Llençats cap a al cinquantena

by

Llegir i constatar  que els Bordegassos de Vilanova celebren el seu quaranta-cinquè aniversari fa una mica de respecte , són molts anys ja. S’acosta la cinquantena i això ja són paraules majors. Recordar l’actuació del 1972 i la del dia 23 d’enguany constata el recorregut i la trajectòria de la colla i no només en castells.

23 d’abril de l’any 1972 , encara Franco ben viu, però l‘horitzó ja es veia una mica més clar, 23 d’abril del 2017 i parlem d’independència.

Dels quatre de sis d’aquell dia als quatre de vuit dels 23 d’abril d’ara  hi ha un recorregut també dilatat en la construcció de castells amb puntes gairebé heroiques amb castells de nou i en baixades en picat amb en prou feines fer castells de set. Però sempre renaixent amb força.

El Bordegassos són fills d’un moment il·lusionant, es veia ja amb una certa proximitat la mort del dictador, i s’obrien perspectives desconegudes però il·lusionants. A Vilanova la recuperació de la voluntat de fruir d‘unes festes vinculades a la ciutadania, la recuperació del carrer com espai de socialització i el creixent potencial de les entitats donava pas a engrescar projectes col·lectius prou reeixits , alguns com els Bordegassos han durant més de quaranta any i van embalats cap el mig segle, altres es van quedar en camí però testimonien la situació d’una època encara fosca però ja il·lusionant socialment.

Al llarg de tots aquet anys els Bordegassos han tingut el seus moments de glòria però també travesses del desert. Han passat per la colla molta, molta gent, alguns hi han estat una temporada, altres han fet anada i tornada i alguns hi ha persistit al llarg dels anys, donant el tronc sòlid que els ha permès garantir al seva perdurabilitat. Aquets són sens dubte els que cal que tinguin el reconeixement per la constància , l’esforç i la dedicació.

Els castells , les colles castellers són un compendi dels valors socials i col·lectius. Són elements intergeneracionals. És necessari per la construcció del castell i és també una manera natural de convivència entre les diverses generacions que composen una colla.  És també  una organització tranversal, no hi ha pensament únic , tothom des de la seva posició i  ideològica i vital pensa en las tasca col·lectiva, la construcció dels castells i el pes social de la colla, gent de divers pensament busquen els denominadors comuns , allò que els aplega més que el que els pot distanciar, la colla, i els Bordegassos en són pioners, és un element cabdal per la cohesió social, des del respecte i comprensió de la diferència i la diversitat, els postulats de defensar sempre  integrar – en el terme més obert del concepte-  serveix sens dubte per entendre com d’important ha esdevingut el concepte “colla” i el concepte “castell”, imatge clara, diàfana de la solidaritat, del treball comú , d’esforç col·lectiu  per assolir l’objectiu que pot ser el castell però també de la seva presència en la ciutat, en els fòrums cívics ciutadans. Els Bordegassos sempre ho ha fet, sempre han jugat aquest paper. Aquelles profètiques paraules de Pep Jai, “Els bordegassos sou la colla més democràtica que hi ha” es van concretar en el seu  moment de  trencar motlles – assemblees, el paper de la dona, , els acompanyants…- del món casteller en molts aspectes. Però també al llarg de la seva trajectòria la colla ha fet castells de set de vull i de nou,segons el moment en que ah viscut, segons la gent que hi ha anat , segons el moment físic dels seus components, però sempre al marge de l’alçaria del seus castells la colla, els Bordegassos han complert amb escreix  el seu paper d’aglutinant social a la nostra ciutat, com altres entitats certament, d’aquella il·lusió inicial per fer castells se’n desprèn un pòsit que avui encara perdura i que ben segur seguirà perdurant i fixant els Bordegassos com un referent del món cívic vilanoví.

Embalats  i amunt fins al cinquantena.

 

Publicat al Diari de Vilanova el 12 de maig del 2017

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: