Per Puigmlotó i les timonedes.

by

Caminada circular , sortida de Puigmoltó i tornada al mateix lloc.

Sortim de Puigmoltó , el nucli està silenciós, però trobem problemes per poder deixar el cotxe.

Contradicció evident, poca presència d’activitat però l’espai té vida interior

Silenci i travessem el  poble cap a al sortida que va fins a la Torrota.

El camí ha estat desbrossat i s’ha podat les plantes del marges. Fa un parell de mesos que no hi passàvem i el recordem carregat de brancatge. Avui net té una nova perspectiva i és molt més fàcil d e travessar.

Sortint del nucli el camí avança entre marges molt ben refets. Algun  ametller modest i petit encara florit dóna una imatge de color i de primavera de fet  . Petit però carregat de flors  sembla assenyalar el camí.

A l’esquerra  s’obre una vista de la gran  plana dels Cards amb vinya i més vinya, encara adormida però ja s’entreveuen petits botons dels que ben aviat començaran a sortir les primeres fulles.

A la dreta el terreny és més esquerp , i sense cap mena de plantació, hi creix però en quantitat la farigola ara ja florida. L’extensió de la planta és notable

Arribem a la Torrota, vella torre d’un molí. I des dallà  el camí es va enfilant poc a poc , hi ha nombroses cruïlles  de senders i camins més o menys fresats però nosaltres seguiren el ramal principal que no té pèrdua i  ens porta fins al pal de senyalització del Cocons.

Aquets tros de camí està descalçat les pluges si la poca conservació l‘han convertit en alguns punts en pedruscalls en els que cal anar em compte de no relliscar.

Seguim en direcció a la Serra, camí conegut i reconegut d’altres vegades, bosc , petites plantacions d’olivera, i el bosc força net. Deixem el trencall que ens portaria cap la carretera i seguim en direcció al Camils. Passem prop del bosc on hi hem trobat històricament construccions precàries amb troncs i branques, deus er un espai aprofitat per fer exercicis de construcció de bivacs. Arribem al punt de senyalització de la Serra i aturada breu pe fer un mos.

Des d’aquí iniciem la baixada , passant per un nou camí que s’ha netejat i desbrossat, deuria ser al continuació de l’antic camí de Vilanova a Ribes que havia quedat obturat per un creixement de la vegetació que ara ha estat esporgada  i permet el pas  de manera còmode i fàcil.

El camí segueix entre vinyes de cep vells  ben treballades.

Arribem just a prop dels Camils.

Aquí abans d’agafar el camí de retorn a Puigmoltó hi trobem una altra extensa timoneda amb plantes de farigola a dojo, incomptables, amb un color violaci intens i amb una fragància que es nota intensament quan es remou.

Camí de retorn passat per la masia de les Farigoles, no podia anomenar-se d’una altra manera la masia!

Ah! i ja hem vit les primeres roselles, poques però ja es fa notar la seva presència

Retorn a  Puigmoltó. El mateix silenci , la mateixa tranquil·litat.

Per complementar la crònica de la sortida.

 

Llegit al web Pont d’Enseula de la  Lena Paüls. Interessant i adient al recorregut fet:

El timó o la farigola (Thymus vulgaris) es troba en el període de màxima floració per Setmana Santa. La tradició diu que la farigola s’ha d’anar a collir durant aquesta primera lluna plena de primavera perquè així no perd la flor i té més virtuts. El refranyer popular ho recull així:

 La farigola que es cull en Dijous Sant es conserva sempre fresca.
Divendres Sant anem a collir farigola al camp.

És una mata poc exigent, que creix en tota mena de terrenys assolellats, com ara el nostre jardí de llicorella.  Presa en infusió o en aplicació local, segons els casos, l’apreciem per la gran quantitat de propietats medicinals: és antisèptica, antibacteriana, expectorant, antiespasmòdica, diürètica. Facilita la digestió i activa la circulació i el sistema nerviós. S’utilitza com a estimulant digestiu per afavorir la gana, com a tònic i revitalitzant general —en especial dels cabells— i també per a combatre el mal alè i altres infeccions de la boca. El refranyer també recull alguna d’aquestes aplicacions terapèutiques:


Per a la gola, farigola. 

Si et fa mal el païdor, farigola és el millor.


Les fulles verdes desprenen una aroma intensa. L’essència de farigola s’empra en perfumeria i productes d’higiene corporal, per a perfumar la casa, com a condiment alimentari. Fins i tot en trobem en gelateria artesanal. Però, sobretot, ¿qui pot oblidar el perfum i el gust d’una sopa de farigola?

 

I per completar-ho els versos de Josep Carner en el llibre Del Llibre dels poetes, (1904)

Menta i farigola

Menta i farigola,
ruda i romaní.
Una vella, vella,
com un pergamí,
al nas les ulleres,
a la mà el mitjó,
surt a la finestra,
guaita l’horitzó.
I com cada dia
en instant parell,
la vella gemega,
pregant pel donzell
que a tretze anys l’aimava.
Tretze anys! Si era ahir!
Menta, farigola,
ruda i romaní.

 

 

La Vegueria del Penedès

Ara farà un mes i escaig el Parlament de  Catalunya esmenava la Llei de Vegueries i incorporava la setena Vegueria, el Penedès. Aquesta inclusió acaba amb una llarga reivindicació en el temps.

El Penedès es constitueix en un territori que inclourà el Garraf, L’Alt i el Baix Penedès i un part de l’Anoia.

Ben segur que aquesta nova divisió territorial pot esdevenir una gran oportunitat els territoris que la conformen amb noves possibilitats de relació i de  projecció de les seves potencialitats  al país.

Aquets divendres aprofundirem en aquets aspectes amb la conferència  “ La contribució del Garraf a la Vegueria del Penedès” a càrrec de Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf . L’Acte com és habitual a les 7 d ela tarda i a la sala d’actes de l’UPC

La Glòria Garcia és Presidenta del Consell Comarcal i tinenta d’alcalde l’ajuntament de  Vilanova i al Geltrú. Llicenciada en dret ha treballat en l’àmbit del dret mercantil i tributari. Va treballar a la Mancomunitat del Penedès- Garraf en el Servei d’Iniciatives Econòmiques.

Coneixerem doncs les noves possibilitats que s’albiren i també com pot ser al contribució del Garraf a aquesta nova administració.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: