De lectures

by

Los buenos amigos

Use Lahoz

Colección Áncora y Delfín  1378

Ediciones Destino

Barcelona, octubre 2016

La nova novel·la de Lahoz s’emmarca en el temps que va des dels anys 50 fins la dècada dels 80. Els protagonistes  es veuen immersos en els canvis socials, econòmics i de modernització  que es van produint a  la societat espanyola. Personatges que venen a ser un supervivents fruits d’una infantesa en la que van haver d’espavilar-se per si sols. És també una història tenyida d’una certa nostàlgia per la pèrdua de la innocència que moltes vegades va associada a l’època infantil i juvenil. Un marc canviant com és la societat espanyola amb el pas del postfranquisme i la misèria a la transició amb la seva economia especulativa, aquest marc és on s’insereix la història del Sixto i El Vicente i la resta de protagonistes que teixeixen un relat sòlid i molt ben estructurat.

Eusebio Lahoz Fregues,  que publica amb el pseudònim de Use Lahoz (Barcelona – 1976) És llicenciat en Humanitats. Va iniciar la seva carrera com a novel·lista amb Llegir del revés (El Coure, 2005), distingida en el Festival du Premier Roman de Chambèry (França). En 2009 va publicar Els Baldrich (Alfaguara), aplaudida per crítica i públic i per la qual va ser nomenat Talent FNAC 2009. La seva maduresa narrativa es va confirmar amb l’aparició de la seva tercera novel·la, L’estació perduda (Alfaguara, 2011).

Ha publicat els poemaris Envio sin cargo (Renaixement, 2007) i A tot passat (Prames, 2010).

Per motius acadèmics o laborals ha viscut a Portugal, Alemanya, Itàlia, Uruguai, Cuba i França. En 2011 ha rebut la Beca Halma, que permet residir en centres literaris de Letònia i Eslovènia.
És col·laborador habitual en mitjans radiofònics i en premsa escrita nacional i llatinoamericana.

El seu llibre juvenil, escrit juntament amb Josan Hatero, Tornaran a per mi (La Galera, 2012), ha merescut el Premi La Galera Joves Lectors 2011.

Use Lahoz ha guanyat  el Premi Primavera 2013 gràcies a una novel·la titulada L’any en què em vaig enamorar de totes.

Los Buenos amigos és la història de dos amics que estrenyen vincles durant a infantesa que després estan anys sense veure’s i quan es retroben ben poca cosa queda d’aquella amistat més aviat hi ha un recel fruit d’històries amagades i altres de conegudes. La relació amb el amics no és sempre perfecte i en ocasions com és el cas de la novel·la sembla més el passar comptes i factures pendents que no pas una relació d’amistat sincera.

Durat els anys cinquanta arriba a l’orfenat   de Sant Josep de la Muntanya en Sixto Baladia de poc més de vuit anys , procedeix d’un petit poble de l’Aragó. Arriba a l’orfenat perquè les pares han mort tràgicament en un incendi de causes dubtoses encara per aclarir i els seus oncles, malgrat el vulguin acollir, la manca de recursos econòmics i la voluntat de trobar-li un futur millor a Barcelona ciutat que era un atractiu per molta gent en aquells primera anys cinquanta . Sixto es separat també de la seva germana Abril que anirà a casa d’uns parents també fora del seu poble.

En aquest nou món  de l’orfenat Sixto coneix a Vicente Cástares, un noi una mica més gran que també està recollit i que li servirà d’ajuda per conèixer el nou món on viurà  i el protegeix en el procés de  desenvolupar-se dins del món claustrofòbic de l’internat , Vicente esdevé un líder , espavilat, fantasiós i generador d’una empatia envejable però també busca sempre moure’s en els límits . Sixto i Vicente es fan amic i gairebé segellen una relació de germans.

L’estada a l’orfenat acaba amb un desencontre entre Sixto i Vicente fruit de la relació que aquest darrer manté amb Sor Lucía una jove novícia que arriba a Sant Josep també amagant algun secret. La relació amorosa entre els dos joves  fa mal a  Sixto que està també secretament enamorat de la jove Lucía.

La sortida de Sixto i la fugida de Vicente i Lucia tanca l’etapa juvenil i adolescent dels protagonistes . Viuran mots anys sense saber res l’un de l’altre fins que l’atzar els tornarà a creuar i es reviurà de nou la relació conflictiva ara entre els dos antics amics fruit dels recels i de les enveges per la situació econòmica d’un i de l’altre.

Sixto ha triomfat en al seva vida des de fer de grum al Ritz fins a tenir una consultoria de publicitat de notable èxit passant per una distribuïdora de pornografia i de joguets eròtics. Casat amb la Ramona tenen dos nens, ha viscut els moviments culturals “progres” i vinculats al moviment  dels esplais , mantenint-s’hi una mica al marge però hi descobreix un cercle d’amistats  impel·lit pel seu tutor de sempre Mossèn Gil. Vicente  pel contrari viu a  salt de mata incapaç de teixir una xarxa de treball segur, viuen de prop els moviments hypiies dels voltants de les Alpujarras, on van viure i on sembla que estabilitzen la seva vida treballant a la fleca de l’àvia del Vicente. La relació de parella no és gaire bona i la impossibilitat de tenir fills encara llasta molt més la relació ja tambalejant. Finalment i després de diversos passades per la garjola Vicente i Lucia tornen a Barcelona i allà casualment tornen es tornen a creuar la vida dels dos antics amics amb situacions que comporten la descoberta de secrets gairebé inexplicables i amb al voluntat de Vicente de cobrar-se un suposat  deute que per ell existeix però no pas per Sixto aquets nou encontre  acabarà en una absurda tragèdia. El passat torna la vida del present

El llibre té també personatges de molta força com el capellà Mossèn Gil que determinar algunes dels aspectes de la vida de Sixto o el peculiar estudiant de dret Tino Testor que acabarà casat amb la germana de Sixto o l’entranyable tio Odón que vol arribar a  escatir que va passar amb la mort dels pares de Sixto. Tot plegat un magnífic retaule en que al història s’insereix en la mateixa evolució de la situació d’Espanya en el procés d’evolució. El fenomen de la emigració amb la vessant més social.

Amistat per necessitat, rivalitat potser no volguda, lleialtat i traïcions o suposats deutes d’afecte es van succeint en la relació entre els dos amics.

L’estructura de la novel·la ajuda a la lectura i al desenvolupament narratiu  dedicant una part a al vida de Sixto i l’altra a la de Vicente amb un final en que es barregen les vides després d’anys d’absència.

Molt interessant i molt ben estructurada i lligada

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: