Conèixer Egipte a través d’Eduard Toda.

by

Xavier Duran Esteve , vilanoví , escriptor i que treballa en l’art del disseny serà l’encarregat d’impartir la conferència sobre Eduard Toda i el seus viatge a Egipte : “El fascinant  Egipte d’Eduard Toda”. Xavier Duran ha escrit dos volums sobre la figura de Toda i els seus viatges i com la seva inquietud va contribuir a augmentar les col·lacions egípcies de diversos museus entre ells el de Victor Balaguer a Vilanova.

Eduard Toda i Güell  va néixer a Reus a l’any 1855 i va morir a La Pobla de Lillet a l’any 1941. En commemorar-se  els setanta cinc anys de la seva mort s’ha celebrat L’Any Toda que ha  servit per aprofundir l’estudi i divulgació de la vida , l’obra i les aportacions  Eduard Toda a la nostra cultura.

Toda va ser diplomàtic, professió que li va servir per, entre altres coses, per interessar-se per la cultura del països que visitava o en els que estava destinat per la seva feina.

Va estar a  Macau, Hong Kong  i Xangai en una primera fase de la seva vida diplomàtica. Tornat a  Catalunya va emprendre novament la missió de representació a Egipte com a cònsol. D’Egipte va passar a Càller a Sardenya i allà va establir vincles amb  la ciutat de parla catalana de l’Alguer.

Encara com a Diplomàtica va estar a Hèlsinki i l’Havre. A l’any 1918 tornà a  Catalunya  i es va instal·lar a l’antic monestir d’Escornalbou, on va crear una gran biblioteca. Contribuí a la restauració de Poblet com a president del patronat. Al llarg de la seva vida va ser membre de diverses institucions i entitats culturals. Va publicar nombrosos articles i llibres de caràcter divers i adquirí importants col·leccions bibliogràfiques que després donà a diferents institucions.

Xavier Duran a través dels seus llibres  aporta documentació gràfica i anàlisi dels viatges d’Eduard Toda, personatge singular i segurament irrepetible, i la seva important contribució a augmentar el patrimoni dels nostres museus.

Serà molt interessant escoltar-lo

Com sempre al xerrada serà a les 7 del vespre a la Sala d’actes  de l’UPC.

Recollim el text de la Montserrat Martorell Publicat al Diari de Vilanova ( del 2 de  desembre) sobre el segon llibre de Xavier Duran sobre Eduard Toda.

Xavier Duran presenta aquest dissabte el segon volum de Viatges per Egipte d’Eduard Toda i Güell 1884-1886. El llibre, que es presenta a dos quarts d’una del migdia a la biblioteca Víctor Balaguer, recull els últims dos mesos i mig de l’estada de Toda a Egipte, durant els quals va participar en l’obertura de la tomba de Sennedjem.

Amb un centenar de pàgines més que el volum primer, aquesta segona part es dedica a només uns 75 dies dels 700, aproximadament, que Eduard Toda va ser a Egipte. Aquests dos mesos llargs es va agafar una excedència com a diplomàtic i va remuntar el Nil des del Caire fins a la primera cascada del riu. El viatge el fa convidat per un grup d’egiptòlegs del Museu del Caire: ell és el més jove i l’únic que no és egiptòleg del grup.

Quan són prop de la Vall dels Reis, al poble de Dayr-Al-Madīna,  té ocasió de participar en l’obertura de la primera tomba de la història d’Egipte que s’ha trobat intacta. No és la tomba d’un faraó però sí d’un alt artesà. A dins hi troben mòmies i sarcòfags, però també objectes funeraris, mobles, gerros, pintures murals…, tot l’aixovar…, que avui està escampat per museus de tot el món. És dels episodis cèlebres de la vida d’Eduard Toda, que va ser l’encarregat de fer la  documentació i fotografiar la descoberta. L’expedició continua, però Toda ha de tornar a Europa, on escriu la memòria.

Xavier Duran ha volgut incloure dos capítols més: d’una banda, el viatge imaginat, és a dir, aquells llocs que Toda no va arribar a visitar però sobre els quals sí que es conserven fotografies del moment a la Balaguer, i també un estudi de tot allò que Toda va fer respecte d’Egipte un cop torna a Europa: llibres, conferències, les peripècies de la col·lecció (amb el robatori d’Erik el Belga).

Aquest és un viatge d’enamorament, de misteris, de robatoris…, episodis que són com d’Indiana Jones; hi ha de tot, resumeix Xavier Duran. El llibre reprodueix el dietari del viatge que va escriure Eduard Toda i que es converteix en l’esquelet narratiu. Però el relat del qui va ser diplomàtic, col·leccionista d’art, home de negocis, mecenes o egiptòleg s’enriqueix amb els seus articles o amb fragments dels seus cinc llibres sobre Egipte.

Però aquest és un llibre molt visual: Xavier Duran hi ensenya les peces de les col·leccions que Eduard Toda va portar i va donar al Museo Nacional de Arqueología i, més petita, al Museu Balaguer i reprodueix el fons de fotografies d’Egipte que Toda va donar al museu vilanoví. L’autor les reprodueix després d’una recerca per trobar la localització exacta de la imatge o el fotògraf, entre d’altres.

En canvi, ni Toda ni Duran confirmen que la mòmia Nesi fos declarada com a bacallà sec en els tràmits fronterers. No està clar d’on va sortir ni que es declarés com a bacallà. Hi ha diverses llegendes, però no està documentat, diu l’autor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: