Proposar i votar

by

A cavall entre el maig i el juny farà ja dos anys de la celebració de les eleccions municipals. Comença doncs la davallada fins el 2019 en que novament es confrontaran propostes, projectes, candidatures, noms  i sigles. Dos anys d’aquella nit en que gairebé tothom mirava amb una certa sorpresa com es fragmentava la representació municipal i es feien canvis importants i fins i tot històrics. Després en la segona volta les aliances es van anar teixint i una precària estabilitat basada en la possible ara sociovergència  s’ha mantingut fins avui. Però ara  uns trànsfugues – no trobo altre terme- deixen el govern i la fragilitat augmenta i segurament condicionarà la resta de legislatura.

Però ara  també se’ns convoca a votar, (entre el 29 de maig i l’ 11de juny) en el procés I tu que proposes? , votació de projectes per la ciutat després del procés participatiu per decidir  sobre una part del pressupost municipal.

La partida que s’han  destinat a aquets projecte participatiu és d’uns 150.000€. Per tant una part encara  reduïda dels pressupostos globals de l’ajuntament, sabent però que hi ha partides que són d’obligat compliment i per tan han de quedar fora de qualsevol decisió que no sigui per la que han estat assignades. En el cas que ens ocupa la ciutadania  ha pogut fer propostes relacionades amb l’espai públic o sobre millores d’equipaments municipals i que no superin els 30.000 euros i es concretaran   fins el límit dels 150.000€.

Com a sistema d’assaig de pressupostos participatius  creiem que  ja està bé. És molt? És poc? .Podrien ser més, sens dubte, però tot es començar. Vistes les condicions i la partida econòmica que es destina  a quest projecte  recorda els programes que es van batejar com “amortització de  la ciutat”  en anteriors legislatures. No és ben bé el mateix, llavors es pactava l’actuació amb les AAVV i ara tothom pot votar els propostes , però la voluntat de traspassar una part de la decisió en diverses accions sobre la via pública  roman en les programes esmentats..Cadascú hi dirà la seva a favor i en contra  però com a  inici sembla positiu i suficient per poder ordenar i valorar  el procés per donar-li continuïtat  eixamplant els marcs de les decisions. Cal valorar  que el programa participatiu  a hores d’ara ja ha suscitat força interès i s’han presentat més de 300 projectes  que estan passant   pel sedàs, primer de les condicions exigides  i després de la possibilitat de poder-se tirar endavant pels aspectes tècnics i polítics del mateix ajuntament, que a continuació  seran votats entre les persones inscrites  a tal efecte, per fer-se  després efectius per part de l’ajuntament. Possibilitats de demandes en aquesta àmbits  participats   n’hi ha fins l’infinit, ja se sap que això de la cura de l’espai públic és un pou sense fons, és un continu sense aturador, és una infinita llista que va succeint-se sense  final. Segurament l’experiència serà ben valorada després de l’avaluació del procés i dels nivells de participació  , hi ha hagut una presentació prou nombrosa per ser un primer experiment vàlid – tampoc coneixem les expectatives que el govern municipal s’havia posat-  i encara després d ‘haver passat el sedàs de les condicions n’han quedat un  bon nombre. Valorada l’experiència – entenc que positiva- ja veurem que diu el govern i ( l’oposició, també) valdria la pena , potser quan l’ajuntament superi la seva situació d’ajustat equilibri econòmica , que l’experiència dels  pressupostos participatius potser  haurien  d’encaminar-se amb partides que no es vinculessin a temes com el manteniment o els equipaments que ja són d’estricte obligació de la gestió de l’ajuntament. Caldria evitar que els procés participatiu es convertís en un procés de prioritzar –que ja és important-  les feines que ja toca fer imperativament a l’ajuntament i en canvi es fessin  aportacions amb  idees i propostes d’inversió,projectes nous per la ciutat. Seria possiblement un bon mètode per esperonar la participació activa en (re)dissenyar la ciutat. Potser….

 

Publicat al Diari de Vilanova el 26 de maig del 2017

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: