Ja tenim resultats.

by

Les eleccions a Galícia i al País Basc s’han convertit en un debat que traspassa l’estricte marc territorial.

Les lectures més enllà de les estrictament nacional seran també unes lectures  a  nivell d’estat.

Rajoy i Sánchez es juguen molt més del que les xifres els han donat.

Rajoy surt reforçat de les eleccions a Galícia repeteix majoria absoluta , la tercera victòria de Núñez Feijoo i a Euskadi queda més o menys com estava  , salvant els mobles,per tant veu reforçada al seva posició en els seves aspiracions a guanyar la investidura per presidir el govern espanyol. Sense  garanties però.

Segurament al creu de la moneda és Pedro Sánchez els socialistes resisteixen a Galícia tot i perdre escons però el temut sorpasso de En marea s’ha produït però molt menys del que s’esperava, . Per tant salva el mobles i a Euskadi rep una patacada impressionat però amb el seus 9 escons es perfila com al força que pot garantir al PNB una  nova legislatura sense masses entrebancs

La valoració dels mateixos socialistes no amaguen la decepció, el secretari d’organització César Luena afirmava :  és un resultat negatiu, però ha estat en unes condicions complicades”

Condicions complicades amb enfrontament interns notoris. I sempre ha quedat palesat que els electors castiguen els partits amb divisions internes.

Així doncs, rearmat Rajoy i afeblit Pedro Sánchez, la situació espanyola pot terbi algun gir que desencalli al situació?

Depèn.

Rajoy estabilitzat per un resultat bàsicament bo a Galícia – a Euskadi ja fa temps que ho donen per perdut-  i amb un partit almenys aparentment sense fissures es reforça i pot plantejar-se de nou una investidura reclamant al PSOE que faci una abstenció que permeti investir president i formar govern.

És evident que Sánchez surt afeblit i la rebel·lió interna sembla que ja no hi ha qui l’aturi. Si fins dissabte l’opció de presentar la possibilitat d’intentar una opció de govern alternatiu els resultat de Galícia i sobretot Euskadi ho fan sembla que inviable i no perquè Pedro Sánchez no ho vulguin sinó perquè trobarà una forta oposició als òrgans dels partit. El soroll de sabres que feien alguns barons comença  ser un remor de revolta per descavalcar a Sánchez i buscar alguna sortida al laberint espanyol.

Sánchez queda en una evident situació de debilitat, és al sisena vegada que perd i amb els pitjors resultat de la història , La debilitat fa que sigui difícil que segueixi defensant erigir-se en l’alternativa de Rajoy . Poca fiabilitat de conformar al seu voltant un govern amb els resultats a la mà.

Però alerta que també´ és por fer la lectura de que davant les enquestes i previsions el PSOE no s’ha esfondrat a Galícia com es preveia que i que a Euskadi poden ser al clau de volta per investir president.

Bé són lectures que s’aniran concretant i desvetllant a mesura que passin les hores i els òrgans directius de cada partit facin lectures, anàlisi , de les causes i també de els conseqüència dels seus propis resultats i també òbviament el resultat dels altres.

Almenys aquest cop no hem escoltat declaracions en que tothom guanyava. Qui ha perdut que és el PSOE ho tenen clar.

Reconèixer la derrota potser és un primer pas per refer-se.

Fins diumenge tothom estava pendents dels resultats per, a més de saber-ne els resultats concrets, sabers i es desencallarà la investidura espanyol. Tot sembla que ha quedat igual, ara sembla que l’atenció està fixada al Comitè Federal del PSOE    del proper dissabte.

De moment Pedro Sánchez ha llençat un repte al seus crítics: “Ha llegado el momento. Ha llegado la hora de hablar claro, y decir la verdad. Yo más claro no puedo ser”.

 “Quien tenga un proyecto mejor, que dé un paso al frente”,

Això s’anima, esperarem.

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: