Dels sants del gener, Sant Antoni és el primer

by

Potser encara queda algun bocí de torró i alguna neula de les sobretaules del àpats del Nadal i altres festivitats , a casa del més valents encara hi ha el pessebre presidint la llar, l’aguanten fins la Candelera , això sí, els reis ja ham girat cua i tornen amb la necessària protecció i escorta cap a l’Orient i potser es creuran amb alguns refugiats que malden per arribar a Europa , el Mags desitjaran que el seus  missatges de solidaritat, justícia, acolliment i pau hagin arribar al cor dels dirigents europeus i variïn el seu capteniments amb els fugitius de la guerra i l’horror. En un racó, el més petit, amagat  i modest del pessebre hi trobem una truja amb un garrinet esguerrat. Espera que el barbut Sant Antoni, arribat de Tebaida, i cridat per  guarir a la filla del governador de Barcelona,  guareixi també al seu  garrí. El Sant ,generós com no podia ser d’altre manera,  així ho va fer . Potser el Sant venint com venia de superar les temptacions del desert qualsevol criatura que estès al món havia de tenir les mateixes oportunitats. I segurament per això abans  de que existissin els ecologistes i els animalistes el vilanovins i les vilanovines amb la seva proverbial capacitat d’acollir  ja van fer a   Sant Antoni patró de la ciutat i d’ençà d’aquest patronatge la ciutat fa festa major el 17 de gener.

La Festa Major de Sant Antoni que  millora i resisteix amb el pas del temps els inconvenients, les dificultats inherents a qualsevol organització que necessita adequar-se  a cada moment  , va superar, potser perquè el  Sant que va resistir impassible i amb una envejable paciència  manta de temptacions al desert,  la llarga nit del franquisme que havia oficialitzat el 21 de gener com la festa de la “Liberación” amb tota la litúrgia corresponent de les misses expiatòries  i els crits de rigor. I es va imposar ben aviat com a festa  laboral i de referència a la ciutat, I va sobreviure també   a les anades  clàssiques i multitudinàries durant uns temps de vilanovins i vilanovines  a la captura de la rebaixa a Barcelona i també, a la més moderna esquiada  típicament vilanovina i més si com enguany el calendari ofereix un mig pont. Sant Antoni ha pogut amb tot ha resistit totes els embranzides i s’ha convertit en una festa molt  profundament  arrelada en l‘imaginari festiu col·lectiu  de la ciutat.

Podria considerar-se una festa extemporània sobretot per la seva acció formal, fer passejar animals pel centre de la ciutat, animals sobretot els de tir que han desaparegut dels nostres carrers. Tot plegat  és d’una voluntat respectable i d’una tossuderia necessària per seguir preservant la festa. Encara hi ha   una bona part de la ciutadania que  recorda els animals com  habituals als nostres carrers distribuint mercaderies o anant al mercat. La festa de Sant Antoni també és record, una fotografia d’un passat, una acció  creadora d’un pòsit cultural i festiu  convertit avui en una celebració que és  referent en el calendari festiu de la ciutat i és reconeguda també a nivell de tot el país.

La Festa Major de Sant Antoni  va saber donar una mica de color  en moments  de grisor social cultural i cívica, ha sabut cohesionar al llarg del temps  equips humans  que han portat amb habilitat i constància  els secrets de la festa fins a portar-la a l’actualitat que te lloc d’honor en el calendari festiu de la ciutat. En moments d’una cert garbuix  o potser d’indefinició  dels elements de referència cultural, d’aquests referents  col·lectiu que ens fa ser el que som , la festa dels Tres Tombs pot  donar pauta  per una manera d’entendre l’espai públic com espai de relació, de socialització,de retrobament, de celebració, de gaudi, d’exhibició d’usos i costums com sempre ha estat.

Per això a Vilanova i la Geltrú i des de fa anys i ho serà per molts més  “Dels sants del gener, Sant Antoni és el primer”

 

Publicat al Diari de Vilanova el 13 de gener del 2017

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: