A veure si aquest cop sí…. que ho resolen

by

S’anuncia per fi l’ inici dels treballs previs de la revisió del Pla General de Vilanova.

Ja era hora.

Arribarà després de més de 15 anys de la darrer aprovació.

Tota una eternitat si tenim en compte el que ha passat en aquets anys.

Hem viscut de les “modificacions puntuals” i s’ha anat fent pedaços en al planificació quan el que calia és el que ara es començarà  a fer , observar la ciutat com un tot i no només fragmentadament.

En l’anunci de l’inici del procés administratiu per la contractació dels treball el regidor manifestava  “El futur pla haurà de tenir en compte “la greu problemàtica de les urbanitzacions marginals” a més de “fixar criteris de sostenibilitat per a nous creixements”.

Hi ha consciència el problema.

Problema que dura des de fa anys i de difícil resolució.

Trepitges  ulls de poll, afectes propietats, combats la creença de que tot val i un fals arrelaments al territori.

Quan va sortir la Llei d’Urbanitzacions vaig fer un parell de reflexions que avui repesco sobre el tema de les urbanitzacions, il·legals, marginals, periurbanes….

Els propis plans generals de les ciutats afectades per aquest fenomen  fruit de la degeneració i mala interpretació de la tant catalana expressió de la caseta i l’hortet, assenyalen una certa diversitat de tractament. Fonamentalment són tres les posicions que es detecten. La legalització i per tant la possibilitat de la urbanització en la seva totalitat, aquelles ubicacions construïdes que es toleren sense massa intervenció i aquelles que estan abocades a la seva desaparició (eliminació, enderrocament, vaja), També tots plegats hem constatat que en aquest país la tercera opció podríem dir que s’ha aplicat en comptadíssimes ocasions, potser amb els dits d’una mà podríem assenyalar el indrets a on s’ha enderrocat tota una urbanització de més o menys envergadura . Es obvi, hi ha cases, hi ha històries, hi ha necessitats, hi ha creença de drets adquirits, hi ha al final consciència i també el dubte entre el compliment estricte amb el corresponen enfrontament i desgast en tots els fronts o mirar discretament que el nyap existent no s’eixampli.

 Coneixem perfectament el que significa urbanitzar amb tots els ets i uts alguna d’aquestes preexistències. Incorporar a la ciutat alguna d’aquestes urbanitzacions més enllà del propi procés urbanístic, carregat de problemes estructurals, configura un doble imaginari. Per un banda els propietaris comencen a pensar en interessos de l’administració, en presumptes enganys, en acusacions d’ especulacions que es verbalitzen de manera directa o implícita, que se’ls cobra més del que toca, desconfiances brutals, acusacions infundades i interesso urbanístics personals, mai demostrats, dels responsables de les administracions i altres coses semblants. Tot això oblidant com van aparèixer aquestes urbanitzacions i sota els paràmetres en que es van construir. Per part de qui té l’obligació d’urbanitzar també es crea un clima en que, sabent que els objectius són positius i compartits, es converteix en un  procés que  és afeblidor políticament i sorprèn, també, la virulència i la falsedat d’algunes acusacions amb el consegüent cansament i/o desgast personal. En definitiva és tracta d’un procés altament difícil però necessari d’afrontar.

D’ençà l’aprovació de l’actual planejament només s’ha pogut actuar globalment en el Fondo de Sumella i amb resultats més que dubtosos, el cost de l’urbanització és alt i els propietaris històrics tenen dificultats per poder pagar i això genera expectatives especulatives que acaben canviant del tot la fesomia del barri.

En fi més de trenta anys d’ajuntaments democràtics que en prou feines han pogut aturar aquets creixement fora de la normativa. Arranjar el desastre que això significa no és feina fàcil no ho serà tampoc en el futur.

Propòsits n’han tingut tots els ajuntament realitats poques.

A veure si ara….

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: