Fogueres.

by

Quan aquestes ratlles apareguin faltaran poques hores perquè el territori s’encengui. Sant Joan ho crema tot, el solstici veu l’esclat del sol.  D’aquí unes hores si podéssim veure el país, ( els països catalans) des d’una  certa alçada ( des d’un avio, o un drone de màxima visió)  veuríem una cadena gairebé ininterrompuda de focs que es van encenen. Les foguerers s’encenen arreu , des de llevant fins ponent i des del nord fins el sud. Si, amb més modèstia, puges  dalt de la Talaia també veurem com a la ciutat van sorgint resplendors , les fogueres que encara cremen. Se n’ han perdut  moltes però la tradició segueix i encara sobreviuen i resisteixen algunes foguerers de Sant Joan .  Així des de Salses a Guardamar i des de Fraga fins a Maó la festa esclata amb tot el seu flamíger i sorollós apogeu. El foc provinent de  la Flama del Canigó encén moltes fogueres però també s’encenen d’altres maneres molt més   modestes i casolanes : paper de diari, ben arrugat , raig de benzina o alcohol casolà  i cerilles i au!, foguera encesa. Totes , totes ,això sí  enceses amb la il·lusió i amb el necessari traspàs de la tradició que passa de generació en generació adaptant-se i modificant-se en cada moment al seu temps. I  s’encenen amb la convicció de  veure ,si d’una vegada per totes, el foc crema totes les malastrugances i dissorts personals i col·lectives  que avui ens envaeixen i ens generen mals de cap. El ritual de la festa un cop  més maldarà perquè  que la vida triomfi sobre al mort , perquè la transgressió temporal  ens ajudi a afirmar la nostra vitalitat ja sigui personal o col·lectiva.

La festa del Solstici és una festa àmpliament compartida per nombroses cultures, una festa  arrelada al nostre imaginari.

Ja sabem que tot canvia i anem adaptant en cada moment la tradició a l’actualitat i intentem superar amb gràcia les influencies que venen d’altres indrets, seguim tirant coets ara potser ja no tenim ni aquells trons marrons i lligats amb cordill , ni aquells  cigronets ( pels més petits i petites) ni borratxos , ni martiniques ni pedres fogueres però seguim tirant coets amb noms més internacionals  ara tirem de  “tropics”, “winder tronador”, “voyager”,  “patriot, xiulador” “Boomax” i el més proper “Traca Che”, noms, la majoria d’ells,  de reminiscència espaial i galàxies guerreres vingudes de les cultures anglosaxones, les dominats. Però seguim impertèrrits fen esclatar la pirotècnia  , es tracta de fer soroll de muntar el màxim terrabastall possible per espantar els mal esperits i fer possible que tot plegat canviï.

Hi ha qui afirma que les tradicions que perviuran són aquelles que tenen algun component gastronòmic. Doncs bé Sant Joan, la festa del solstici ve acompanyada d’unes coques que són l’alegria per la vista  i pel gust, naturalment. Un bon tall de coca i una copa de cava ben fred venen de gust i entren magníficament, l’endemà ja pensarem amb els quilets de mes que tenim… Avui no. És festa. Fem festa.

I també aquesta nit , la més curta de l’any ,que canta Jaume Sisa, és nit que segueix essent sent encara avui  d’iniciació de molts i moltes joves que surten per primera vegada de nit a menjar-se el món. Els pares i les mares ho viuen amb una certa i lògica recança però la cara d’eufòria  i el brillantors dels ulls dels joves fa que s’oblidin els temors. Desprès la nit tindrà la seva deriva positiva o com a mal menor amb ressaca posterior. La nit de Sant Joan segur que és una d’aquelles nits de les que es guarden molts records, vivències i sensacions i es guarden molt i molt  endins. Cadascú té el seu record, i es rememora   amb alegria, o amb un cert dolor, o amb nostàlgia. o amb indiferència pel pas del temps. Però vaja posaríem les mans al foc ( mai ben dit per d’aquesta nit) que el fet que,  tots i totes guardem el record d’algun fet transcendent en la nit més curta i ,segurament, la més màgica i ritual de l’any,  és general.

Ha començat el solstici d’estiu, (i quin estiu! Ha començat fort) bon estiu a tothom!

 

Publicat al Diari de Vilanova el 23 de juny del 2017

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: