Guanya, com sempre Vilafranca.

by

M’ha agradat la columna de Carles Sabaté al Punt Avui:

Gary Lineker definia el futbol com “un joc de 22 jugadors que corren darrere una pilota i al final sempre guanya Alemanya”. El concurs de castells aplega una trentena de colles… i sempre guanya Vilafranca. Això sí, sovint han d’acabar fent la millor actuació de la història per aconseguir-ho, perquè el concurs del cap de setmana ha posat de manifest que totes les agrupacions estan assolint nivells de castells més grans i amb més solidesa. La Vella va estar a prop d’un castell inèdit i de guanyar, però altres colles van elevar el seu sostre, mostra de la bona salut de la tradició. La irrupció de la colla de Hangzhou, el públic al campionat B, el millor fair play a plaça… són símptomes de la bona salut del fet casteller, que no ha tocat sostre.

Ja s’ha acabat  el Concurs de Castells en les tres convocatòries, la del dia 25 amb els colles menors, després les mitjanes el dissabte i el diumenge les colles de gamma extra.

La divisió ja és de per sí molt artificial. Allò de l’examen i de l’avaluació continuada en funció de les possibilitats de cadascú. Moment puntual o l’evolució positiva en funció de les seves reals possibilitats. Si avui només pots alçar castells de set o de vuit fer-ho i fer-ho ben fet  vol dir estar en el primer lloc.

Els contraris als concursos- entre els que em compto- no volem veure un espectacle  que resulta vistós evidentment però alhora confús en les rondes conjuntes i fa perdre l’atenció sobre alguns castells interessant o intents de colles que mereixerien una mica més d’atenció.

En fi, puntuar , actuar amb estratègia  i amb calculadora a la mà, una competitivitat que fa anar a castells que potser tampoc estant afermats del tot encara…tot això i més és el concurs.

I segurament els partidaris d ela competició tindrien arguments més que vàlids per valorar positivament l’esdeveniment.

El plus afegit de la competició mobilitza sentiments i això comporta que mola gent que potser a la plaça no s’acostaria a els punyes en el concurs no té cap mena de dubte de posar-hi amb fe i convicció.

Però dit això cal manifestar que al victòria de Vilafranca és del tot merescuda. Amb un actuació realment prodigiosa, tres de deu quatre de deu i torre de vuit trencar registres i trenca  sostres. Però curiosament i malgrat la indiscutible victòria amb aquets castells si la Vella hagués carregat els tres de nou no haguessin guanyat. Impensable!

La Vella va anar a totes i dissortadament no li va anar bé i  va perdre els segon lloc a favor de la Jove de Tarragona que amb un treballs seriós i ben calculat va aconseguir una meritòria plata castellera.

El Concurs de Castells en la convocatòria de dissabte a la tarda també va portar a la Colla Jove de Vilafranca a guanyar i per altra banda  ha tornat a permetre als Bordegassos de Vilanova completar la millor actuació de la temporada. Aixecant el quatre de vuit i es van anotar el primer tres de vuit de l’any, que els va quedar en carregat. Van arrodonir la diada completant la sisena torre de set de l’any.  Deixant per un altra ocasió la torre folrada, la diada dels vilanovins és de les que permet sortir de plaça amb la convicció de la feina ven fet i segurament els permetrà en les darreres actuacions que li queden fins a cloure temporada amb possibilitats de fer els castells que es van guardar a Tarragona.

Però la novetat del dissabte de concurs va ser la presència dels Xiquets de Hangzhou, ( algú els ha anomenat amb una certa conya els “xinets” d e valls). Aquest castellers van fer un tres de nou que va aixecar l’admiració de la plaça. L’entrada dels xinesos al món casteller pot trencar fronteres i registres inèdits.

En fi 8 concursos seguits guanyats per Vilafranca que segueixen amb la seva hegemonia o ho fan amb al sensació de que les alçades van perdent dificultat. Però tot deu tenir un límit ,oi?

De moment vist el concurs no ho sembla.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: