L’expedició de Sir John Franklin: la gran tragèdia de l’exploració Àrtica

by

Aquest és el títol d ela conferència que oferirà en Francesc Bailón en proper divendres 20 de gener.

L’espècie humana és de per sí tafanera i aquesta tafaneria ha portat a que es fessin innombrables expedicions per conèixer els entorns més llunyans del nostre.

Aventurers que han ajudat a avançar al societat i el seus coneixements del món  però també aventures que han provocat grans desastres

La conferència d’aquest divendres com narra el mateix Francesc Bailón explica : com a a mitjans del segle XIX, es va produir una de les majors tragèdies en la història de l’exploració polar. L’expedició britànica composta pels vaixells H.M.S  Erebus i Terror i comandada per Sir John Franklin, va marxar el 19 de maig de 1845 d’Anglaterra, a la recerca de l’anhelat Pas del Nord-oest; mai més van tornar. En aquesta història s’entremesclen la força i el valor humà al costat del sofriment i la desolació d’uns homes que van lluitar fins a l’extenuació per sobreviure en un dels llocs més hostils i inhòspits del món: l’Àrtic. Gràcies a la informació aportada pels inuit i a l’obstinació dels millors exploradors polars d’aquella època per trobar les restes de l’expedició, avui coneixem, encara que no amb exactitud, el que realment va succeir.

Francesc Bailón és un antropòleg que ha fet nombroses  expedicions a  l’àrtic i està considerat con un millors experts en cultura inuit.

El seu currículum professional és extens  aquí uns quants elements:

– Professor de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de Catalunya des de  2010.

– Participació en el XII Congrés de la Federació d’Associacions d’Antropologia de l’Estat Espanyol (FAAEE) celebrat a Lleó. Any 2011.

– Col·laboració amb Món Àrtic al guió en català de la Pel·lícula Atanarjuat: La llegenda de l’home veloç Estrenada a Espanya, el 27 de març de 2009.

– Guia Cultural de Viatges A l’Àrtic  des de l’any de 2009.

– Col·laboració amb la Cadena Ser, Canal Odissea, El Mundo, ABC, Colpisa, El País, Jornal de Notícies (Portugal) A Una sèrie de reportatges Sobre els inuit i el Canvi Climàtic. Any 2008.

– Col·laboració amb el programa “En portada” de TVE al documental “Els inuit i el Canvi Climàtic”. Any 2007.

– Col·laborador del documental “Expedició Nanoq 2006” del Grup Urvasco i Produït per Món Àrtic. Any 2008.

– Director i professor a la Fundació Arqueològica Clos del curs “La dona inuit: el seu paper en la Cultura tradicional esquimal”. Any 2006.

– Director i professor a la Fundació Arqueològica Clos del Curs :. “La cultura inuit: els esquimals de l’Àrtic” Any 2005.

– Documentalista del llibre de Barcelona segle XX mosaic de cultures. Museu Etnològic de Barcelona. Edicions Bellaterra, Barcelona. Any 2002.

– Col·laboració amb el Museu Etnològic de Barcelona a l’Exposició “. Barcelona, Segle XX mosaic de cultures”. Anys 1.999 – SERVEIS 2.001.

– Col·laboració amb l’Editorial Salvat a L’Enciclopèdia “Els teus Adorns Personals” a l’apartat de Joies Ètniques.

– Des de 1990 Fins l’Actualitat és col·laborador del Museu Etnològic de Barcelona.

– Llicenciat en Geografia i Història, especialitat Antropologia Cultural, per la Universitat de Barcelona.

 

Amb aquest coneixements i experiències  segur que la conferencia tindrà  gran interès.

 oooOOOooo

 “Josep Anselm Clavé: republicanisme, cant coral i cultura popular”

 Demà  dissabte dia 21 de gener a La Unió Vilanovina  hi haurà una nova tertúlia amb el títol “Josep Anselm Clavé: republicanisme, cant coral i cultura popular” amb Roger Canadell, professor de literatura de la Universitat Oberta de Catalunya. Presenta Jordi Lleó.

Tindrà lloc al Local Social de l’entitat (Plaça del Pou) a les 19:00h del vespre. El mateix ponent explica com anirà la xerrada:

Tot i que Josep Anselm Clavé ha gaudit sempre del reconeixement de la societat catalana, en les darreres dècades la seva memòria i el coneixement de la seva vida i la seva obra associativa, musical, política, etc., ha anar caient en l’oblit o ha persistit de manera somorta gràcies a la repetició dels tòpics més coneguts del seu llegat i de la seva biografia. La recuperació i l’estudi del fons documental privat de Clavé, així com l’anàlisi minuciós de la seva obra escrita ha permès fer públic, en els darrers mesos, una nova manera de comprendre, de llegir i escoltar el llegat del fundador de les societats corals d’obrers. La modernització de la cultura popular catalana per mitjà del cant i la poesia, la importància dels cors en la història de l’associacionisme obrer, la lluita republicana per la igualtat, la llibertat i la fraternitat a la Catalunya de la segona meitat del XIX, i els fets biogràfics que vinculen Clavé amb Vilanova seran els eixos a l’entorn dels quals girarà la conferència.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: