Camins

by

Sobre el plànol – ara amb una visió de d’un dron també el nostre territori és mostra com una mena de pell plena de talls; petits ,grans , amples ,estrets  i més estrets, cicatrius velles i noves, és la teranyina de camins , caminets , corriols,dreceres que la  recorren , que uneixen  les grans viles entre elles  fins a  unions entre nuclis petits i  aïllats en el territori. Els camins formen part de la història i de la cultura. És evident que els camins tenen temps immemorial, venen de lluny, i amb una mica sort i de cura, encara aniran més lluny. Els camins formen part de la cultura i identitat  del territori,de la ciutat, formen part del patrimoni, si voleu la part més humil del conjunt patrimonial. Van tenir un ús  important per les relacions socials, de transacció econòmica . A mesura que la tecnificació dels mitjans de comunicació va creixent  van perdent interès, alguns d’ells passen a ser vies amples que esdevenen carreteres o autopistes. La desaparició de bona part de la pagesia i el despoblament de moltes de les masies que envolten la ciutat  els va fer caure en desús i fins i tot alguns amb perill de desaparèixer fruit de la invasió de la pròpia vegetació. Sortosament sempre hi hagut caminats , excursionistes, passejadors o ,encara ara, algun pagès que han ajudat, amb alts i baixos, a mantenir i recuperar aquest teixit essencial pel territori. Quan la bicicleta de muntanya es va posar de moda  els motoristes de cros ja havien minvat, els ciclistes van ajudar, sens dubte,  malgrat se’ls critiqués de bon principi, a recuperar en part la xarxa de camins. Només ens hi sobren els totpoderós quads que  només veure’ls ja fan por.

Hi ha  meritòries entitats com La Talaia, que com que coneixen el terreny com la seva pròpia mà, ha fet una feina immensa en la recuperació de la memòria de molts del camins del nostre territori , fent itineraris i recomanacions d’ús dels recorreguts , o iniciatives més que lloables com la de la plataforma col·lectiva que treballa de valent en la recuperació de l’antic  camí de Darró. A Vilanova el cinturó d’urbanitzacions alegals,  il·legals, clandestines, peri-urbanes digueu-ho com vulgueu ha fet que molts dels camins que sortien de la ciutat avui han quedat emmascarats en mig de la xarxa de carrers més o menys improvisats de les construccions, alguns d’ells com el vell camí de la Talaia ha quedat encastat entre parets i amb el creixement desmesurat de la vegetació, sense cap mena de cura, l’han inutilitzat pràcticament. Altres han desaparegut directament  pel pas de grans infraestructures com el que anava fins el peu del Montgrós, la desitjada C-15 el va tallar i no es va habilitar cap pas alternatiu , també la urbanització dels voltants del Griffi han fet desviar l’entrada al camí de Sant Magdalena, que per cert està relativament tallat per la caiguda d’un bon tros de marge, hi ha punts en aquets camins que s’han convertit per vergonya pròpia i aliena en abocadors incontrolats sota mateix dels cartells que diuen “abocador clausurat”. I per altra banda alguns altres són eixamplats com és el va del camí del Mas de l’Artís fins les Mesquites, una retroexcavadora va eixamplant i aplanant. Per què? Alguna activitat a la vista?. Ara fa un anys la Diputació i el Consell  amb col·laboracions diverses va senyalitzar una bona part de la xarxa de camins del territori però dissortadament ha mancat com en altres ocasions el manteniment. Només cal veure el plafons  que ens indiquen els diversos circuits. No estaria de més fer una bona tasca col·lectiva i implicant a qui calgui per mantenir els vells camins, mostra d’una història, d’una cultura i d’un patrimoni que es perd en la memòria del temps. Hem dit que són un patrimoni humil, sí , però també element constituent i identificador d‘un territori.

Un camí, tot un món per descobrir i com diuen els Sopa de Cabra en la cançó Camins Mai no és massa tard per tornar a començar
Per sortir a buscar el teu tresor.  
No ens deixem perdre aquest tresor.

 

Publicat al Diari de Vilanova el 3 de desembre del 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: