Buscar les pessigolles on no n’hi ha

by

Es reprenen els plens municipal després de l’aturada estiuenca i es reprenen amb un nou episodi sobre el festival Tingladu. No entrarem  a parlar-ne , ja se’n ha parlat, ja sembla que s’encarrilin les necessàries negociacions  per garantir la seva continuïtat i la seva expansió si és possible i si els seus organitzadors volen. Ja ens diran com anirà.

Però en el Ple Municipal hi havia un punt que proposava aportar una quantitat, si es vol dir extra, per equilibrar els costos que va tenir el canvi d’ubicació de darrera hora  del festival .No cal entrar en l’oportunitat de l’acció que segurament deu correspondre a l’acord entre Ajuntament i l’entitat organitzadora i es segueix el tràmit administratiu que cal.

M’ha sorprès però la posició d’alguns regidors que han qüestionat l’aportació “extra”,  posició ben legítima ,naturalment  ,però buscar ara les pessigolles qüestionant si una entitat pot tenir una subvenció si hi ha un regidor que en sigui soci o membre  de la junta crec que està fora de lloc.

La llei és clara en el tema de les incompatibilitats i em sembla que l’entitat de la que suposadament un regidor es membre de junta no fa cap “negoci” amb l’ajuntament del que se’n pugui beneficar directament el regidor i alhora membre de junta. I encara més, si no m’erro, les subvencions s’han de justificar amb les corresponents depeses efectuades amb la destinació de la subvenció.

La subvenció és una aportació de les arques públiques a activat d’empreses o  d’entitats privades. S’entén com  una contribució, en el cas de les entitats, per ajudar  a enfortir i mantenir  el teixit social i a facilitar les activitats de caire cultural, lúdic o festiu que van adreçades a la totalitat de la població. Es regulen per una normativa que es avaluada i en funció i dels objectius de la mateixa entitat i de la mobilització social que comporta i  s’atorga. No crea però cap vincle de continuïtat ni dret adquirit en el futur.

I ja sabem que les subvencions es perceben moltes vegades com  discriminatòries, tot defensant la demanda pròpia i menystenint els altres i tampoc les subvencions haurien de ser la base de la subsistència de les entitats. Ajuda sí, però no imprescindible per la seva existència. Ajudar els  programes que beneficien  la cohesió social per damunt del gaudi personal o grupal.

Dit això però i estirant el fil diríem que , si els grups politics com a grups cobren ajuts del mateix ajuntament perquè s’entén que cal ajudar i potenciar la funció dels grups perquè ajuda a l’enfortiment democràtic i a facilitar l’acció dels regidors, les entitats, tinguin o no regidors entre els seus associats o membres de junta , són susceptibles de tenir subvenció en funció de les accions que fan que són també fonamentals per mantenir una xarxa social potent ,estructurada i validadora del potencial cívic , social i cultural de la ciutat a través del grups organitzats com són els entitats, que expressen ,a més, la pluralitat i diversitat de la mateixa societat. No conec – sembla que sí pel debat al ple-  si els regidors que composen avui la corporació són membres de les entitats. No ho sé, ni m’importa pel cas.  Però si que sé que en altres moments molts regidors formaven part d’entitats i societats de la ciutat. I a més crec que és una bona manera de conèixer la ciutat formar part del seu corpus associatiu, és una bona manera d’entendre el pols de la ciutat  i això  em sembla que no genera cap mena de incompatibilitat amb els subvencions.  Voler furgar per aquí és la demostració palmària d’allò de qui no te feina el gat pentina.

Publicat al Diari de Vilanova el 23 de setembre del 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: