De lectures

by

 

La estela de un recuerdo

Almudena de Artega.

Col Autores Españoles  e Iberoamericanos.

Editorial Planeta.

Barcelona 2015.

Llibre en que es narra una història d’amor entre un jove de la noblesa espanyola arrauxat i amb voluntat de servir  a la pàtria i una jove tímida i insegura. Aquesta és l’excusa que serveix a l’autora per donar una visió des del bàndol nacional i monàrquic dels prolegòmens de la guerra civil espanyola. L’acció comença a desenvolupar-se en el moment de la victòria del front republicà a les eleccions municipals de l‘any 1931 i la sortida del Rei cap a l’exili. Aquesta situació és viscuda per una família monàrquica i de la noblesa espanyola amb temença . De les reaccions dels seus components i de com va evolucionar la república es forneix la història.

Almudena de Arteaga ostenta el títol mobiliari de Marquesa de Cea, es va llicenciar en Dret a la Universitat Complutense de Madrid, i és diplomada en Genealogia, Heràldica i Nobiliària per l’Institut Salazar i Castro. Després d’exercir la seva professió d’advocada   laboralista va entera en el camp de al literatura. Col·labora en Diaris i Revistes, i ha rebut alguns premis com l’Alfonso X el Savi o el Azorín, tots dos atorgats a  la Novel·la Històrica .És autora d’Assaigs, Biografies i novel·les històriques,  majoritàriament referits  personatges femenins, caracteritzant-se per les excel·lents  descripcions de la ‘vida quotidiana’ que envolta els seus personatges. Les seves novel·les han assolit notable èxit a Espanya i s’han traduït  diversos idiomes. Almudena de Artega és reconeguda per la crítica com una de les mes destacades escriptores de novel·la històrica actuals D’entre els seus títols destacaríem:  La Princesa de Éboli .Eugenia de Montijo .La esclava de marfil. El desafío de las Damas, La verdad sobre la muerte del Conde Duque de Olivares .Los ángeles custodios Capricho . Cos celestial i la seva darrera La estela del recuerdo.

La Estela del recuerdo és una novel·la basada en fets reals, es presenta com les memòries d’una dona que ja en els darrers dies de la seva vida explica les seves vivències concretes en els  fets que van succeir abans del al guerra civil i amb final quan la guerra ja havia esclatat.

Els protagonistes principals pertanyen a la família del Ducs de l’Infantado i com aquets reaccionen davant la sortida del Rei d’Espanya cap a l’exili. La família, monàrquics convençuts i actius protagonitzen acalorats debats sobre quina hauria de ser la reacció davant l’arribada de la república. Com es de suposar la família d’arrelada tradició catòlica i monàrquica se sent provocada per l’actitud de les noves autoritats república i conspira contra l’autoritat constituïda. Dos dels fills són militars i participen en diversos intents de cop contra la legalitat republicana , mentre el Pare procura seguir amb la  seva activitat econòmica i política sempre a favor de la monarquia.

D’alguna manera les conviccions familiars són les que cimentaran després els pilars del cop d’estat militar del general Franco contra la República. El discurs de la novel·la intenta justificar i explicar les causes que van portar a la dreta monàrquica i eclesial a conspirar permanentment contra la República i els seves autoritats.

La narradora i protagonista és al Maria filla dels duc de l’Infantado, una família nombrosa, conservadora, religiosa  i vinculada al Rei i a l’exèrcit. La Maria jugarà un paper determinat en posar una mica d’ordre en l‘entramat familiar i el paper de cadascú  en el llibre , si dos germans són militars que es posicionen a favor del cop militar s’expliquen les motivacions íntimes i sinceres de donar suport al cop, veiem com sofreixen exili però aconsegueixen escapar-se amb l’ajuda de la Maria   per seguir combatent a favor dels “nacionals”, la presència dels dos germans militars serveix per d’alguna manera justificar l’aixecament això com el fet de que a la família hi  hagi una germana monja semblar el pretext per explicar la situació que van viure molts religiosos en les primers moments de la república i de la guerra civil. Sembla tot plegat creat expressament per defensar la posició monàrquica però  en alguns moments potser tot plegat d’un maniqueisme massa fàcil per interpretar els fets històrics en la seva complexitat sense fer un revisionisme esbiaixat de la història.

Per anar lligant tota la trama hi ah la història d’amor entre el fill petit de la família Borja, rebel , arrauxat i amb poques ganes d’estudiar i que vols seguir el camí dels seus germans i fer-se militar, abrandat defensor de la pàtria, la religió i Espanya unida i amb la Rafa una noia de la noblesa també que viu des d’una certa distància l’enamorament del noi. El tràgic final de Borja desvetlla també els ideals d’una bona part de la joventut aristocràtica que es va prendre la lluita contra al república com una causa personal i transcendent.

El llibre està ben escrit i destaca la presència de la narradora al Maria una dona valenta, excepcional que agafa les regnes familiars quan cal i ni li fa por enfrontar-se  a les més dures dificultats que la vida li té preparades sobretot en un anys de lluites fratricides i en una posició difícils en un Madrid republicà ser de la noblesa monàrquica.

La novel·la és interessant pel ritme narratiu, perquè està molt ben travada  però com ja hem assenyalat creiem que esbiaixada respecte als fets històrics , naturalment és del punt de vista de l’autora a través dels  protagonistes.

Legítims sens dubte però poc contrastat

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: