La festa motiu de conflicte

by

Hi ha mala maror entre els pabordes que han d’organitzar la Festa Major d’enguany

Hi ha molta mala maror.

Alguns expliquen que han arribat fins i tot a les amenaces d’agressions físiques i per un pel no s’han partit la cara.

Val la pena arribar a aquests extrems per l’organització de la Festa Major que és el paradigma de passar-s’ho bé, de fruir de la convivència.?

En fi fins aquí podríem arribar.

La situació ha arribat a  ser tant tensa i complexa que la regidoria de Cultura abans de que el tema es desbordés – si és que ja no ho està- va intentar una mediació entre els grup de pabordes , o entre els dos grups  per intentar que les coses no sortissin de mare i tot plegat se’n anés  a fer punyetes.

Segons hem pogut llegir al Diari de Vilanova la mediadora en qüestió creu que és impossible arribar a cap acord “‘no hi ha possibilitat de reconducció cap al consens i l’entesa d’aquests posicionaments clarament polaritzats” i encara afegeix la mediadora que  existeix la  voluntat conscient de boicotejar el projecte.

Això de la Festa Major sembla que vagi per un viarany estrany, l’any passat el boicot al vot del poble, que vist en la distància em segueix semblant innecessari i exagerat i ara enguany els mateixos organitzadors ja es pensen en carregar-se la festa. Paguem ara el lleig que vam fer a la marededéu de les Neus?.

Organitzar una festa, i si és la Festa Major encara més, hauria de ser un motiu de satisfacció, poder oferir a la resta de conciutadans un treball, pel gaudi, per la socialització, per la ocupació festiva del carrer, si això es converteix en una baralla gairebé  de pati d’escola amb voluntat manifesta de fer fracassar qualsevol treball, el millor que es pot fer és pel mateix sistema que se’ls va anomenar , és  dir per acord de ple, fer un altre acord cessant-los i fer-los plegar i  a buscar amb caràcter d’urgència al fórmula perquè al festa no perilli.

I d’aquí ha sorgit la proposta de la regidoria de Cultura de fer una mena d’intervenció ( com sis apliquessin l’article 155) dels pabordes i posar els tècnics de la mateix ajuntament a treballar-hi i dirimir els temes que generin conflicte.

La figura del Paborde ja té una tradició a la vila, però part del problema està en  quan la percepció de la figura passa d’entendre’s com una  manera més de servei, a la col·lectivitat, com una feina en pro del comú a la figura de lluïment i de canviar- se vestit cada acte nou.

No és una feina fàcil organitzar la festa, perquè segurament hi ha idees contraposades de la mateixa. Però encara avui a la Festa Major hi ha un ampli consens en que hi ha una estructura fruita de la tradició de molts anys i al voltant d’aquets estructura es va farcint d’actes. Tothom va acceptar que hi hagués una Comissió de Protocol que potser de tant en tant hauria de dir coses, sobretot quan van maldades…

I també hi ah una certa acomodació i abandó de les entitats en el projecte de la Festa. Nomenen candidats a pabordes però després no hi ha cap mena de seguiment ni de control sobre el que fan els que suposadament els representen.

I per part de l’ajuntament potser hi hauria d’haver una mica més de coneixements dels candidats que opten a fer de paborde. Cal saber que pensen sobre la festa? Quina trajectòria tenen el  camp associatiu, i social els candidats?.

En fi la situació no és ni còmode ni agradable però és la que és.

El model d’organització és vàlid mentre funciona, en el seu moment es va voler substituir la Comissió de Cultura Popular per un model menys restrictiu  ( almenys de representació) com han esta els Pabordes, amb la mateixa legitimitat, això sí.

Ara potser caldria fer els retocs necessaris per evitar situacions més pròpies del ridícul institucional que no pas de la necessària confortabilitat que hauria de donar l’organització de la festa.

Com son en aquest poble. D’organitzar la festa en fem una “causa belli”

Seny i rauxa.

Però el seny és el que permet la rauxa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: