Carmen Laforet. Una mujer en fuga.

Premi Gaziel de biografías y memorias 2009.

Anna Caballé i Israel Rolón. Editorial RBA

Barcelona. maig 2010

Fa molts anys en l’època d’estudiant em va tocar per obligació llegir Nada, vaig fer-ne una lectura ràpida, lligada a la circumstància d’haver de fer-ne un treball. No vaig copsar ni de lluny la profunditat ni la importància  de l’obra. Anys més tard, molts, vaig llegir altra vegada Nada, em va impressionar per la seva profunditat  en els personatges , per les descripcions, pel missatge i sobretot perquè estava escrita en un moment d’ofec cultural, en un moment on la repressió estava escampada arreu i perquè l’autora va guanyar el premi Nadal molt jove amb 23 anys.  A partit d’aquí he de confessar que vaig llegir de manera compulsiva tota l’obra de Laforet. Va impressionar-me sobretot Una mujer nueva, com a primera vindicació de la literatura de gènere encara que fos d’una manera tímida i encara  incipient i d’una òptica excessivament religiosa.

Ara apareix aquest estudi a cavall entre la biografia i anàlisi de les seves pròpies vivències i la seva obra literària i ens aporten llum a les moltes ombres que la mateixa  Laforet havia projectat sobre la seva existència i la seva confrontació amb la societat del seu temps. El llibre procura doncs il·luminar el periple vital i literari de l’autora que va esdevenir autora de culte, que va realçar el seu mite quan va aparèixer al seva darrera obra La insolación, i va desaparèixer del camp literari i també del panorama social.

Anna Caballé, és professora de Literatura espanyola de la Universitat de Barcelona  i dirigeix la unitat d’estudis biogràfics. Ha destacat  per la publicació de diversos estudis sobre autors espanyols com poden ser Francisco Umbral i Guillermo Díaz –Plaja. Així mateix ha publicat. Una breve historia de la misogíniaEl bolso de Ana Karenina, és editora de la revista  Memoria.

 

Israel Roldón, es nascut a San Juan de Puerto Rico i professor  de literatura espanyola en la Immaculada Unversity, és un especialista en Carmen Laforet i ha publicat diversos estudis sobre l’autora, va ser l’editor junt amb el fills de Laforet  de la novel·la inèdita Al volver la esquina, A l’any 2008 va presentar la seva tesi doctoral sobre La obra epistolar de Carmen Laforet (1939-11991).

 

Els autors del text intenten esbrinar el perquè dels llargs silencis de l’autora entre cada una de les seves obres. Dues tesis són les exposades i les més possibles, per una banda podria ser la sobtada fama i la presència en els cenacles literaris que fa atemorir-la a l’hora de prosseguir la seva tasca o potser  per un bloqueig en no saber acceptar alguns de les situacions derivades de la fama que va tenir en el seu debut literari. Respostes que intenten trobar en el llibre per trobar la necessària argumentació per validar-les , perquè pel dir dels experts a Laforet no li va mancar ,mai la capacitat creativa i la imaginació per tirar endavant projectes narratius. 

  

Laforet no va tenir una existència fàcil, el mateix títol del llibre “Una mujer en fuga” ja és premonitori d’una existència que està farcida de fugides amb silencis i episodis sense cap explicació. Laforet té també algunes anades i vingudes des d’una certa bohèmia a un  profund misticisme religiós  coincidint amb una llarga relació amb l’esportista Lili Álvarez  de qui es diu que Laforet estava enamorada i va haver de reprimir els seus sentiments en una Espanya encara enfosquida pel franquisme i la seva repressió i una etapa en que abandona  la família i marxa a Roma a on pretén refer la seva vida com escriptora comprometent-se  escriure una trilogia que mai va veure al llum de manera completa. És doncs una vida gens fàcil sempre amb l’angoixa de sentir la dificultat de seguir amb el nivell de creativitat que va palesar en la novel·la “Nada”.

 

L’obra que ara es publica és un extens estudi de la figura i de l’obra de Laforet , s’apropen a l’escriptora i en fan una dissecció profunda, cercant les arrels dels misteris que van envoltar els moments de la seva vida, les pors, els neguits les prevencions davant l’exercici literari però és un aproximació molt respectuosa, feta amb rigor i també amb voluntat de destacar els elements positius de la figura i de l’obra de Laforet. Passen , els autors, de manera discreta i elegant per aquells episodis més foscos i desconeguts de l’escriptora donant-li una consideració humana i un apropament lúcid a la figura d’una dona que va viure en uns límits,  en unes situacions que moltes vegades vorejaven la tragèdia.

La publicació d’aquest llibre posa de nou d’actualitat la figura d’una de les escriptores que van irrompre al món literari amb una gran força  en uns moments en que aquest món estava  monopolitzat per les figures masculines. Després es va anar esvaint la seva presència i també la seva força literària amb obres importants però que mai van assolir el nivell i al força d’aquella primerenca i premiada “Nada”.

 

Llibre que qualifica per la seva excel·lència el gènere de els biografies i que  esdevé ja des d’avui imprescindible per tots i totes que vulguin conèixer més i millor la figura de Carmen Laforet, aquesta “mujer en fuga”, que va tenir uns moments de glòria, efímers i molts moments de solitud  en els que va vorejar la tragèdia personal en masses ocasions.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: