De lectures

by

El que no et mata et fa més fort

David Lagercrantz

Col·lecció Clàssica.

Editorial Columna.

Barcelona, agost del 2015

 

la saga Millennium escrita per Stieg Larsson ha tornat  amb el quart llibre ‘El que no et mata et fa més fort’,  escrit per David Lagercrantz, l’autor escollit per continuar la sèrie de llibres després de la mort del seu creador,. Lagercrantz, també suec com Larsson, hi ha decidit  situar els protagonistes de la saga, Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist, en un el móns dels estudis d’intel·ligència artificial i en el tràfic d’informació confidencial a escala internacional, semblant a Wikileaks amb la complicitat de grans agències d’informació dels països més  desenvolupats.

David Lagercrantzcritic, and Martina Lagercrantz. Growing up in Solna and Drottningholm near  és nascut a Solna i Drottningholm prop  Stockholm, he was hugely keen on sport: his proudest achievement was beatingEstocolm, va estudiar filosofia i la religió, i va assistir a l’Escola de Periodisme a  Gothenburg. Göteborg. After his studies he applied for hundreds of jobs – without success. Després dels seus estudis va ocupar diversos llocs de treball .  Eventually he made it to Expressen, a national daily paper, where he covered Finalment es va arribar a Expressen, un diari nacional, on va cobrir  some major crime stories including an infamous triple murder in the cemetery in algunes de les principals històries de crims, incloent un triple assassinat infame al cementiri d the northern Swedish town of Åmsele in 1988, which he would later write about la ciutat sueca nord de Åmsele en 1988, que més tard escriure sobre  in his book Änglarna i Åmsele [‘The Angels of Åmsele’]. en el seu llibre “Los Angeles de Åmsele”.  David made his debut as an author in 1997 with Ultimate High, the story of David Lagercrantz va fer el seu debut com a autor el 1997 amb, la història de Swedish adventurer Göran Kropp, who climbed Mount Everest without oxygenAventurer suec Göran Kropp, que va escalar la Muntanya Everest Three years later Ett svenskt geni [‘A Swedish Genius’], David’s biography of Tres anys més tard va publicar  ‘Un geni suec’

Un del llibres que el va portar a ser reconegut és Jo sóc Zlatan Ibrahimovic el que va dedicar al futbolista , aquets llibre va considerar.-se com un element important en apropar la lectura  gent joves.
El desembre del 2013 David Lagercrantz va signar un contracte amb l’editorial sueca Norstedts i Moggliden AB, l’empresa que gestiona l’herència literària de Larsson  a fi i efecte de seguir la saga amb aquest quarts volum que l’escriptor desaparegut havia començat a esbossar. El resultat d’això és “El que no et mata et fa més fort” que seguirà la sèrie Millennium.

David Lagercrantzcritic, and Martina Lagercrantz. Growing up in Solna and Drottningholm near  és membre de la junta del PEN club de  Suècia, una organització que fa campanya en favor dels escriptors perseguits de tot el món

La història de fons era bastant senzilla: un grup liderat pel comandant Jonny Ingram – de rang immediatament inferior al cap de la Nas, Charles O’Connor i amb importants contactes tant en la Casa Blanca com al Congrés. Havia començat per compte propi, a treure rèdit de la gran quantitat de secrets industrials que es trobaven en poder de l’organització……. Amb aquest text comença l’article reportatge de Mikael Blomkvist  que posa la descobert tota la conspiració per obtenir poder riquesa a través d’una complexa trama criminal que es dedicava a obtenir els avanços tecnològics i estudis sobre la intel·ligència artificial que alguns investigadors han començat a treballar.

La trama es prou complexa i cal seguir-la fent una lectura amb atenció i a més el complex llenguatge vinculat als sistemes informàtics i  els avenços sobre la tecnologia de la informació fa que cal seguir el llibre sense perdre punt. Tota la trama comença en el moment en que un científic demana a Lisbeth Salander que faci una investigació a través de les xarxes ja que creu que li ha “robat” el seu  darrer treball sobre la intel·ligència artificial. Confirmada la sospita  el científic Frans Balder intenta esbrinar qui ha estat i per quina raó li han sostret els seus treballs. Topa amb una gran corporació i amb una agència d’investigació prou important com entreveure possibles xarxes de tràfic de secrets. Salander per la seva banda i seguint la investigació entra el l’enrevessat sistema d’una agència d’informació americana. Això dispara l’alarma de la corporació que intentarà trobar  a Salander per veure com ha estat possible rebentar el seu sofisticat sistema de seguretat.

Paral·lelament ens trobem a  Mikael Blomkvist que travessa  moments baixos en la seva vida Professional, la revista Millennium és a punt de ser comprada per una gran  empresa de medis de comunicació i per tant en perill real de desaparició o de canvi de línia editorial, rep la informació d’un possible gran  escàndol d’espionatge industrial i de les agències d’investigació sobre  secrets industrials.

El seu  informant el porta fins a contactar amb  Frans Balder, reconegut científic, , però quan lliga una entrevista amb aquest  i arriba a casa seva  el científic acaba de ser assassinat,  fins i tot Blomkvist es tirotejat en arribar a la casa del científic. Allí descobreixen al fill de Balder , August, un nen autista però amb una enorme capacitat per dibuixar i seguir seqüències matemàtiques. Aquest dos aspectes seran clau en el descobriment de la xarxa. Mentre els assassins de Blader , dirigits per una estranya dona que resulta ser al germana bessona de Lisbeth Salander , volen matar a August perquè temen   que els pugui, a través del dibuix delatar , és la mateixa Lisbeth qui  salva la nen no sense dificultats i enfrontaments i a través de les seves investigacions facilita a Mikael  el desenllaç dels fets i el descobriment de la trama criminal.

El llibre enganxa,sens dubte, i per tant es fa difícil la comparació amb els altres llibres de la saga escrits per Stieg Larsson que també tenien la virtut d’enganxar  ,però la realitat és que els dos personatges centrals, Lisbeth i Mikael  segueixen tenint, encara que, a distància aquí, la sintonia que ajuda a que al trama es vagi desenvolupant amb creixent interès.

La majoria de la crítica considera que  David Lagercrantz ha aconseguit lligar amb l’esperit que Larsson imprimia a les seves novel·les i amb les trames complexes que feia que els personatges que envolten la relació entre Salander i Blomkvist son prou potents per donar versemblança a les actuacions i al fets que es van desenvolupant.

 

En alguns moments per mi excessivament carregosa pel que fa a les extenses i segurament necessàries explicacions sobre els treball de la intel·ligència artificial.

Bona novel·la ,ben escrita sense perdre interès , tot plegat l’ invent de seguir escrivint  sobre el que  havia deixat Larsson ha reeixit prou bé i això fa pensar que Millennium seguirà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: