Trenta anys ja

by

Ahir al vespre a la Tertúlies de La Unió  vam recordar la fusió entre el Coro i  l‘Acord. Va ser una sessió de memòria ,de recordatori i es va fer amb la participació de força gent i sense massa nostàlgica. Analitzar encerts i reconèixer errors. Una història d’èxits i també d’alguna situació  de fracàs.

En fi una bona sessió.

Deixo els notes que vaig fer servir per la presentació.

L’Acord i el Coro : Maclatge

Ja se sap els vilanovins i la vilanovines som llunàtics.

Però més som donats al sectarisme, al trencament a l’escissió, a la secessió a partir peres i a fer i desfer societats.

La història així ho demostra.

Bordegassos / Colla de Mar

Sardanistes / Dansaires

F.C Vilanova/ Alondra

Patí Vilanova/ Hoquei Samà.

I així fins l’infinit.

 

Això sembla trencar-se  a l’any 1987 quan abans de les fusions de caixes i  bancs , dues entitats es fusionen, es “maclen” ,s’uneixen, Coro i Acord donen llum a La Unió Vilanovina.

 

Any 1987.

 

 • Plagi Cartell del Carnaval. Queixes del gremi d’hostaleria pel concert de Rock a la Plaça de la Vila Temor de vandalisme. Mary Santpere pregonera de la xatonada.
 • Pacte del Penedès, 30 anys després Vegueria
 • Narcís Jubany beneeix l’església de Sant Joan.
 • Cues per comprar la lotto Ràpid, nova loteria de la Generalitat
 • PSC Guanya les municipals. 10 regidors ( en perd 4 i la majori absoluta. CiU 6, IXV 3 CDS 2
 • Ple de les cinc mocions. Zona blava, secretari alcalde, i coordinador Poli, eliminació revista municipal, No ús de fons públics per els campanyes.
 • Atemptat Hipercor
 • Mor Ramir Horro
 • La barca Miralpeix troba el cadàver del marit de la Mary Santpere que ha desaparegut del vaixell Ciudad de Badajoz
 • Cost el retorn a l’escola 15.000pts
 • Detenen un Guardia municipal per la mort d’un jove a Cunit.
 • Agermanament amb Merignac.
 • Pujol inaugura Cavigel
 • Manifestacions contra el primer Hiper a Vilanova. Supermarche.
 • Manifestació contra els nous horaris de bars. . Organitza Associació Studinats Cabrejats i Oprimits ASCO
 • La loteria de Nadal deixa 80 milions a Vilanova

 

El 24 de Gener de 1987 s’oficialitzava la fusió.

Qui eren els elements de la fusió

 

Coro: Entitat que té una llarg tradició  de més de cent anys. Fundada a redós de l’esperit claverià.  Va tenir moments d’esplendor però als anys setanta s’esllanguia. L’entrada d’alguns Bordegassos  com a  conseqüència de l’acord de que el Coro donés empara legal als Bordegassos va donar nova vitalitat a l’entitat. L’onda bordegassa van rejovenir la societat que va conviure bé amb els antics socis i va donar una empenta a la coral i a les activitats , bàsicament el Carnaval. Participava activament en al dinàmica de la ciutat .

 

L’Acord , manllevo les paraules de l’Antropòleg Ricard Belaskoain en el seu llibre El Carnaval com a pretext : “Aquesta societat neix al voltant d’una  mena de coordinadora de gent jove que prové de les darreres fornades de grups i moviments com ara l?Escoltisme  o Auxilia “Entitat de caire assistencial i cristià” Aquesta coordinadora no s’inicià  amb la intenció de constituir  cap entitat nova, sinó de fer “alguna cosa”, de promoure activitats  cultural i de lleures…..

El resultat d’aquetes anàlisis i trobades  de caps i representants de grups , és al creació de al nova societat constituïda  per joves en la seva  major part estudiants…”

 

Aquell 87 en un article al Diari ,també, una articulista especulava sobre la fusió i donava tres raons a favor de la mateixa Unió.

 

1.- redoblament e al dinàmica del moviment social a la ciutat

2.- Unió de tradició ( Coro) Modernitat ( Acord) combinació  eficaç que tindrà protagonisme

3.- Modernització del teixit associatiu. Major pes específic de la cultura.

 

Deu anys més tard (1997) en el llibre Vilanova Bordegassa  (El llibre estava escrit per Xavier Capdevila, Xavier Brotons i Antoni Mañé) se’n feia una lectura no tant eufòrica potser ja amb la perspectiva del temps passat des de la fusió.

 “El Coro i l’Acord les dues entitats  que més havien destacat en la recuperació del Carnaval. Les dues entitats més rivals  també en el protagonisme associatiu i organitzatiu local  decidiren fusionar-se amb l’objectiu d’ajuntar esforços i comprar el seu local. L’eufòria  associativa i organitzativa dels primer anys de la democràcia s’havia anat pansint i, fins i tot,  les entitats més vives començaven a notar-ho  El naixement de la Unió es va fer sense gaires traumes , tot i la deserció d’alguns antics socis del Coro que veien en l’Acord  una entitat massa estripada i anticlerical”.

Certament es van produir algunes desercions ben poques però sobrevalorades.

Altre cosa és el conflicte , per dir-ho d’alguna manera, amb els Bordegassos que van optar per no adherir-se a al nova societat i van constituir-se com entitat amb personalitat pròpia. Era el camí més lògic.

Els Coros del Carnestoltes d’aquell mateix anys llençava una pulla directe contra els que van abandonar la societat.

“que rebenti la caldera

Visca la revolució.

Des d’aquí volem cagar-nos

En els que van dir que no”

Més alt es pot dir segurament,  més clar crec que no.

Al llarg de trenta anys ha recorregut molt camí. Moments bons i moments delicats, canvis d’ubicació, conflictes veïnals amb final negatiu per l’entitat, han passat , socis i sòcies, “cafeters” i han canviat generacionalment sense  masses traumes.

Com en tota obra humana tot és perfectible.

Però deu-n’hi do de la feina feta. El balanç creiem  és positiu sens dubte . Qui o dubti ja ho dirà

No es tracta avui de fer un exercici de nostàlgia – els temps passats no foren millors-  però si de recordar el perquè de la fusió i sobretot la feina feta i els objectius complerts i també, perquè no, des del reconeixement del  passat com podem viure el present i sobretot com des de l’experiència acumulada  projectar el futur.

El Diari de Vilanova  del 30 de gener del 1987 fa una entrevista a Albert Sanabra i Quico Ràfols sobre la fusió de les dues entitats. Parlen de comprar el Principal amb el Bienve inclòs , presentar-se  a les municipals i mil coses més però hi ha algunes respostes que avui , ara, poden ser objecte del debat.

Preguntats perquè s’han fusionat les dues entitats

 1. A hores d’ara encara ens ho rumiem
 2. Per fotre’ns llenya dins
 3. Per fer dues seccions dins d ela nova societat.

Doncs això aquestes respostes del 87 com els respondríem amb al perspectiva de trenta anys:

 

 • Sabem perquè ens vam fusionar
 • Ens hem fotut llenya internament
 • Hem creat les seccions i es mantenen els diferències del hereus del Curo i els hereus de l’Acord.

 

Albert Sanabra,Conxita Socies i Quico Ràfols tenen altre cop la  paraula

 

 

Fragments de llibre “Dels 75 als 150 anys de La Unió Vilanovina 1936-2011” de l’Albert Tubau

 

“El procés pactat de fusió anava endavant,  hi havia una opció de compra per un nou local al carrer de l’Aigua 17 i el nom de l’entitat resultant seria La Unió Vilanovina L’Acord i El Coro.

D’altra banda, el procés comptava amb generoses subvencions de les Conselleries de Cultura i de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Un dels aspectes delicats eren els càrrecs de responsabilitat. L’entesa preveia la presidència per L’Acord i la sotspresidència, la secretaria i la tresoreria pel Coro. Amb tot ,caldria una reforma dels estatuts existents. Parlar  de reforma d’estatuts en comptes de redactar-ne uns de nous era un factor estratègic i simbòlic de la voluntat continuadora de La Unió Vilanovina com a entitat socio-recreativa.

L’Acord es dissolia, El Coro no. En aquell moment el president del Coro era l’Albert Sanabra, mentre que la presidenta de L’Acord era la Conxita Socias.

Calia resoldre el paper dels Bordegassos , atès que no podien constituir-se en secció. A més, l’entitat resultant continuaria formant part de la   Federació de Societats de Cors d’en  Clavé.

 En l’operació La Unió Vilanovina  rebé una generosa subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya gestionada per Albert Manent – 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: