potser Parlón creu que amb ella la remuntada és més segura i ràpida. Està per veure.

Hi ha però qui fa més interpretacions al voltant d’aquestes primàries. Hi ha qui ho veu com un enfrontament generacional i ho diuen per la posada en escena de les candidatures, Parlón seria la irrupció d’una generació més jove però ja amb experiència política  – però la joventut en sí no és cap valor polític- i Iceta representaria la generació més gran dins del PSC. A mi em sembla que ambdues candidatures tenen uns suports intergeneracional i també cal dir que en política ser jove no vol dir ser renovador perquè els cares que vaig veure en al presentació de  Parlón ja acumulen anys en càrrecs orgànics o institucionals. Al PSC hi ha mots “joves” que per comptes d’anar a l’esplai ja anaven a les Joventuts del partit  Sortosament de moment no es parla gaire de Renovació que és una de les fal·làcies més grans que hi pot haver en el debat polític quan es vol dirigir un partit.

Altres més en clau espanyola assenyalen que aquesta confrontació segueix la que ja es va viure molt poc visible , en l’elecció del primer secretari el PSOE, diuen – diuen , diuen- que  Parlón representaria i aglutinaria el partidaris d’Eduardo Madina – per mi el més fluix políticament del candidats que es presentaven per liderar el PSOE- i el aglutinats al voltant d’ Iceta serien partidari de Pedro Sánchez. Vincular però l’elecció del primer o primera secretari del PSC a la batalla intestina del PSOE és el pitjor que podria passar pel futur del PSC , que al meu entendre hauria de distanciar-se i molt del PSOE mantenint-hi unes relacions cordials i estratègiques però no acabar esdevenint un federació més del partit estatal.

Caldrà buscar els matisos en aquesta confrontació en el primer i la segona actuals.

Quim model de partit es vol fer?

Comptabilitzarem càrrec públic i orgànics?

Com s’estructuraran les relacions territorials internes.

Seguiran els òrgan de govern copats pels càrrecs institucionals?

I sobretot el gran repte que té el PSC més enllà de tornar a  fer creïbles els postulats de les socialdemocràcies modernes és deixar ben clar quina és la seva posició e en el contenciós nacional.

Seguirà negant el dret de Catalunya a qüestionar- se el seu futur?

Renegarà de la seva pròpia proposta de fer un referèndum legal, acordat i vinculant?

Escoltarem atentament els missatges de les candidatures per veure si el matís i la diferencia de propostes  es perceben.

I també   caldrà aclarir quin abast tenen els verbs Refundar i  Reconstruir.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: