Tot just ha començat…

by

Sí, tot just ha començat l’enfrontament al PSOE, enfrontament que caldrà canalitzar amb una certa mà esquerra fins que arribi el proper Congrés del partit per dilucidar llavors l’equilibri de les forces per seguir essent un dels referents de l’esquerra espanyola.

Consumat el canvi en la direcció del vot en la segona volta de la investidura de Rajoy.

Ara però, es plantegen nous dilemes.

Vot d‘abstenció global del grup?

Vot d’abstenció d’onze diputats?

Llibertat de vot garantint  la investidura?

O campi qui pugui…

La legitimitat del canvi d’orientació de vot està fora de dubte si entenem les promeses electorals com a promeses concretes d’un moment i no en un futur per conèixer o per circumstàncies sobrevingudes que facin lògica la variació del vot.

No és el cas d’ara entenem ,i sobretot perquè l’abstenció preconitzada ara, deixa clar que la caiguda de Pedro Sánchez era l’objectiu per facilitar l’abstenció i mantenir un estatus quo d’alguns dirigents del PSOE.

Però l’abstenció aixeca un dubte.

Per arribar fins aquí es podia haver fet d’altre manera que hagués repercutit en cessions polítiques per part del PP.

Ho deia molt clarament en Josep Borrell en un article el passat dimarts al Periódico : Per arribar on hem arribat, hauria sigut millor una abstenció negociada per facilitar un govern minoritari del PP, exigint-li mesures de tipus econòmic, social i institucional, incloent-hi una ponència de reforma constitucional.

Però els socialistes no hem tingut una estratègia clara i assumida pel conjunt de l’organització. Ha faltat una discussió oberta, sincera, lleial i compromesa per escollir la millor de les opcions possibles  (Decisió i representació. Josep Borrell. El Periódico. 25.10).

Ha fallat estratègia però no es pot negar que també hi ha hagut un joc, sinó brut, sí fosc,  soterrat que ha fet variar algunes posicions i ha fet també canviar possible majories que existeixen. Les declaracions de Felipe González ( que ha perdut ja qualsevulga credibilitat) o les intromissions d’antics dirigents del PSOE com Rubalcaba o les declaracions de   Rodríguez Ibarra  segur que ha ajudat a deixar que el PP governi però alhora també portarà a que el PSOE perdi segurament la seva primacia a l’oposició i a l’enfortiment d ‘un projecte  alternatiu de biaix socialdemòcrata.

Fins el dia d ela votació ( dissabte o diumenge) seguirà el “run , run” i el morbo de saber que fa finalment el PSC o alguns diputats bascos, gallecs o de les Illes que si bé no són un gruix nombrós sí que representen un estil del PSOE , l’anomenat Perifèric i en territoris on el PP ha fet bandera molt més de palesar de la seva incapacitat de generar diàleg.

Després de la tempesta diuen que ve la calma.

Es poc probable que això es compleixi perquè la tempesta encara no ha acabat, en tot cas ha baixat el seu to, el seu nivell però un cop acabat el procés d’investidura renaixerà amb més força.

Primer caldrà estar amatents a que passa amb el PSC que ha decidit sobiranament i en funció del protocol de l‘any 78 el seu paper en tot plegat aprovant el no amb el 99,99 % del seu Consell Nacional .

Segona caldrà veure si es convoca un congrés extraordinari com ja reclamen algunes veus  entre elles la del mateix Borrell que segons diuen vol aspirar a ser el nou primer secretari – mereix un comentari a part-

Tercer com encaren la legislatura i si la investidura conté a més  l’acord en temes del dia a dia parlamentari.

Quart , voldrà de veritat el PSOE recuperar el seu el referent de l’oposició?

Cinquè….

Sisè..

Interrogant encara múltiples que seran difícils de desvetllar i sobretot de donar respostes adequades als temps politics que vivim.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: