Hi ha qui viu del “cuentu”

by

Hi ha moltes maneres de viure del “cuentu”, algunes d’elles poc edificants. No és però aquest el cas del conferenciant que el proper divendres 13 de gener obrirà el cicle de xerrades del segon trimestre del curs  ,es tracta de l’il·lustrador vilanoví  Sebastià Serra que versarà sobre VIURE DEL CUENTO: EL DIA A DIA D’UN ILUS­TRADOR INFANTIL”.

Tècniques, inspiració , motivació, com es confegeix una il·lustració

Primer el text i després la il·lustració?

Un bon text anima a  millorarà la il·lustració.

El llenguatge de les il·lustracions..

En coneixerem els secrets mai explicats de com s’il·lustra un llibre i com es pot viure d’això, del “cuentu” .

Durant molts anys es concebia la il·lustració com un mer complement del text. Aquesta concepció sortosament ha canviat i avui la il·lustració en els llibres o en els contes esdevé un protagonista essencial per la visualització dels conceptes i els objectius que pugui tenir el mateix text.

Hi ha llibres prou interessant que amb la sola il·lustració són ja de per sí expressiu, noe sl cal res més per complir la seva funció.

Els il·lustrador ( vaja, una bon part d’ells)  s’ha  guanyat a pols. Molta dedicació, millora de les tècniques, estudiar tendències i gustos dels usuaris i lectors dels llibres per anar afinant i trobant  l’estil propi.

Ara fa un parell de mesos es va fer públic el Manifest de l’Àlbum Il·lustrat fruit de la Nit de l’Àlbum publicitat per diverses editorials entre els 11 raons del manifest n’hem extret algunes que són prou il·lustratives:

Perquè qualsevol persona, a qualsevol edat, necessita de l’art, de la bellesa, per habitar el món.

Perquè compartir lectures en família o amb els amics és una manera d’estimar-se, ens uneix; sense menystenir el plaer de llegir un àlbum il·lustrat en solitud.

Perquè quan relacionem text i imatge, desxifrem un codi perfecte, aprenem a pensar, a donar significat, a emocionar-nos.

Perquè un àlbum il·lustrat costa molt menys que un pastís d’aniversari, menys que una ampolla de cava amb què acomiadar-se de l’any, i serveix per a tota la vida.

Perquè a través d’una reconstrucció narrativa les persones arribem a comprendre tant el que passa al món com la nostra pròpia existència.

Perquè en passar una pàgina per capbussar-nos en la següent es desperta la nostra imaginació. I en arribar al final, sentim el desig de cridar: «En vull més!»

Perquè mitjançant les històries il·lustrades ens reconeixem en tant que persones, protagonistes d’històries, i descobrim que no estem sols.

Perquè si un adult no entén què passa a les pàgines d’un àlbum, el nen li ho explicarà.

Perquè si has oblidat un àlbum il·lustrat al fons d’un calaix, el dia que per casualitat torna a les teves mans, t’alegrarà com el millor dels regals.

Perquè cal aturar-se per contemplar el món, per reconèixer les pistes i els detalls que amaguen les imatges. Un àlbum il·lustrat atura el temps, et convida a ser reflexiu.

Perquè la lectura de l’àlbum il·lustrat enriqueix la sensibilitat artística, desenvolupa l’esperit crític, i et fa més lliure.

Escoltant a Sebastià Serra possiblement entenguem amb més claredat els objectius d’aquest manifest.

El mateix Sebastià Serra es presenta la seva pla “web”, Ha il·lustrat més d’una setantena de llibres infantils a Espanya, Itàlia, França, UK, Portugal, Taiwan, Brasil i els Estats Units. llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. 

 Ha participat en programes de televisió, en espectacles familiars, material didàctic per diversos museus i institucions culturals.

Ha estat seleccionat en tres ocasions a la Mostra degli illustratori di libri per ragazzi de Bologna i també per la Society of Illustrators de New York, al Original Art: The Fine Art of Children’s Books Illustration.

Ha participat en exposicions d’il·lustració a The Museum of American illustration de New York, Chicago Art Institute, Northwestern University d’Illinois, Itabashi Art Museum de Tokyo, Society of Illustrators de Korea, International Illustrators Exchange de Praga i a la Fira del Llibre de Frankfurt.

Ha obtingut els premis Mercè Llimona, Lola Anglada, el Premi de la Crítica Serra d’Or i en dues ocasions el Premi Junceda de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya.

Ho seguirem amb atenció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: