Fantasmes o no fantasmes…

by

Vaig rebre una trucada en la que em van proposar encapçalar una llista socialista i la possibilitat era fer-ho en dos petits pobles del Penedès.

Vaig dir que no, que no em semblava ètic , sobretot perquè havia tingut responsabilitats semblants en un altre poble.

Vaig dir això sí que si es tractava de completar alguna llista amb gent del poble i ocupar les darreres places que hi comptessin.

Una cosa és donar un cop de mà i l’altre és encapçalar una llista d’un lloc , del que en que saps coses,que hi  coneixies gent, però que no hi tens cap mena de vinculació afectiva i real   i per tant  desconeixes el que convé fer-hi més enllà de quatre generalitats aplicables a tot arreu.

Sembla que aquest tipus de llistes que volen anomenar-les “fantasmes” ara són denunciables i s’ha aixecat un terrabastall al voltant de les mateixes. Però el fenomen no és d’ara ve de lluny i sempre hi ha hagut llistes , sobretot en poble petits, que no tenen la versemblança malgrat estiguin composades per militants dels partits polítics que fan les llistes d’altres indrets.

Tot això va tenir una rellevància fa anys   sobretot al País Bac quan anar en determinades llistes era com portar una diana al damunt. En alguns indrets per fer-hi llista que permetés recollir alguns vots es feien llistes amb gent d’altres indrets d’Espanya. No en treien gaires però tenien per una banda la raó de la solidaritat amb els amenaçats i per altra banda omplien el buit que per motius massa dramàtics podien quedar buits.

Però allò era una coa i el que veiem ara n’és una altre de molt diferent.

Alguns del comentaris  que hem sentit a favor d’aquestes llistes no crec que tinguin validesa argumental massa fonamentada. Potser si que hi ha encara una certa por de presentar-se sota els sigles del PP en alguns indrets, es podria fer des de grups independents com agrupació d’electors i sense figurar-hi les sigles, o perquè la gent pugui votar opcions  no independentistes… tot plegat sona a justificacions poc clares.

La realitat és un altre com més llistes presentes i superes el 50% de la circumscripció electoral tens una sobre ajuda que és prou substanciosa com per procura tenir lliset arreu i també per l‘acapte de determinats vots que augment el còmput final per distribuir els escons dels consells comarcals i de els diputacions.

Fa anys que això és així i només se’n parla quan arriben les eleccions i després tot plegat s’oblida i potser seria fora del nivell electoral que se’n parles per pressionar per fer les modificacions  de la llei electoral per evitar situacions com aquesta  o valora-ho en la justa mesura sense la pressió mediàtica i fer les corresponents correccions al tema. Ara s’està debatent la llei electoral de Catalunya seria doncs una bona oportunitat  de regular el tema sense les urgències i el soroll mediàtica que no acostumen a ser bons ingredients a l’hora de legislar amb la necessària objectivitat.

Opinions contraposades també perquè hi ha qui defensa que la presentació de llistes encara que algunes d’elles no estiguin composades per persones del poble a on es presenta és per la voluntat de ser a tots els indret i facilitar que la ciutadania puguin votar l’opció que vulguin. Després la realitat contrastada és que la majoria d’aquestes llistes no treuen ni un vot i fins i tot en alguns indrets a on totes els llistes que es presten són alienes al pobladors ningú va anar a  votar i per tant ni en aquets cas van no obtenir ni un vot.

Repetim que això no és nou sinó que des del mateix moment en que es van celebrar eleccions  sobretot a les municipal s’ha produït aquets fenomen, el que passa és que ara arriben a percentatges molt elevats, es parla que alguns partits, concretament el PSC i el PP el 25% de les llistes són d’aquestes anomenades fantasmes. Un 25 % és un percentatge ben alt, i que segurament si no es fes així el decreixement de llistes seria alarmant i ara sembla que es maquilla donant una xifra suportable des d’un punt de vista de presència política , més enllà dels euros que puguin obtenir en fre un nombre gran de llistes.

Legal? Sí

Ètic no ho sé, discutible segur.

Com discutible també alguna de les reaccions de determinats col·lectius, sobretot aquells que escindits el PSC ara ho critiquen obertament i en les passades eleccions municipals , que també passava , no van dir ni piu.

Cal estar a les verdes i a les madures. I ara un silenci seria potser més lògic i més prudent.

Estaria bé seguir l’evolució de les candidatures fantasmes i després comptabilitzar els vots obtinguts. No crec que hi hagués masses sorpreses. La xocolata del lloro

 

 

Deixa un comentari