Les guies i el seny escolar

 

En aquets darrers dies hem sentit dues frases contundents, per una banda la cancellera Àngela Merkel parlava del fracàs de la multiculturalitat a Alemanya i també l’exministre Corbacho fent al·lusió a una determinada immigració comentava que  “el darrer que arriba al replà no  ha d’imposar les seves normes”. No hi ha dubte que malgrat el realisme i la duresa relativa  de les frases no estan mancades d’una part important de raó. Creix el sentiment de que no hem sabut afrontar el repte de la convivència en la diferència en els paràmetres que ens havíem fixat.

 Paral·lelament La Vicepresidència d ela Generalitat acaba de publicar una “Guia per a la gestió de la diversitat religiosa als centres educatius”. Segurament l’obligació d’un govern  és legislar i donar directrius en moltes coses i també en aquesta  però el seny a les escoles – qualitat que encara no ha pogut espatllar el Conseller – creiem que ja fa temps que  gestiona la deferència i els referents propis  i comuns amb la major tolerància  cap a la diversitat i amb resultat més que notables.  Saben a les escoles també que calen uns referents comuns clars  i  els que avui hi ha són fruit  d’un llarg procés de bastir  i estructurar ponts d’entesa cultural que han donat un  substrat,  un pòsit molt arrelat al llarg de la història. La guia assenyala algunes indicacions  i fa una refelxió a l’entorn de la celebració de les festes, de les indumentàries i també de l’alimentació a les escoles.

La controvèrsia a l’entorn  d’aquest temes són cíclics. Des de qui afirma que cal canviar el nom de les vacances o alguns termes de  la festa fins als que creuen que en aquesta matèria no hi res mutable. Però la realitat és que no deixarem pas de celebrar la castanyada i els rituals pagans i després cristianitzats de la mort  , per caure en mans de les multinacionals de l’oci que ens imposaran el Hallowen – per cert que hi ha qui teoritzat que és una festa d’arrel catalana, també-  sense tants prejudicis.

Les tradicions, fruit d’un llegat cultural canviant, són en cada indret  referents comuns. Per tant més enllà de determinat bonisme que vol eliminar les referències pròpies per entrar en una asèpsia festiva i també  rebutjant, per altra banda,l’adoctrinament religiós , entenem que seguir la nostra tradició festiva que combina sàviament les festes de l’esperit amb les festes  carnals és seguir els referents que ens hem dotat col·lectivament i que són els que serviran de base per les futures evolucions amb les aportacions que noves maneres d’entendre la vida i el gaudi hi vulguin fer aportacions que la societat recollirà o no.

Deixaran de menjat llomillo i fuet a les escoles en pro de la integració? Deixarem de celebrar Sant Jordi o sant Antoni només per la seva apel·lació?.

No cal fer apriorismes i la majoria de les escoles ja actuen amb criteris de prudència, flexibilitat i temprança  que ajuden a una convivència clara i a un intercanvi  dels usos i costums    que és plenament enriquidor. La “Guia”, com tantes altres guies cal que sigui una referència però mai un dogma ni una recepta per seguir a ulls clucs.

I per cert, no es van inventar des  de la Conselleria unes aules d’acollida fora de les escoles?.  Doncs en aquestes aules també hi hauria d’haver una certa guia de com i quin és el tracte que tenim aquí entre la gent, de com cal seguir determinades normes  de com s’adquireixen costums i que el nostre marc legal en matèria de drets i deures  és indiscutible. Ara que ja tenim “guia” seria un bon moment de que les aules “d’acollida” retornessis d’on  no haurien d’haver sortit mai: l’escola ja que l’escola és a on es fa un excel·lent treball de cohesió social i de transformació col·lectiva de la societat.

Benvinguda la Guia però benvinguda la continuada feina i bona feina que fan la majoria de les escoles en el repte de conviure culturalment.

Publicat al Punt, edició del Penedès

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: