Lectura digital: Amenaça o oportunitat

by

Durant el discurs inaugural de la Fira de Frankfurt 2013, el seu president, Jürgen Boss, afirmava: “Apple, Amazon i empreses semblants són màquines de retenir clients que no només dominen el comerç electrònic sinó fins i tot els dispositius finals” ( diari ARA).

La lectura digital ocupa encara poca quota entre els lectors però també cal dir que s’està consolidant  com una alternativa de lectura. .

El que cal és saber si la lectura digital serà una substitució del llibre tal i com avui el coneixem.

oferir una oferta competitiva, augmentant el nostre fons digital amb llibres en altres llengües (anglès, francès, alemany i italià), perquè sabem que avui dia el mercat de llibre digital a l’Estat espanyol encara és petit (un 3% del total de la facturació), però alhora tenim present que està aquí per a quedar-se i que té un gran potencial, tal com ja passa en altres països com els EUA o el Regne Unit.

perquè fa anys, que llegim en digital, sinó que no en tenim consciència. Llegim usualment el Facebook, el Twitter, els diaris a Internet…això ja és lectura digital. D’altra banda, sóc dels qui creuen que el digital no substituirà el paper i ambdós formats conviuran durant molts anys perquè llegir en paper és una experiència en ella mateixa.

Alguns comentaris recollits de la xarxa:

“El negoci del llibre digital es basa en “vendre molt a baix preu”, i això xoca amb la realitat d’una “llengua petita” com la catalana, apunta. A més, fer rendible aquest format es fa més complicat si només el 31,3% dels lectors de llibre digital en compra, segons dades de l’Associació d’Editors, i els que paguen ho fan només amb set de cada deu exemplars”.

 “El principal problema del llibres digitals és el preu. El Kindle d’Amazon, per exemple, val uns 250 dòlars (aquí deu valer uns 250 euros, ja que per desgràcia a Europa paguem moltes coses més cares), i després has de comprar els llibres propiament dits. Que costa un llibre en edició de butxaca? 10 euros? Aquest és el principal obstacle del llibre digital, i es trigarà temps a que els lectors siguin molt més assequibles.”

 “Els avantatges del llibre digital són clars: pots encabir tota una biblioteca en un pen USB, però qui llegeix tant? Pots fer cerques sobre el texte, o fer les lletres més grans (i d’aquí a uns anys,quan tingui la vista cansada, m’anirà molt bé això), o pots fer servir un traductor automàtic si has de consultar un llibre en una llengüa que no coneixes… avantatges del món digital. Però el format de paper, tot i tenir milenis d’antiguitat continua sent molt potent”

És un debat interessant que serà l’objecte de la conferència que ens oferirà l’Ernest Abadal Falgueras. De la seva pàgina Web reproduïm part del seu currículum:

“Sóc catedràtic de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. He cursat la llicenciatura en Filosofia, la diplomatura en Biblioteconomia i Documentació i sóc doctor en Ciències de la Informació.

El meu àmbit de docència i recerca són les tecnologies aplicades a la documentació i, d’una manera especial, les publicacions digitals. He escrit diversos llibres i nombrosos articles sobre aquestes qüestions.

Actualment sóc degà Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la  de la Universitat de Barcelona. Anteriorment he estat cap d’estudis de la diplomatura de Biblioteconomia i Documentació, cap d’estudis de la llicenciatura en Documentació, director del Departament de Biblioteconomia i Documentació, coordinador del programa de doctorat, Adjunt per a Sistemes d’Informació i Documentació del Vicerectorat de Política Docent de la Universitat de Barcelona i vicepresident del Consorci de Biblioteques de Catalunya”

Ha escrit nombrosos articles sobre  matèria editorial, els llibres i els biblioteques.

Abadal és doncs una persona adequada i més que preparada per plantejar  si la lectura digital és i serà una amenaça pel llibre imprès o bé serà una oportunitat i obrirà noves possibilitats editorials i als mateixos lectors.

Avui divendres a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes e l’UPC  en sabrem la resposta, o no.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: