Del Carib a l’Aula

by

“La vida en el mar, 13 años en el Caribe a bordo de un velero” a càrrec de Carmen Tatxé i Jaime Dursteler és al proposta per divendres a l’Aula. Dos consocis de la mateixa Aula que explicaran la seva aventura vital .

Per què i com es decideix fer via enllà i amb un veler travessar els mars i viure-hi durant una llarga temporada.

Sensacions, motivacions, inconvenients , avantatges , experiències diverses i variades que porten a bastir unes vivències que ben segur sorprendran.

És evident que cadascú somia amb una manera de viure, hi ha però qui acaba podent fer realitat aquest somnis i allò que comença essent un projecte esdevé una experiència vital significativa que deixa petjada i possiblement unes sensacions irrepetibles  .

La conferència a  més té el valor afegit  que ens porta a que siguin , en aquest cas, dos socis de l’Aula els que facin les seves aportacions i que compartiran amb la resta de socis i sòcies allò que per ells dos va significar viure  aquesta aventura.

El títol ja és prou eloqüent com per pensar que viurem també nosaltres , en part, l’aventura tot escoltant-los.

 

Refent la memòria demà a la Sala .

Demà dissabte a els 7 de la tarda  a La Sala, la Unió Vilanovina en el seu cicle habitual de les tertúlies ha organitzat un acte  de memòria  i fa retrobar quaranta anys més tard els quatre vilanovins que van participar en la jornada prèvia de la celebració a  Vilanova de V Aniversari de l’Assemblea de Catalunya  a l’any 1976.

Així Bienve Moya, Joan Rodríguez, Josep Ayza i Josep Gomáriz tornaran a asseure’s a la Sala per rememora la data però sobretot la tasca que va fer l’Assemblea de Catalunya però també l’Assemblea Democràtica de Vilanova que va treballar col·legialment per oferir alternatives al postfranquisme i el trànsit a al democràcia plena.

Fa una setmana aquí mateix parlàvem de l’acte que havia organitzat CCOO per commemorar també el quarantè aniversari de la celebració de la vaga general al Garraf que va coincidir amb la fira, una setmana després de que s’intentés celebrar el V Aniversari de l’Assemblea que va ser prohibida pel govern civil poques hores abans de celebrar-se. Tot i així a Vilanova s’hi van celebrar concentracions vigilades de ben a prop per la policia  i en alguns moments hi va haver intents de lligar alguna manifestació que va ser avortada per la presència nombrosa de la policia armada – “els grisos” encara-  sense però que hi hagués cap incident massa remarcable, varen ser retingudes algunes persones entre elles el periodista Xavier Garcia, i l’Angel Colom ja va ser retingut abans de poder entra a la ciutat.

L’acte acabà amb una manifestació , marxa de cotxes, fins la tèrmica de Cubelles , infraestructura que havia aixecat nombroses protestes de la ciutadania.

La vigília de la celebració a la Sala hi va haver la presentació de l’Assemblea Democràtica de Vilanova  que aplegava a les forces polítiques i també  a nombroses entitats de la ciutat que colze a colze van debatre els problemes que afectaven a  Vilanova i van fer públic un document : L’Alternativa Democràtica que venia representar el full de ruta per recuperar la democràcia municipal.

Aquell acte a al Sala fou un dels primers actes que amb una certa llibertat – encara vigilada- es va poder realitzar.

Sens dubte l’any 1976 és un any carregat de reclamació democràtica i de mobilitzacions, des de la Marxa de La Llibertat fins a la vaga general de la Fira. Tot plegat demostra que hi havia unes reals inquietuds de remoure la situació que un cop mort el dictador i albirar-se la possibilitat d’un nou marc basat en la democràcia.

Finalment manifestar que em sorprèn la memòria selectiva d’aquets govern municipal obviant sistemàticament qualsevol record de la memòria democràtica. Ja va passar amb la Marxa de la Llibertat i amb al celebració del Vè aniversari de l’Assemblea de Catalunya a Vilanova també sembla que passarà desapercebut  llevat de l‘acte que està organitzant la Unió Vilanovina.

Segur que valdrà la pena escoltar aquells vilanovins quaranta anys més tard per valorar l’evolució de la política local.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: