Temps de lletres

by

La guardonada   pel col·lectiu de periodistes de la comarca amb el  Gran Premi Canallesca, Magda Bandera , ( felicitats Magda, t’ho mereixies)  deia en l’entranyable Convit a al Festa de l’any 2005 : “Fa unes setmanes un regidor de lAjuntament em va fer recordar aquesta sensació quan em va preguntar si jo era de Vilanova de tota la vida. Vaig contestar que sí i vaig aprofitar per demanar-li també quina classe de pregunta era aquella. Què vol dir realment de tota la vida? Ell es va excusar dient que, fins fa poc, no mhavia vist gaire pel centre. Ni tampoc gaire activa per la Festa Major.”

Qui més qui menys fa una certa ostentació d’aquest “veteverisme”  (vilanoví de tota la vida) i és que la ciutat l’estimen, l’odiem , ens la fem nostra, l’elogiem amb desmesura ,  la critiquem, també,  desaforadament però ens posem amb les urpes a punt si algú de fora la critica. Inflem el pit i ens mostrem orgullosos de la nostra ciutat i del nostre sentiment de pertinença .

Ens agrada tenir glòries locals ,veure-les i escoltar-les   i ens agrada també que parlin de la ciutat més enllà de truculències entre “urbanos”   i embolics que acaben malament i ja no diguem quan hi entren els de RENFE i diuen que la taca negra del les estacions a Catalunya és Vilanova. Que diria Gumà i Ferran si aixequés el cap? I els que van esllomar-se foradant els túnels? .

I ens agrada com no podria ser d’una altra manera que en les nostres lectures hi aparegui el nom de la ciutat, com a protagonista o bé com a  marc de les accions de la ficció novel·lada . Ho trobem als autors  locals i podem retrocedir fins  anar  a Los Misterios de Villanueva per trobar, la ciutat com escenari de les aventures i passions amoroses, o bé en Les Contalles del Temps Vell hi ha indrets molt ben referenciats en els llegendes i així podríem anar seguint per la llarga bibliografia local des de la historiografia fins a la poesia , autors moderns i contemporanis de la ciutat que han glosat o usat com   escenari Vilanova  d’alguna manera o altre..

Però com aspirant a  vtv ets sents encuriosit i  anotes més referències quan vas més enllà i trobes autors actuals no vilanovins que parlen de Vilanova en algun moment de la seva narració   així pots saber  que aquí a Vilanova  es parla un anglès peculiar com diu Ruiz Zafón, o pots fer un itinerari per la Ronda Europa i el port de la ciutat  en la novel·la policíaca de Lorenzo Silva La marca del Meridiano, o una singular passejada pel centre de la ciutat de la mà de la Carme Riera a Amb ulls americans, ( aquí escric de memòria) o en Amics per Sempre de Baulenas, la ciutat com  referent d ‘un inici de viatge al Penedès, i hi ha  d’altres escenes de llibres dels que no recordem el títol ( ah! la feblesa de la memòria) però no hi ha problema, em diuen que a les Biblioteques públiques hi ha qui referencia aquestes pàgines, diguem-ne nostrades.

Hi ha per la ciutat alguns plafons sobre la ciutat  del  Segle XIX però que no sabem que hi ha al darrera, si hi ha un projecte amb discurs potent i ben implementat o simplement es cobreix l’expedient. Potser valdria la pena intentar crear algunes rutes literàries o de referència literària a la ciutat a través d’aquestes planes d’autors reconeguts actuals i també d’antics. Seria potser un  nou  atractiu i un   element per posar al ciutat en l’espai narratiu .

No inventem res , ja hi ha experiències, La podríem recollir . Potser si algun dia es torna a reunir el Consell de Cultura podrien, a través de la literatura, aprofundir en el sentit de referents de la ciutat. Així  com hi ha el Temps de vi, hi podria haver també el Temps de lletres….Un element més per afegir quan ens preguntin que vol dir ser VTV , doncs entre altres coses ,i aquesta segur que menor,  conèixer alguns dels llibres on Vilanova hi surt referenciada com un elements de  creació literària. Als carrers i a les places hi farien patxoca aquestes planes.

 

Publicat al Diari de Vilanova el 9 de juny del 2017

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: