Capbussar-se en la història de la ciutat.

by

Aquest divendres tindrem l’oportunitat de conèixer els orígens de la nostra ciutat de la mà de l’arqueòleg Joan Garcia Targa  que ens parlarà de:  L’assentament Ibèric i romà de Darró. La primera Vilanova. La conferència com és habitual serà a les 7 de la tarda i a la sala d’actes de l’UPC.

El jaciment de Darró té una llarga història lligada a la ciutat i també ha estat objecte de forces campanyes d’excavacions. Ha aixecat al llarg del temps la curiositat del vilanovins que han anat descobrint que els orígens de la seva història possiblement estigui en aquelles runes. Sobre els treball fets a Darró  trobem aquestes informacions : Darró o Adarró és un poblat ibèric que es troba a ponent de l’actual passeig marítim de Vilanova i la Geltrú , al Garraf , al territori antigament conegut com a cossetània. L’establiment ibèric va estar poblat entre els segles V i I aC, mentre que la vil·la romana va ser fundada a mitjans del segle I aC i va funcionar fins al segle IV de la nostra era, quan va abandonar-se i l’indret va començar a ser utilitzat com a necròpoli fins al segle VI.

El topònim d’Arró o Darró està relacionat amb les aigües i la presència d’un promontori, degut a la situació física del jaciment vora el torrent i el turó de Sant Gervasi. Aquest topònim es podria haver transformat en ad Arró o ad Darró durant l’època romana, és a dir, “al costat de d’Arró o Darró”, fórmules que també apareixen a la documentació medieval.

L’emplaçament més antic del poblat seria al turó de Sant Gervasi, on s’ha localitzat material arqueològic del segle V aC., fins que es van instal·lar al lloc que ara visitem a mitjans del segle IV aC. D’aquest període s’han localitzat forns ceràmics i producció d’unes àmfores molt semblants a les dels cartaginesos que poblaven Eivissa en aquells moments, amb els quals segurament existirien importants contactes comercials Les primeres excavacions van ser realitzades sota la direcció d’ Antonio Arribas l’any 1955. Aquestes van ser prosseguides per altres diverses intervencions sistemàtiques realitzades entre 1986 i 2005 sota la direcció d’Albert López Mullor i Xavier Firro Macía. S’han trobat restes de forns per a la cocció de ceràmica, així com sitges per al seu ús com a dipòsits de gra i cisternes. Entre les nombroses peces de ceràmica, destaquen diverses àmfores que es creuen de producció pròpia, ja que van ser trobades en quantitat col·locades dintre d’un dels forns. Algunes d’aquestes peces ceràmiques es poden contemplar a les vitrines del Museu Víctor Balaguer  de Vilanova i la Geltrú.

L’any 2013 es van començar a dur a terme noves intervencions al jaciment per tal de posar en valor els forns ceràmics existents al costat de les cisternes i obrir i consolidar les sitges per tal que puguen ser contemplades pel visitant. El projecte més ambiciós, però, és la neteja i posada en valor de les restes de la vil·la romana que es troben a un terreny de propietat municipal al costat del jaciment iber, entre els carrers de Juan de la Cosa i Ponent. Una vegada aquestes restes siguen consolidades es podrà dur a terme un projecte d’integració dels dos nivells arqueològics per tal de revaloritzar aquest jaciment

El ponent Joan Garcia té un profund coneixement de Darró ja que en va ser durant uns anys Encarregat de les visites i la dinamització del lloc arqueològic de Darró. Des de 24 de maig de 2014-24 de maig de 2015.

Joan Garcia té una llarga trajectòria en el món de l’arqueologia ja que ha treballat en molts projectes aquí i arreu del món  i també h estat professor en diverses universitats.

Serà sens dubte una gran oportunitat de descobrir part  del nostre passat més remot.

Joan Gracia és Promotor de la ruta cultural:- Sitges invisible: la arqueologia dels iberos i romans destinada a escoles i col·lectius diversos
Encarregat de les visites i la dinamització del lloc arqueològic de Darró (Vilanova i la Geltrú, Barcelona). Des de 24 de maig de 2014-24 de maig de 2015
Professor convidat al Col·legi de Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya. Cursos d’estiu: -La ciutat i l’arquitectura al llarg del temps-. Julio de 2014.
Professor del Grup d’Estudis Sitgetans. Sitges, Barcelona (febrer-.abril 2014)
Professor convidat a la Universitat Rovira Virgili (Tarragona). Febrer 2014
Professor-assessor enarqueologia Col·legi de Michoacan. Novembre de 2013
Professor Convidat a la Universitat Marista de Mèrida (Yucatán, Mèxic). Facultat d’Arquitectura. Curs de Doctorat. Setembre-desembre de 2013
Professor Convidat a la Universitat Rovira Virgili (maig 2013)
Professor Convidat a la Universitat Autònoma de Barcelona (maig 2013

Duu a terme treballs professionals diversos vinculats amb àmbits de docència, gestió de patrimoni (assessorament, cursos de formació), arqueologia i publicacions dins dels àmbits geogràfics més propers al lloc de resisdencia així com en altres comunitats de l’estat, diversos estats de Mèxic i Itàlia.

 

Bona sessió per capbussar-se a la nostra història més remota.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: