Bordegassos, quaranta dos anys uns esperonen

Ahir al migdia va tenir lloc la Diada de Sant Jordi dels Bordegassos de Vilanova

Un any més nova cita.

Ja en fa quaranta-dos

Els Bordegassos de Vilanova estrenen temporada pels vols de Sant Jordi. Ho fan acompanyats sempre d’altres colles. Enguany amb La Colla Joves Xiquets de Valls, els Castellers de Barcelona i els Nens del Vendrell compartiran plaça amb els Bordegassos , castells de set  i de vuit. Bé per començar

Lluny, molt lluny més de quaranta anys separen la jornada d’ahir amb aquella del dia de Sant Jordi de l‘any 1972 en que maldestres i esbojarrats  encara en això d’aixecar castells, però carregats d’il·lusió bastien a al Plaça de la Vila els primers castells com a colla.

La camisa groc–terròs, com es va definir d’un manera pràctica, joves molts joves i entre la força i la inconsciència que dóna a vegades la joventut plantaren uns castells que han arrelat amb força a al ciutat i no només els castells sinó com a entitat vilanovina que ha jugat a vegades un paper important.

La colla ha tingut castellerament parlant alts i baixos, travesses de deserts i estades en oasis , ha coronat castells de nou i s’ha conformat quan les coses anaven ,maldades amb actuacions en prou feines  de set i si anava molt bé  de set i mig. Però ha sabut mantenir la constància i la perseverança de saber que a una mala temporada en vindrien desprès altres de bones i algunes de pletòriques.

I aquí rau en bona part la permanència dels Bordegassos en ser més que una colla castellera i ser un projecte social que han sabut encadenar diverses  generacions, des del que amb una sabata i una espardenya van començar , fins que la avui la dirigeixen , alguns dels quals no havien nascut aquell 72, passant pels que van mantenir la flama encesa  quan tot a la colla semblava apagar-se.

I avui és una realitat, que el temps i les persones, els components de la colla i la mateixa societat vilanovina  diran si es vol que segueixi.

El passat divendres en l’acte sobre al Transició que es va celebrar al Consell Comarcal, el representant dels Bordegassos, el Víctor Capdet  – un dels històrics- recordava els seus inicis i com en el món casteller l’aparició dels Bordegassos va representar un revulsiu. El mític casteller i polític vendrellenc Pep Jai afirmava sense cap mena de recança que els Bordegassos eren la colla més democràtica del mon casteller, certament van aportar aires de renovació  i participació en el que fins el moment eren reductes fortament  jerarquitzats i poc avesat a decidir col·lectivament.

I a nivell de ciutat els Bordegassos van esdevenir un col·lectiu transversal, des d’una òptica política , aplegava ideologies diverses amb un objectiu comú fer castells i fer ciutat, va ser un model d’integració a tots el nivells construint una entitat oberta, plural respectuosa i potenciadora de la diferència i la diversitat que va ser acollida amb absoluta normalitat com un riquesa col·lectiva , i van jugar un paper transcendental en la renovació del model festiu de la ciutat. Veníem d’una festa sense ànima i l’arribada dels Bordegassos  – i altres també- van representar un impuls decidit a una festa també fonamentada en la tradició però també adequada las temps que es vivia i amb la recuperació del carrer com un veritable espai de socialització..

Són ja quaranta dos anys i això significa que malgrat les dificultats pròpies de la feina de grup han aconseguit conservar els valors que els van fonamentar com a colla i com a col·lectiu que han tingut, tenen i tindran en la societat vilanovina.

Per molts anys!!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: