De l’espai públic

by

 

Llegeixo l’enquesta que publicava el Diari de fa un parell de setmanes, la pregunta era : Troba bé que la campanya de Nadal vilanovina perdi la pista de gel? I els resultats són clars un 65 % de les respostes és que sí i el 34 % diuen que  no, que no ho troben bé. Ja sabem que darrerament el valor de les enquestes , sobretot les electorals i la dels referèndums, ha baixat molts enters per tant posem-la en quarantena sense treure-li valor, però, a efectes informatius.

Ja sabem que els contraris a la ubicació de la pista de gel tenen arguments sòlids  – cadascú després se’ls pot  creure o no-  i els favorables argüeixen que , més enllà del divertiment dels nens i nenes que hi patinen i d’alguns pares engrescats , el benefici que això representa pel sector del comerç. Tot i que la seva supressió sembla que ve després de constatar aquets sector que tampoc genera els beneficis esperats i per altra banda la manca de patrocinadors ha estat determinant per la seva retirada. Bé doncs, ens quedarem sense poder patinar sobre gel durant aquestes festes de Nadal. No passa res. El Pessebre tornarà a tenir el protagonisme que tenia al bell mig de la plaça i també hi altres elements que ens recorden que estem en plena campanya de Nadal  des del punt de vista comercial.

Però la pista de gel comporta també una certa reflexió i el debat sempre important i recurrent ,així mateix,  sobre l’ocupació de l’espai públic  que avui i sempre és  un espai d’interconecció i de creuament d’activitats . Des d’aspectes socials, econòmics, associatius, físics, lúdics, es barregen a l’espai públic i a l’espai privat. Això requereix, plantejament, planificació , execució i avaluació de polítiques que han  permetre les  activitats perquè aquestes generin des de recursos econòmics  fins relacions socials. L’espai públic com espai d’oci i negoci també i si és, en part,  per d’hisenda pública encara millor. Desapareguda la pista de gel amb les enquestes a favor de la seva desaparició seguim amb enquestes i veurem que una majoria es decanta per cedir aquets espai a activitats privades i lucratives quan responen a la següent enquesta del mateix Diari :  És justificable que un espai públic estigui tres dies ocupat pel rodatge d’un anunci? 87 % a favor , 30 en contra).La majoria del que responen entenen que les molèsties puntuals que crea el rodatge d’un espot publicitari són assumible  perquè això ajuda a la promoció de la ciutat. En tinc dubtes perquè finalment quan veiem l’anunci serà difícil adonar-nos que és la nostra plaça de la Vila. Això ja va passar amb l’anunci aquell del Neymar i un cotxe ( potser és un percepció absolutament personal). Cada rodatge comporta un cobrament de les taxes que va a parar a les arques públiques, potser  seria possible pensar en cobrar part dels beneficis que es puguin desprendre de la comercialització del que és l’objecte de l’anunci.  Alguna cosa més ingressaríem, segur.

Que hi d’haver un cert equilibri en l’ocupació de la via pública és raonable. Algú ha vist en ple divendres o dissabte d’estiu la Plaça de les Cols? Per posar un exemple. Hi ocupació lucrativa sí, i està bé però que la plaça com a tal hagi desaparegut potser és més qüestionable. Tothom té dret a guanyar-se la vida i en part fer-ho en l’espai públic. Oi, tant! Però l’autoritat potser ha de cercar un acord ampli i comú que respecti els usos. I segurament també hi ha d’haver una certa discriminació en els costos a favor  de les taules i cadires per prendre la fresca que un anunci de la Shakira que per ella mateixa ja és un negoci. Línies fines que cal situar en al mesura de l’ocupació de l’espai públic, aquell que , en teoria , és de tothom i tothom n’ha de fer un és raonable ja sigui per l’oci com pel negoci.

I,més enllà de la pista de gel ja oblidada, que tinguin un bon Nadal.

 

Publicat al Diari de Vilanova el 16 de desembre del 2016

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: