De lectures

by

Enterrad a los muertos

Louise Penny

Col·lecció Black

Editorial Salamandra

Barcelona, 2016

Novel·la en que el comissari Armand Gamache cap de la Sûreté du Québec està passant uns dies a Quebec per restablir-se de les ferides físiques i emocionals d’un cas anterior que s’anirà desvetllant a través de la narració. Conviu amb el seu antic cap i mentor  Émile Comeau i mentre va intentant recupera el tremp es troba involucrat en el cas de la investigació de la mort de Agustín Renaud un extravenat arqueòleg que va darrera la pista de la tomba de Samuel de Champlain que es considerat un heroi nacional quebequès i fundador de la ciutat. Aquest és el transfons de la narració però que es veu esquitxada per moltes altres qüestions i investigacions que fan que tot plegat la història acabi essent de molta més complexitat de que la que aparentment pot tenir la novel·la.

Louise Penic (nascut 1958) és un autora canadenc de novel·les de misteri posades en la província canadenca de Quebec centrat en la feina d’Inspector de Cap Armand Gamache del Sûreté du Québec. La primera activitat professional de  carrera del Penic com a comentarista radiofònica per la Corporació Radiofònica del Canadà . Ha guanyat  diversos premis per  seva feina, com a novel·lista en diverses ocasions ha guanyat el premi l’Agatha Premi per novel·la de misteri  ), i l’Anthony  Award Les seves novel·les han estat publicades dins 23 llengües. És membre de l’Ordre del Canadà  per la seva capacitat per difondre la cultura canadenca i en particular la del Quebec.

Penic ha creat la figura del  Inspector Armand Gamache, cap del departament d’homicidi del Sûreté du Québec Les novel·les tenen com a marc  la província de Quebec i en aquets marc es poden veure ubicades els conflictes entre les comunitats anglesa i francesa que si bé ara conviuen pacíficament van viure episodis de tensió que poden haver generat pòsit de desconfiança que van ressorgint en el  desenvolupament de la narració i de la triple investigació es van descrivint entre els paisatges bucòlics de la regió del Quebec en ple hivern i també l’ebullició de al ciutat en l’època del Carnaval, festes de molta importància per la ciutat.

Enterrad a los muertos  és la sisena entrega de els aventures del l’inspector Gamache. Ens trobem aquí amb una narració complexa i   absolutament fascinant  ben travada i amb un estil descriptiu i renovador i molt ben escrita, com hem assenyalat la narració conté  tres trames  argumentals que li donen a la novel·la un plus de valor narratiu i literari ; tres arguments que cada un d’ells es ben sòlid, rodó i cada un d’ ells suscita enorme interès que fa que en conjunt esdevinguin una novel·la coral que realment sobresurt en la narrativa policial.

Trobem a Gamache a al ciutat de Quebec , ha buscat refugi després d’un sagnant esdeveniment que anirem descobrint al llarg de la narració, a casa del seu amic Émile Comeau, passa el dies fent investigació sobre la batalla que hi va haver a les  Planes d’Abraham entre els francesos i els anglesos. Acudeix amb regularitat a la Societat Literària i Històrica, societat per preservar els valors anglòfils en mig de la francòfona Quebec . La Societat és un autèntic reducte a on es poden trobar la major part de la documentació escrita del sector anglòfon del Quebec, s’hi respira al pau i tranquil·litat de les antigues biblioteques. En aquest ambient Gamache coneix a les persones que porten el dia a dia de la societat. Tot però es trasbalsa quan apareix mort a les dependències de la Societat ,Augustin Reunard, un controvertit i excèntric personatge que es creu arqueòleg i ha regirat tot el subsòl de la ciutat per trobar la tomba de Samuel Champlain, un dels herois de la independència del Quebec i fundador de la ciutat. A petició de l’inspector encarregat del cas però també d’una de les persones més influents de la Societat Gamache s’implica en la investigació ja que trobar un nacionalista quebequès mort en una societat anglòfila pot portar més conflicte del necessari. Gamache participa com assessor a  la investigació, en realitat però portarà al final el pes de la recerca de l’assassí. En la seva investigació anirem coneixent al història de la ciutat i del seu passat , les batalles enter anglesos i francesos, les heretgies que hi havia en les religions, i personatges realment interessant en a construcció de la ideologia francòfona. Anem veient possibles sospitosos però o bé tenen una coartada creïble  o bé són descartats després de les investigacions. Finalment Gamache  a través dels seus descobriments i també de com va evolucionant la història arriba a la conclusió de qui és l’assassí que s’ha de rendit a l’evidència i a la contundència argumental de Gamache. Alguna sorpresa ens  reserva el final.

Paral·lelament però Gamache encarrega al seu company Beauvoir que també età en procés de recuperació de les ferides que va rebre en al mateixa operació en que Gamache va ser ferit, que reobri al investigació de la mort d’un vell que vivia en una cabana apartat de la civilització a al bucòlica comunitat de Threes Pines. Van detenir una persona i va ser condemnat per l’assassinat però una recurrent pregunta de l’amic del condemnat destapa un cop més la curiositat  de Gamache i fa reobrir el cas fins que acaben trobant l’autèntic assassí , amb sorpresa final inclosa també.

Es detalla també al llarg de la narració l’operació  important que va portar a Gamache i als seus homes a un enfrontament en que van morir uns quanta policies. Ell intenta homenatjar els morts i alhora voler saber on va equivocar-se per no copsar la magnitud del que  els venia al damunt.

Bona novel·la, amb una solidesa argumental notable, amb uns personatges molt ben elaborats,amb unes descripcions dels  espais també magnífica.

Tot plegat fa que el conjunt resulti efectiu i de gran qualitat formal que és un plaer llegir-lo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: