Més caminada per la plana de ribes

by

Seguim caminant per les postres contrades més properes ,recorregut potser curt però per anar fent cames i per més endavant fer recorregut més llargs.

Però malgrat el recorregut que hem fet ha estat circular i lleuger  però d’un esplendor ja gairebé primaveral. Hem sortit des de la carretera de Ribes, just passada el pont sobre l’autopista trobem un senyal de la ruta que ve des de Mas Martí i va fins a la cruïlla dels Cocons. És un recorregut per l’ indret conegut com la Serra .

D’ençà el senyal que trobem en un trencall de terra  de la carretera hem seguit cap al portal de Requesens, i encara fins la cruïlla senyalada de camí del Ribes a Vilanova passant pels Cocons. El camí transcorre en una bona part entre el  bosc. Hi ha algun camp amb farratge. Era un antiga vinya que potser d’aquí un temps serà replantada.

Seguim el camí en direcció a Ribes fins el punt  de senyalització de La Serra- Puigmoltó. Hem resseguit un bosc , en una de les bandes hi ah un traçat en el que deuen practicar motos de muntanya o fins i tot BTT ja que ah deixat un solc prou indicatiu de l‘activitat.

Arribats al pal de senyalització trenquem a al nostra esquerra per un sender deixant el camí que descendeix cap a Ribes. El sender deu fer poc que  ha estat desbrossat i s’ha convertit en un camí molt ben practicable. El camí va passant per algunes vinyes, terra blanquinosa ( segurament calcària) que contrasta amb les altres vinyes de terra molt més marronosa.

Arribem altre cop a la carretera, i en un centener de mestres arribem al trencall de la Serra , hi ha un parell d’indicadors de les caves Vega de Ribes i de l’Espai Obert.

Espais emblemàtics i referents d’aquest sector:

N’hem trobar informació les pàgina Web.

Vega de Ribes és una empresa familiar dedicada a l’elaboració i embotellat de vins de qualitat de collita pròpia. Els raïms són obtinguts de les vinyes de la finca La Serra i es conreuen en cultiu ecològic integrat amb altres conreus i ramaderia.

Les vinyes es disposen en feixes per evitar l’erosió, voltades dels marges de pedra seca formant un mosaic amb els boscos i garrofers, característic del paisatge tradicional de la marina del Penedès.

El celler s’ha anat renovant des del segle XVI fins avui per aprofitar els avantatges dels moderns equips enològics. La comercialització es fa al mateix celler, a botigues locals, una part a l’exportació i restauració.

 La família Bartra i Roig ha continuat la tradició familiar de setze generacions documentades des del 1540 amb el conreu de la terra i l’elaboració de vi. La casa pairal, La Serra, on es troba la vivenda i el celler es caracteritza per la torre de guaita des d’on es veuen les vinyes, garrofers, boscos, el poble i el mar.

L’origen de la masia es situa a l’edat mitjana. El nom de La Serra apareix lligat a una propietat ja al selge XII i a una família establerta a finals de XIII com assenyala el catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Prova de la tradició del conreu de la vinya i la qualitat de l’elaboració de vins, són els premis obtinguts l’any 1882 pel vi negre a l’Exposició Regional de Vilanova i la Geltrú i la de plata pel vi blanc a l’Exposició Universal de Barcelona l’any 1988.

 

Espai Obert La Serra és un centre d’aprenentatge d’Educació Infantil i Primària privat gestionat per la Cooperativa de Consum i Treball EOS,
entitat a la que cal pertànyer com a soci/a membre per col·laborar, treballar-hi o matricular els/les fills/es per tal d’assistir-hi.

Seguim com a principal guia pedagògica l’educació activa. Aquesta línia d’actuació escolar consisteix bàsicament a deixar que sigui el propi ésser humà qui guïi el seu procés d’aprenentatge, i es fa d’aquesta manera perquè es parteix d’una particular concepció del procés d’aprenentatge.

Al seu llibre iniciàtic Educar per ser: Vivència d’una escola activa, la Rebeca Wild, cofundadora del Centre Educatiu Pestalozzi, explica de manera detallada el procés de construcció d’aquest centre d’aprenentatge que es diu escola activa.

Els principis que fonamenten aquesta pedagogia són:

  1. Tot organisme, inclòs tot/a nen/a, té dintre seu el programa del seu desenvolupament.
  2. L’aprenentatge no significa l’acumulació de coneixements donats per un agent exterior al propi nen o nena, sinó un procedir i una adquisició de recursos per a la vida.
  3. Els nens i nenes no són adults en vies de desenvolupament, sinó éssers vius ja complerts en cada fase de creixement. 

Si seguíssim per aquest camí podríem arribar a fins al Mas Montgrós o si ens desviéssim a la dreta en sentit pujada podríem anar a les Caves Can Ramon i seguir fins a un nucli important  de masies de Ribes.

Nosaltres però vam desviar quan trobem un senyal de la ruta i anem descendint per un bocs prou net fins a trobar el camí que ve des de Mas Martí.

Ens aturem a la cruïlla entre els dos camins i fem un mos.

A partir d’aquí anem resseguin el tancat de l’immens espai de bosc de L’espai Obert de al Serra, antigament hi havia uns seguit d’instal·lacions de  proves d’aquelles de “pista americana” en aquells terrenys sembla que s’hi desestressaven directius d’empreses, avui deu tenir un objectiu més interessants com el d’educació d’infants, el camí va resseguint la tanca  per una banda i a l’altra hi ha una notable extensió de vinyes, que  es veuen molt ben cuidades, ben aviat començaran brollar elles primers fulles.

El camí fa un gir cap dreta i seguim per un caminet paral·lel  al que era el camí habitual però que en diversos indrets s’ha convertit en un espai que roman ple d’aigua durant molts dies  i es va crear l’alternativa per un bocs  molt dens  ple de sabines i molt carregat de sotabosc.

En retornar al camí antic trobem una ema d’instal·lació  ramadera que té totes les característiques d’una certa precarietat. No l‘ha havíem vit mai. Està buida en aquets moments.

I d’aquí´ al punt de sortida hi ha un centenar de metres en mig del bosc .

Res, uns sis quilòmetres de bon caminar sense masses complicacions i gairebé pla.

Florida generalitzada i en aquesta ruta hem tronat forces figueres de moro, algunes han avançat la sortida de fruit que veiem que  ja van madurant adquirint un to vermellós.

Dia clar, amb una mica de fresca al principi  però que ben aviat va convertint-se en una agradable caloreta.

 

Viatge a la Xina.

 Aquest divendres a les 7 de la tarda i la sal d’actes de l’UPC farem un viatge a la Xina amb la conferència de la Carla Benet  “ La Xina. Un orient no tan llunyà”

Carla Benet Duran és traductora, intèrpret i professora de diverses llengües estrangeres, especialista en llengua i cultura xinesa. Va estudiar Traducció i Interpretació a la Universitat Autònoma de Barcelona en anglès, xinès i francès i un màster en Estudis Xinesos a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment és professora de xinès a l’Escaan International School of Barcelona i treballa a l’ Institut Confuci. Ha traduït El passat i els càstigs, de Yu Hua (Males Herbes, 2013).Ha publicat també en al mateixa editorial narrativa en el llibre col·lectiu Punts de Fuga

La Xina és un dels països amb la civilització més antiga. Ha estat durant molts anys un país desconegut i tancat , però també un dels països econòmicament més potents en l’actualitat.

Durant molts anys la Xina va ser un país desconegut però en el devenir del móns actual s’ha constituït en una de les gran potències.

La famosa frase atribuïda a Napoleó: “La Xina és un gegant adormit, deixeu-lo dormir, perquè el dia que desperti farà estremir el món” s’ha convertit en una realitat.

Avui Xina és un potència de primeríssim nivell i amb expansió.

En sabrem més i podrem conèixer la realitat i també segurament desmentir tòpics habituals escoltant a la professora Carla Benet.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: