De lectures

by

La Estrategia del agua. 

Lorenzo Silva

Col·lecció Ancora y Delfín

Editorial Destino

Barcelona, març 2010.

Nova entrega de la sèrie dels investigadors Bevilacqua i Chamorro. Aquesta sisena entrega arriba quatre anys més tard de la darrera. Els dos investigadors membres de la guàrdia civil s’enfronten aquí a un assassinat que resolen a base d’esforç i d’un treball molt metòdic i ben portat.

Però segurament el que més ressalta de la novel·la són els temes que de manera col·lateral són tractats i que formen part també, evidentment, del tot l’entramat de la novel·la. Així la violència de gènere i de l’ús pervers que en alguns moment se’n fa, , el tràfic de drogues , de la crítica al funcionament del poder judicial. Temes que són notícies de diari gairebé cada dia i aquí vistos des de la perspectiva d’un parella d’investigadors tenen importància per la seva feina.

Lorenzo Silva és una veterà escriptor amb una vintena llarga de llibres de narrativa així com és un habitual articulista en els diaris de major tirada i ha fet també alguna incursió en l’assaig. Entre les novel·les més destacades assenyalaríem:

La flaqueza del Bolchevique que va ser finalista del Premi Nadal a l’any  1997

El nombre de  los nuestros

La sustancia interior

Carta Blanca premi Primavera del 2004

El lejano país de los estanques

El alquimista impaciente

La niebla y la doncella

Nadie vale más que otro

La reina sin espejo.

Aquetes cinc darreres són les que formen part del cicle de guàrdia civils Bevilacqua i Chamorro que s’ha seguit ampliant publicant-se fa ben poc un nou volum amb el títol de :Donde los escorpiones

Ha publicat a l’any 2004 juntament amb Marta Cerezales  i Miguel Àngel Moreta una antologia de joves narradors marroquins: “Del Rif al Yebala. Viaje al sueño y la pesadilla de Marruecos” 2006 amb  Luis Miguel Francisco el llibre reportatge  Y al final la guerra sobre al participació de les tropes espanyoles a la guerra d’Irak.

Amb la novel·la El Alquimista impaciente de la sèrie de Bevilacqua i Chamorro  va guanyar el Premi Nadal  a l’any 2000.

Aquesta novel·la comença quan es descobreix el cadàver d’un home relativament jove amb dos trets mortals al cap. Es dedueix que és un treball professional  però la víctima no és el prototipus de persona que mereixi l’atenció dels assassins professionals. La víctima té alguna denúncia per tràfic de drogues de poca monta i també alguna altra relativa a la violència de gènere . El brigada Bevilacqua veu un cert paral·lelisme amb la víctima i ell mateix, divorciat amb un fill i amb unes afeccions semblants i això fa que s’interessi pel cas, tot i que, inicialment li venia molt costa amunt posar-hi ja que està travessant una etapa de profund escepticisme  professional fruit de la resolució d’un cas en el  que va treballar en que finalment el delinqüent es posat en llibertat pel jutge. Evidentment el plantejament que es fan en el moment de la investigació comencen amb diverses hipòtesis de perquè l’han mort, quins són els possibles autors?, perquè la denúncia sobre maltractaments  es estranya?, actuen sempre els jutges amb transparència?, en que treballava que podés degenerar cap una situació d’una mort violenta?. Els guàrdia civils van treballant i van fent deduccions que acaben posant al descobert que les raons de la mort possiblement do tenen res a veure – o molt, segons com es miri- amb les sospites inicials.

La història més enllà dels fets narrats té elements d’una evident actualitat. El gran debat entre la seguretat i el paper de la justícia el desencant de les forces de l’ordre que veuen com els jutges poden alliberar a persones amb llargs currículums de delictes, la pròpia corrupció de la justícia els papers de les màfies que han saltat les fronteres i actuen ja en tots els estats , el paper dels advocats sense gaires escrúpols el paper de les tecnologies en el terreny de les relacions i els valors que malgrat hi hagin substancials avenços i canvis són els mateixos, i els aspectes col·laterals del crim que s’investiga cal cercar-los, com sempre en la nostra condició humana i les seves febleses.

Entre tots aquest aspectes de les investigacions, les realitat de la societat actual i el qüestionament de la justícia els investigadors als que en aquesta narració se’ls hi afegeix un de nou el guàrdia Arnau , que en període  de pràctiques i ja foguejat per un parell d’any de servei dóna una perfecta rèplica al personatge del brigada Bevilacqua. Aquesta presència dóna també un nou nivell a la investigació amb l´ús de noves tecnologies i amb les ocurrències que el jove guàrdia posa damunt la taula.

Novel·la interessant que posa de manifest de com els relacions són de complexes i com a vegades poden comportar situacions límit. Com les relacions entre la justícia i al societat poden tenir també una part fosca que no ajuda en absolut  mantenir la confiança que la ciutadania hauria de tenir en un dels pilars  fonamental de la nostra societat .

Ben escrita enganxa des del primer moment i fa seguir amb atenció la investigació i les reaccions dels personatges  a mesura que avança la investigació i les implicacions que cadascú hi té.

Bona trama i ben resolta amb diàlegs àgil i substanciosos.

Per passar un excel·lent estona de lectura entretinguda.

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: