No n’ hi ha prou.

by

Ja se sap que el pressupost és un exercici de redistribuir la recaptació d’impostos i altres ingressos que tenen les administracions. La distribució es fa gairebé sempre en funció de les prioritats polítiques que s’han fixat d’acord amb els programes amb que s’han presentat a les eleccions de qui detecta el poder i la governació.

La ciutat de Vilanova i la comarca del Garraf històricament ha estat de les comarques més castigades pel pressuposts de la Generalitat . Amb tots el governs fos del color que fos i manés a Vilanova qui manés.

Sempre , quan analitzes els pressupostos de manera territorialitzada t’adones  que el Garraf sempre rep menys per càpita que altres poblacions i territoris.

Aquesta és la nefasta realitat amb que ha de viure la ciutat  .

La situació està reconeguda i acceptada des de fa anys.

De moment ningú ha pogut trencar aquest mena d’estigma econòmic.

Hem aprés a acceptar aquesta mena de discriminació des de la lleialtat institucional.

És una de els comarques amb menys inversió però som la comarca més maltractada pel sistema de peatge. Valenta  suma d’interessos!

Aquesta situació ha fet que l’Alcaldessa de la ciutat i diputada de Jxsí manifestés la seva decepció dels pressupostos de la Generalitat , que situa la ciutat i la comarca a la cua de les inversions del país, “seguint la tònica de fa molts anys”.  Neus Lloveras, que ja va denunciar l’estiu passat aquesta situació al president de la Generalitat, “no té sentit que una de les comarques amb més atur del país sigui històricament una de les que té menys inversió per habitant”, per aquest motiu ha demanat una nova reunió amb Carles Puigdemont.

Dit això algunes dades: Al conjunt del Garraf, la Generalitat aportarà 4’4 milions d’euros, dels prop de 1.400 milions d’euros previstos en inversions a tot el país. De les 42 comarques de Catalunya, el Garraf és la 16a per la cua en inversions, tot i ser la 13a més poblada. De les comarques barcelonines, és la que percebrà menys inversió de la Generalitat el 2017.

A la ciutat  CiU governa amb coalició amb el PSC, aquest partit ha posat el crit al cel davant la proposta pressupostària. El Diari de  Vilanova recollia la posició el PSC i del primer intent d’alcalde :

La proposta de pressupostos que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha presentat per al 2017 no satisfà al PSC de Vilanova i la Geltrú. Els socialistes consideren que “una vegada més es maltracta la comarca del Garraf pel que fa a les inversions al territori”. Segons destaquen, “la comarca només rebrà el 2017 poc més de 4 milions d’euros, enfront dels més de 8,2 milions que va rebre el 2015, el que suposa un 46% menys d’inversió respecte als darrers pressupostos aprovats”. 

Juan Luis Ruiz, cap de llista del PSC de Vilanova i la Geltrú, primer tinent d’alcalde de la ciutat i primer secretari del PSC Alt Penedès-Garraf destaca que “es reafirma la manca d’inversió per als nostres municipis i la disminució de recursos per a la comarca del Garraf que reverteix els esforços de suport al territori de quan els socialistes participàvem del Govern de la Generalitat”.
A més, Ruiz considera que el pressupost “posa a Vilanova i la Geltrú i la comarca del Garraf en una situació de maltractament per part del Govern de la Generalitat de Catalunya”. Com a alternativa, des del PSC s’han presentat un seguit d’esmenes reivindicant inversions en projectes i serveis que consideren “claus” per a la ciutat.

En l’àmbit dels Serveis Socials, reclamen que es destinin recursos suficients per garantir els recursos necessaris perquè les dues instal·lacions hospitalàries actuals de la comarca del Garraf, l’hospital de Sant Camil i l’hospital de Sant Antoni Abat, puguin prestar els serveis amb la qualitat adequada.
Que es destinin els recursos suficients per a la redacció del projecte executiu de l’hospital Comarcal de Vilanova i la Geltrú També que es destinin els recursos suficients per ampliar el servei de Pediatria a Vilanova i la Geltrú
Altres esmenes també plantegen que es garanteixin els recursos destinats a l’ampliació de les places públiques concertades a la residència els Josepets de Vilanova i la Geltrú, que es destinin recursos suficients per a la posada en marxa d’un servei prelaboral per a persones amb trastorn mental a Vilanova i la Geltrú i que es prevegin recursos suficients per a garantir que el temps de valoració del grau de dependència a la comarca del Garraf és dels 90 dies previstos per la llei

En el mateix sentit, al llistat de demandes es demana que es prevegin recursos suficients per a l’increment de places al Centre Especial de Treball Tegar, que el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries pel 2017, prevegi recursos suficients per a la recuperació del Servei d’Integració Laboral per a persones amb discapacitat física que es prestava a la comarca del Garraf fins al 2012.

En l’àmbit de territori i sostenibilitat, les esmenes demanen que es prevegin recursos suficients per a realitzar la inversió pel camí pedalable de l’anella “blauverda” del Garraf: tram Vilanova i la Geltrú – Platja Llarga, que es doti de recursos suficients per recuperar i finalitzar els treballs pel Pla de gestió i usos de l’espai marí de la Xarxa Natura 2000 Costes del Garraf, que hi hagi recursos suficients per a les inversions necessàries al transvasament, adequació i manteniment de la xarxa hidrològica dels torrents.

També demanen recursos per a un avantprojecte d’ampliació del dic de llevant, que garanteixi l’accessibilitat i la seguretat de les instal·lacions del Port del municipi de Vilanova i la Geltrú, rebaixes l’import del peatge de la C-32 Vallcarca, millores de la carretera de l’Arboç BV 2115, recursos per a la millora i integració urbana del tram de l’antiga C-244 pel nucli urbà, i també que es doti de recursos per a la recuperació ambiental de la Platja Llarga.”

 No ho té fàcil l’alcaldessa per justificar el seu vot als pressupostos malgrat es necessari diferenciar cada posició en funció de l’àmbit en que s’actua, però coherentment es fa difícil d’entendre ,que si no es recullen esmenes, i aquí els socialistes poden tenir-hi un paper important ,es voti favor d’aquets números que perjudiquen clarament  la ciutat.

A veure com se’n en surten

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: