Noms propis (XXV)

by

Joan Josep Nuet  membre de la Mesa del Parlament, en representació de Catalunya si que es pot, també ha hagut de declarar davant la jutgessa pel tema de deixar debatre i votar el full de ruta.

Recordem primer no estava investigat perquè al seva trajectòria política no era independentista.

Però després de les seves queixes finalment l’han cridat a declarar

La seva presència al TSJC no va aixecar la presència de suport  de tant independentistes com en els altres declarants. Es veu que mica en mica la concentracions va disminuint en funció de l’adscripció del declarant.

I nuet ja ha dit pel davant i pel darrera que ell no és “indepe”.

Hi ho ha tornat a  dir : “No em tornaré independentista però això mai se sap”, ha indicat. “Espero que la jornada de l’1 d’octubre ens enforteixi a tots i ens doni alegries i bones notícies, com per exemple que el PP surti derrotat”.

Això sí vol el referèndum  però també ha dit “volem que el referèndum es faci bé i serem crítics, però no hi ha dubte que estarem a la trinxera bona”. “Vull un referèndum on tota la gent se senti cridada”, I encara ha afegit:  “no sé encara si votaré però el dia 1 d’octubre no em quedaré a casa i a la nit obriré una ampolla de cava que em va regalar la gent de l’ANC”.”

Alegria!! , que no falti

Ja veiem doncs que els posicions a la mesa són ben diverses.

Nuet té mot clar , referèndum validable de cara al món però votar ja és una altre cosa.

Les figues són d’un altre paner. I les agafarà segon convingui, com tanta gent farà.

 

Rafael Ribó El Síndic de Greuges des del 2004 ( buf , la renovació)  , assegura haver detectat “regressions democràtiques” a Espanya “que afecten els drets i les llibertats fonamentals reconeguts, tant en el marc jurídic estatal com internacional, i que tenen una incidència especial a Catalunya”. Així es recull en un informe que ha presentat aquest dilluns davant la Comissió del Síndic al Parlament.

Ribó creu que “aquests retrocessos són “impropis d’un estat de dret”.  “Han traspassat l’àmbit estatal i se n’han fet ressò destacats organismes internacionals, com ara el GRECO, la Comissió de Venècia i el relator de les Nacions Unides, que han demanat reformes per garantir la separació de poders”, afirma el síndic en un comunicat. L’informe destaca la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut.” Segons el Síndic aquesta sentència “permet sotmetre a control jurisdiccional les resolucions parlamentàries de caràcter estrictament polític, prèviament no impugnables”.

“L’abús de les iniciatives penals contra càrrecs electes vinculades al delicte de desobediència i la llibertat d’expressió, com ara el cas del regidor de Vic, Joan Coma; l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, i diversos regidors de l’Ajuntament de Badalona, comporta un alt risc de desgast democràtic”, rebla el document presentat. Rafael Ribó diu que “les mostres o actes de dissidència política en un estat de dret s’haurien de poder exercir lliurement”.

L’informe, anomenat ‘Retrocessos en matèria de drets humans: llibertat d’expressió dels càrrecs electes i separació de poders al Regne d’Espanya’,  

Contrasten aquestes informacions amb les que comentava darrerament en un article el Periodista Luis Mauri  sobre la situació de la democràcia espanyola. El sistema espanyol, Catalunya inclosa, té problemes molt greus. El principal, la corrupció endèmica. Però resulta cansat per obvi haver de recordar que la seva condició democràtica està garantida per el seu ordenament jurídic i certificada per la comunitat internacional. Cansat i fins i tot vergonyós, haver d’acudir a barems independents com el britànic ‘Democracy Index 2016’, que situa Espanya en el lloc 17è del rànquing mundial de qualitat democràtica, per davant dels EUA i Itàlia i França; l’austríac ‘Global Democracy Ranking 2013-2014’ (Espanya, 19è; Itàlia, 27è), o el nord-americà ‘Freedom in the world 2016’, que atorga a Espanya 95 punts sobre 100 (França, 91; EUA, 90; Itàlia, 89).

Que diria el Síndic d’aquets informes?

Els ha llegit?

 Gabriel Rufián.El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha assegurat que “guanyar un país davant una urna no és impossible, i molt menys davant uns canalles”, en referència al Govern espanyol.

“Qui trenca un país és aquell que amb les seves polítiques neoliberals provoquen exclusió social”, ha reblat Rufián, alhora que ha subratllat que “el que trenca un país és tenir un 32% de pobresa infantil, 750.000 famílies sense ingressos i haver executat uns 500.000 desnonaments en els últims vuit anys”.

Una vegada més el diputat d’ERC té tota al raó.

Llàstima però que aquesta responsabilitat de la situació s’hagi d’atribuir i compartir en bona part amb el govern de la Generalitat per les seves retallades  sense cap ena de discriminació.

I en les retallades hi té una responsabilitat el govern de CDC des de l’any 2010. Però estaria bé que el Sr. Rufian veiés qui donava suport a  aquells pressupostos en aquelles dates.

Potser tant entusiasme en carregar contra l’estat espanyols – que ja està bé- caldria repartir-lo i que cadascú que assumeix la seva responsabilitat.

Qui va donar suport a pressupostos que retallaven els serveis bàsics també té responsabilitat en al situació actual del país.

Menys hipocresia i més responsabilitat.

 Jordi Ballart , és l’alcalde Terrassa del PSC.

El seu partit ha enviat als seus regidors i dirigent un document sobre la posició del PSC sobre el referèndum que ja és prou coneguda. Del document n’ extraiem algunes punts:

La Comissió de Venècia del Consell d’Europa (Comissió Europea per la Democràcia a través del Dret) ha declarat que no es pot celebrar un referèndum que no estigui emparat per la Constitució o per una llei d’acord amb la Constitució.

El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya va declarar per unanimitat que la Generalitat no té competències per convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

El govern de Catalunya pretén convocar un referèndum per al qual no té competències i vol emparar-se en una llei que encara no existeix, que s’està ocultant al Parlament, i que pretenen aprovar d’un dia per a l’altre en tràmit de lectura única sense possibilitat d’esmenes de l’oposició i en absència de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya. Pretenen per majoria absoluta modificar el que es va aprovar per 2/3 del Parlament. Pretenen canviar per la porta del darrera l’Estatut i la pròpia Constitució Espanyola.

La majoria de la ciutadania a Catalunya està d’acord en trobar una solució a través del diàleg, la negociació i el pacte. Un pacte que, des del nostre punt de vista, hauria de servir per enfortir l’autogovern de Catalunya, millorar el seu finançament i reconèixer el caràcter plurinacional d’Espanya. Aquest pacte hauria de ser votat per la ciutadania de Catalunya i de tota Espanya. Volem votar en el marc de la llei, és a dir, amb garanties democràtiques.

Per finalment concloure.

  1. No participarem en un referèndum d’aquestes característiques, ni prestarem el nostre suport polític o col·laboració institucional als que pretenguin organitzar-lo.
  2. En aquest sentit, si el govern de Catalunya demana la col·laboració d’altres administracions (ajuntaments) exigirem que ho faci de forma oficial i per escrit degudament signat pel responsable que correspongui, i abans de prendre qualsevol decisió al respecte, demanarem un informe escrit i signat pel secretari de la Corporació.
  3. Protegirem el funcionariat per tal que no se’ls exigeixi que col·laborin amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal (en l’exercici de les funcions públiques).

Davant de tot això Ballart ha dit a través d’una piulada : “Jo no soc ningú per prohibir el dret a vot”.

Primer trencament doncs de la consigna del PSC, segur que en veurem d’altres.

La dinàmica local és molt diferent i allunyada del que dicten els aparells centrals.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: