Per indrets peculiars

by

Al llarg de les caminades passes per molts indrets, tots tenen els seu encant però n’hi ha alguns que a més són peculiars, que tenen unes característiques diferents, especials, particulars. En la sortida que hem fet des de Vilobí i tornant  al mateix lloc de sortida passant per Grabuac, el bosc de les Graus i el parc del Talls  ara, abans els pèlags, trobem dos d’aquest indret en el bosc i en l’espai dels talls. Llocs inèdits en el Penedès i que tenen la seva importància en l’entorn.

Sortim de la plaça de davant de l’ajuntament de  Vilobí i travessem la carretera de Font-Rubí i encarem el camí asfaltat que hi ha al davant, diverses masies i vinya, molta vinya en el paisatge, deixem a la dreta el camí que ens portaria a els caves de Cal Descregut ( un rosat excepcional) i seguim amunt, travessem la riera de Llitrà  , l’aigua estancada fa pensar  que fa dies  que no plou i per tant  no baixa.  Després de girar a la dreta pel camí per evitar la forta pujada arribem  a Grabuac, un nucli que pertany a  Font Rubí. , en l’ Inventari del Patrimoni hi trobem la referència de l’ indret

Grabuac és un mas al terme municipal de  Font Rubí (Alt Penedès) inclòs a l’ Invenatrid el Patrimoni Aqrquitèctonicd e Catalunya. La masia Grabuac té els seus orígens en l’època medieval, en relació amb el naixement del poble de Grabuac, actualment conegut amb el nom de caseria de Can Colomer.La Masia Grabuac es troba situada al nucli de Can Colomer, a prop del poble de Vilobí. Presenta una estructura basilical i consta de planta baixa, pis i golfes, amb cobertes a dues vessants. La façana presenta una estructura simètrica, amb portal d’accés adovellat d’arc de mig punt i balconada amb balustres al primer pis. Fruit de les reformes experimentades, hi apareixen elements dcoratius de caire modernista, amb utilització de ceràmica vidriada i de vidrieres de colors. La construcció té adossada una torre de planta circular, de maó vista, amb decoracions de ceràmica vidriada. El conjunt es completa amb un baluard.

Però enacar més, s’hi resira una plàcida tarqnuil.litat tot qi que a les caves s’hid enota uan certa actvitat. El nuci està molt ben consrevat i fisn i tot els noves construccions s’adquen perfecaytment al conjuntd el nucli. A me´s d ela Masia hi ha un alter edific patrimonal d’un cert inetrès com e´s l’apetota capelal de  Sant Pau de Grabuac, hem trobat també documenatció realtiva a la construcció :  és una petita capella romànica situada dins la finca de Can Grabuac, que destaca per la seva porta d’entrada d’arc de mig punt i el finestral gòtic adossat posteriorment al costat esquerre de la portalada. La façana resulta especialment peculiar per l’arc adovellat de la porta d’entrada, el qual és ornamentat amb un guardapols que arrenca de les mènsules que sostenen aquest recurrent arc romànic

De la resta de la façana n’hem de destacar l’òcul situat al centre, just damunt la porta, que compta amb un vidre emplomat en el que s’hi representa un colom simbolitzant l’esperit sant. Més amunt, i presidint l’edifici, un petit campanaret d’espadanya d’un sol ull amb la campana que repica cada cop que s’hi celebra missa. De fet, aquest és l’únic detall que es pot observar del temple des de l’exterior de la finca, ja que les menudes dimensions del temple no el fan destacar per la seva majestuositat, sinó per l’austeritat característica del romànic. La construcció data de l’època medieval, i es relaciona amb la formació del poble de Grabuac, que actualment és conegut amb el nom de caseria de Can Colomer.

Deixem Grabuac i desfem el camí de pujada, ara anem entre vinyes i ja veiem al fons la zona boscosa de les Graus, hi arribem després d’endinsar-nos en  una primer tram de bocs , ombrívol i fresc, travessem la riera  de Llitrà altre vegada i arribem al cor el bosc. Roures, plataners i algun pi són protagonistes d’un indret excepcional, tot i que la ventada de fa uns cinc anys va fer caure alguns exemplars d’aquets arbres gegantins encara té una magnitud important, la font de la Graus està seca i li caldria una neteja de fulles. Tot l’ indret potser caldria que tingués una bona netejada i adequació a les moltes visites que s’hi fan.

Retornem al camí principal i deixem a l’esquerra una casa de Turisme  Rural i just entre una vinya i el límit del bosc hi ha un  caminet que seguirem fins l’extrem final del bosc on empalmen amb un  camí ample que passa per diverses masies, algun abandonada i deteriorada,  fins a retrobar de nou la carretera, la travessem i seguim un  centenar de metres fins a trobar un ametller solitari, aquí i entre vinyes hi ha un corriol que ens porta de nou a  la zona poblada , després de creuar una zona industrial amb un baix índex d’ocupació arribem a Bellver, al carrer de La Unió travessem el nucli i just abans d’arribar a la plaça on hi ha el Centre Social girem a la dreta per un carrer amb forta pendent i ens endinsem altre cop en un mar de vinyes fins arribar a una cruïlla senyalitzada, a partir d’aquí seguin els senyals i arribarem fins als Pèlags. Ara constituït en el Parc del Talls. Amb molta informació sobre els Talls o pèlags , la seva història , la seva morfologia i notes d’interès sobre la flora i la fauna, s’ha millorat el recorregut , en fi una bona feina per millorar l’espai. En la informació que ss dóna de l’ indret podem llegir :  “El Parc dels Talls es troba al terme de Vilobí del Penedès, un petit poble de poc més de 1100 habitants i situat dins l’Alt Penedès, a cinc minuts de la capital comarcal.   Aquesta zona està formada per un conjunt de quatre llacs, anomenats tradicionalment com a “pèlags” i que van aparèixer després d’anys d’explotació del guix. 

Segons documents històrics, el municipi de Vilobí del Penedès ha estat lligat a aquest tipus d’explotació des de l’alta edat medieval (segle XI), tot i que certs vestigis trobats s’emmarquen ben bé en l’època romana. Durant el segle XX la indústria del guix va créixer notablement, per la demanda creixent deguda a l’augment que experimentà el sector de la construcció. A la dècada dels anys seixanta, es fusionaren les dues principals empreses del poble elaboradores de guix i crearen la marca Vilobigyps S.A, que va estar en funcionament aproximadament uns vint anys, fins que el 1992 abandonà l’extracció de guix, en bona part degut a l’entrada d’aigua que es començava a produir en els forats generats. Al cap de poc temps, l’explotació a cel obert, de voladures i d’extracció de roca, havia originat els quatre “pèlags” i també els penya-segats on estan encabits, alguns amb més de vint-i-cinc metres de desnivell.

L’aparició dels “pèlags” de Vilobí ha estat un impacte ambiental positiu produït pels efectes de l’acció humana, doncs és regal que hem de saber apreciar i conservar. És per això que des que es va abandonar l’explotació de guix, l’Ajuntament de Vilobí ha vetllat pel manteniment i l’adequació de la zona per a que tots els vilobinencs puguem gaudir d’aquest espai únic i singular i també, evidentment, per a donar-lo a conèixer més enllà de la nostra comarca i captar l’interès d’excursionistes, geòlegs, ambientòlegs i turistes en general.”

Ara s’està promovent la filmació d’un reportatge sobre l’ indret , l’extracció del guix i el que va significar pel poble.

Feta la visita al Parc retornem a Vilobí i tanquem el cercle d’una sortida molt interessant.


Coses molt, molt, molt petites:

Aquest divendres a través de la conferència del vilanoví Jordi Borrell “Coses molt, molt, molt petites: la visió del món a  escala nanomètrica” ens endinsarem en el la nanociència i al nanotegnologia. L’ Institut de nanociència i la nanotecnologia (IN2UB) ens descriu aquets conceptes així : La nanociència i la nanotecnologia constitueixen un dels motors de la nova indústria i de la societat del coneixement, tant des d’un punt de vista econòmic com social. La recerca en aquests àmbits ha produït avenços importants en diversos sectors que influeixen de manera molt significativa en el desenvolupament tecnològic de la societat i en el benestar de les persones.

La nanociència proporciona el coneixement de les propietats i de la manipulació dels materials a escala atòmica, molecular i macromolecular. La nanotecnologia permet aplicar aquest coneixement, fent èmfasi en la innovació, en un ampli espectre d’àmbits com ara la medicina i la biotecnologia, la indústria química, les tecnologies de la informació i la comunicació, l’energia, la fabricació de nanomaterials, etc. La UAB, amb el seu organigrama de facultats i centres de recerca englobats en el Barcelona Nanotechnology Cluster – Bellaterra, ofereix unes possibilitats òptimes per a implementar uns estudis de nanociència i nanotecnologia.

I encara podem afegir que el IN2UB vinculat a la Universitat de Barcelona  té com a objectiu promoure, tant a nivell intern com a nivell internacional, la col·laboració entre els diferents grups i centres de recerca mitjançant l’enfortiment de les activitats interdisciplinars que integren la investigació bàsica i aplicada. El IN2UB està participant d’aquesta manera en els programes estratègics nacionals i en diversos projectes i accions internacionals.

 

En conferenciant Jordi Borrell té una excel·lent trajectòria en el món acadèmic i de la investigació.

Un breu repàs a  alguns elements del seu currículum així ho avalen:

Professor titula Fisicoquímica (Facultat de Farmàcia)

Doctor en Farmàcia (1987) per la Universitat de Barcelona.

Investigador Associat C.N.R.S. (Marseille, França) (1987).

Professor Titular de l’àrea de Química Física de la Universitat de Barcelona (1990)

Investigador visitant a la Memorial University of Newfoundland (Canada) (1991),

Investigador visitant University of California Los Angeles (UCLA) (1995,1997).

Actiu en el camp dels models de membrana, monocapes (des del 1985), liposomes (des del 1986). Ha treballat en projectes sobre encapsulació i vectorització de fàrmacs en liposomes, interacció de fosfolípids amb colesterol i reconstitució de proteïnes integrals de membrana en proteoliposomes.

Preparem-nos doncs a escoltar els avenços de la ciència en aquestes matèries i les conseqüències, sens dubte positives, que poden tenir en la nostra vida.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: