Del Pirineu a casa, el viatge de l’aigua amb Pere Alzina

by

El tema de l’aigua, segons diuen els experts, serà un dels temes cabdals del futur. Aquest dies, malgrat les pluges, seguim escoltant que la sequera es fa evident al nostre país. Les reserves dels pantans han baixat i naturalment s’han encès algunes pre-alarmes instant  a consumir-ne menys, o bé aplicant directament restriccions.

L’any passat escoltàvem a la Bea Escribano que ens va fer tot un seguit de reflexions sobre la importància de l’aigua com elements gairebé d’estratègia política.

Els analistes més pessimistes fins i tot parlen de que els guerres que s produiran al món en aquets segle vindran en moltes ocasions per l’aigua, per l’accés a l’aigua o pel control d’aquest recurs natural , ja que el seu control esdevindrà un element cabdal per desenvolupar el futur.

La conferència d’avui divendres a l’Aula ( a les 7 d ela tarda a l’UPC)  “Del Pirineu a l’aixeta de casa . El cicle de l’aigua” explicarà tot el procés de con les aixetes de casa nostra ens porten aigua. Però aquesta aigua té un origen en els rius del Pirineu i com, a través d’obres d’infraestructura de canalització i traspassos de cabals, arriben fins a la costa , en aquest cas, on podem gaudir amb una certa tranquil·litat de l’aigua.

L’ús del rius del Pirineu com  a subministradors d’aigua a la resta del país porta, sens dubte, algunes necessitat de per una banda mantenir els cabals ecològics del rius i també la seva utilització més racional per no trencar els equilibris ecològics i hidrològics. S’han assajat altres fórmules com les dessalinitzadores en alguns punts de la costa del país, però encara no s’usen en totes les seves possibilitats de producció.

Hem viscut la batalla per evitar el transvasament del riu Ebre i en canvia hem fet molts transvasaments del rius del Pirineu per portar aigua a la zona més poblada de Catalunya com és l’àrea metropolitana i Barcelona. El riu Ebre està canalitzat fins a Cunit, sense que se’n hagi fet us però que era una obra que volia unir la conca  de l’Ebre amb la del Llobregat a través d ela xarxa que ja existeix al Penedès.

Sense anar més lluny el consum de l’aigua que fem nosaltres mateixos prové de la planta potabilitzadora d’Esparraguera que agafa e cabal del riu Llobregat però que en cas de necessitat podria també tenir connexió amb l’aigua del riu Ter.

Sigui com sigui el tema d l’aigua serà sens dubte un dels grans temes de reflexió,debat i fins i tot conflicte en els propers anys.

Pere Alzina es defineix ell mateix així : “Sóc en Pere Alzina i Bilbeny, consultor i comunicador ambiental. Llicenciat en Biologia en l’especialitat de Zoologia. També tinc un títol de mestratge en Enginyeria Ambiental. Al llarg de la meva carrera professional he treballat en el camp de l’educació ambiental al Parc Nacional d’Aigüestortes-Sant Maurici, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, al Parc Nacional del Corredor i del Montnegre fins que vaig entrar de ple en el món de la consultoria ambiental privada. Tinc una dèria incombustible per a aprendre i una tirada humanística irrefrenable motiu pel qual adoro el cinema, la literatura, la història, l’etimologia, la filogènia de llengües…”.

Sens dubte la conferència serà de gran interès donat que el tema de l’ aigua estàen l’agenda de l’actualitat dels governs i també dels gran moviments ecologistes.

Sense alarmismes però si que cal amb actuar amb rigor i amb molta prevenció davant algunes actuacions.

No malbarat l’aigua hauria de ser una consigna clara i contundent.

Serà curiós saber que hi ha al darrera d’un  gest tant quotidià com primer l’aixeta i veure  rajar l’aigua.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: