Dijous ….i sant?

by

Els canvis radicals de la societat ha portat a que aquest deis antigament sants avui passin com a molt desapercebuts.

El temps de recolliment – potser obligat- que significava la quaresma i la setmana santa pròpia a un temps en que les vacances tenen ja carta d’identitat.

Malgrat això encara hi ha memòria i tradicions que es conserven en molt d’ interès.

Altres han desaparegut i s’han perdut en allò del políticament correcte.

Les carraques servien per “matar jueus”, per considerar-los culpables  de la mort de Crist sortosament tan venjativa tradició s’ha eliminat clarament,d’aquets fets encara en podem trobar algunes informacions.

“La Setmana Santa és temps de silenci, recolliment i devoció. El Dijous Sant, però, aquest silenci sepulcral es trencava per complet amb un costum arreladíssim entre la població creient, el de matar jueus, l’objectiu del qual era realitzar el màxim de soroll possible amb carraus, matraques, xerracs…
El costum de matar jueus ja no es practica, actualment, degut a la forta càrrega d’incorrecció política que comporta. I és que la tradició pretenia trencar el silenci de la Setmana Santa com una forma de venjar la mort de Jesucrist, culpant-ne simbòlicament l’anomenat ‘poble deïcida’, el jueu, l’enemic tradicional i secular de la cristiandat….. Per bé que en alguns indrets ja es començava a matar jueus el Diumenge de Rams, els moments àlgids de la tradició tenien lloc el Dijous i el Divendres Sant -dia en què pròpiament es commemora la mort a la creu- durant l’anomenat ‘ofici de tenebres’, que se celebrava en les matines dels tres darrers dies de Setmana Santa. Acabat el salm del Miserere, a les fosques, dins l’església es produïa una forta sorollada, ja que els fidels picaven de peus i sobre els bancs amb carraus, matraques i xerracs en record del terratrèmol que va seguir la mort de Crist….”

O bé : Sovint són els infants qui fan sonar tots aquests instruments individuals, un rebombori que acompanyen amb cants abstractes que proclamen la mort i la resurrecció de Jesucrist. El costum, anomenat “matar jueus” o “espantar jueus” havia estat practicat massivament antigament però en l’actualitat ha perdut molta força. (festes .org)

 I encara una altra versió i opinió:

Avui és dia d’anar a matar jueus
Títol rectificat:  Avui no fa tants anys era dia d’anar a matar jueus
En la meva infantesa a la grisor dels dies de la setmana santa on no és podia alçar la veu, les ràdios només donaven musica sacra de la patètica, no és podia sortir a jugar al carrer. Excepte els taxis de urgències, els cotxers no podien circular. Sobretot, al cinema només feien pel·lícules religioses.
Teniem una excepció, proveïts de xarranques i tapes de cassoles sortíem em grup a Matar jueus seguint un recorregut prefixat que en la nostra innocència no entreveiem que de aleatori no tenia res.
El pare ja de gran em va dir el motiu que ja intuïa. Anàvem passant davant de casa de … i de ….
Haveu anat mai a matar jueus?    Per edat suposo que pocs
Va còrrer la brama que va ser per “indicació” dels americans que a partir de cert moment es van fer prediques per suprimir el costum o si més no emmascarar-les traslladant-les al dissabte de gloria on ja no es sortia a matar jueus sinó a fer soroll de alegria per la resurrecció

Avui tampoc es podia fer neteja, ni tant sols el llit doncs sortirien formigues  Avi Vicenç Racó Català)

 També al Penedès hi ha un seguit de tonades si cançonetes per anar pel carrer picant amb els maces. En recull unes quantes en Pere Sadurní i Vallès en el seu llibre Retalls de Folklore del Penedès.

A Terrasassola i Lavit canten:

El petit vailet

Agafa l’arada

 I se’n va a llaurar

La mestressa jove

Li porta esmorzar,

Un tupí de sopes

Un crostó pe pa

I la carbasseta per xerricar.

S’esmenta també una tonada que situa a Vilanova

Fum, fum, fum

Xemeneia amunt.

Quan sereu al capdemunt

Trobareu un capellà,

Li donreu un peixet i pa

I un carbasseta de vi

Per passar el sant camí.

Cap tonada fa referència  als dies sants , però com sempre la barreja entre el laic i el religiós  i es confon.

Bona festa doncs la celebrem com la celebrem.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: